Κυριακή 3 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οι αιτίες της παγκόσμιας πείνας...

«Αν όλα τα τρόφιμα που παράγονταν στον κόσμο κατανέμονταν ισότιμα μεταξύ των κατοίκων του, κάθε άνδρας, γυναίκα και παιδί θα κατανάλωνε 2.760 θερμίδες την ημέρα, δηλαδή αρκετά περισσότερο απ' όσο χρειάζεται για να επιβιώσει». Το συμπέρασμα συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση της Οργάνωσης Τροφίμων και Φαρμάκων (FΑΟ) του ΟΗΕ και είναι εξόχως αποκαλυπτικό. Τόσο γιατί λέει ξεκάθαρα, ότι το τεράστιο και συνεχώς διογκούμενο πρόβλημα της παγκόσμιας πείνας δεν είναι αποτέλεσμα ελλιπούς παραγωγής. Οσο, και γιατί φέρνει με εκρηκτικό τρόπο στο προσκήνιο τις πραγματικές ρίζες και αιτίες του προβλήματος: τις τεράστιες ανισότητες, την κυριαρχία των πολυεθνικών και των μονοπωλίων, αυτό το ίδιο, το απάνθρωπο ιμπεριαλιστικό σύστημα και την προωθούμενη «νέα τάξη» του.

Και δεν μπορείς να μη σκεφθείς -διαβάζοντας την προαναφερόμενη εκτίμηση- πόσο πλουσιότερος μπορούσε να είναι ο πλανήτης μας και πόσο καλύτερο επίπεδο ζωής για όλους τους λαούς, εάν εξασφαλίζονταν σε όλους το δικαίωμα στη δουλιά και της αμοιβής του κόπου του, εάν ήταν προσιτά σε όλους τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνικής, εάν δεν ξοδεύονταν τεράστιοι πόροι σε εξοπλισμούς, εάν γίνονταν ορθολογική και προς όφελος των λαών αξιοποίηση των φυσικών πόρων και πλουτοπαραγωγικών πηγών κλπ, κλπ.

Ολ' αυτά, όμως, προϋποθέτουν το ξερίζωμα των αιτιών της σημερινής κατάστασης και τη συντριβή του ιμπεριαλισμού. Θέλουν τους λαούς πραγματικούς αφέντες της τύχης τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ