Κυριακή 3 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η επανάσταση των πράσινων πούρων

Στην αμερικάνικη ταινία θρίλερ, ο ταχυδρόμος, σύντροφοι, χτυπάει δυο φορές κι από ανάμεσα πουλάει και μπόλικο σεξ. Αλλωστε, αυτή η βιομηχανία προπαγάνδας καπιταλιστικών αξιών, που έχει εξ αρχής στηθεί στο Χόλιγουντ, χρησιμοποιεί τους καλλιτέχνες και την τέχνη αυτή καθαυτή, καθοριστικά σε βάρος τους. Ταλέντα και χαρίσματα ξεφτιλίζονται, υποδουλώνονται στο λαϊκίστικο σταριλίκι, συσκευάζονται ασφυκτικά στο «λαϊφστάιλ» και βγαίνουν στο σφυρί της ανελέητης κερδοσκοπίας. Είναι η λαμπερή (;) μορφή της διανοουμενίστικης βαρβαρότητας.

Ομως, τα αντίγραφα αυτών των προϊόντων είναι τρισχειρότερα από τα φιλμ του σωρού που συνοδεύουν τις μετρημένες στα δάχτυλα ετησίως, χολιγουντιανές παραγωγές απαιτήσεων. Ειδικά τα πολιτικά θρίλερ σαν κι αυτό με πρωταγωνιστή από το αντιδεξιό ΠΑΣΟΚ που παίζεται αυτές τις μέρες της ασφαλιστικής ληστείας του τρένου του λαού και της υπερπαραγωγής τύπου Ράμπο με θέμα - σενάριο τον «τρομονόμο».

Ο πρωθυπουργός προαναγγέλλει απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων του ΣΕΒ, όπου η κρίση των πυραύλων του κέρδους - στηρίξεων που απειλεί να εγκαταστήσει η ΝΔ τον απειλεί περισσότερο από ό,τι η Κούβα τις ΗΠΑ επί Κένεντι. Ο κακομοίρης ο Φιντέλ Σημίτης. Σκέτος Κάστρο της Κεντροαριστεράς, υπέστη ανυπολόγιστες θυσίες. Ξανάβγαλε το σκέτο πράσινο με τους ήλιους απ' τα διαφημιστικά σεντούκια, ξέχασε τις σημαίες και τα λάβαρα της ΕΕ με μπλε και χρυσό, φόρεσε γραβάτα με στάμπες από ώριμο γρασίδι και βγήκε στις ρούγες της ΚΕ του να πουλήσει πραμάτεια.

«

Κακούργοι βιομήχανοι, άθλιοι τραπεζίτες, βάρβαροι εμπόροι, τόσον καιρό σας φούσκωσα τα κέρδη και τώρα έρχεστε να μου πείτε ότι δε χορτάσατε», κοπτόταν ο επαναστάτης καθηγητής, ρίχνοντας κρυφές ματιές στον Τσε (Λαλιώτη) Πεχωδάρα. «Η Κουβαδοελλάς έχει βαθύτερο πάτο για το λαό της και δε θα πέσει στα χέρια του γαλάζιου εχθρού», αναφώνησε με πάθος ο Κάστρο Σημίτης και η κεντροεπιτροπική αίθουσα προβολής σείστηκε από το χειροκρότημα των ανταρτών του κεντροαριστερού καπιταλισμού. Πρωτοπαλίκαρα σαν τον κομαντάτε Πολυζωγόπουλο με το «καλάσνικοφ» του κοινωνικού διαλόγου υπό μάλης συγκρατήθηκαν να μην πυροβολήσουν στον αέρα της εργατιάς. Σ' ένα τραπέζι με λαϊκό εσπρέσο και φθηνές μπίρες, ο θεωρητικός της υπαλληλικής επαναστατικής υποεπιτροπής Πρωτόπαπας, σχεδίαζε τον εποικισμό μετά από βίαιη κατάληψη της βάσης του Γκουαντανάμο - Αλίμου - Βούλας - Βάρκιζας, με ευχαριστημένους ΕΚΑΣίτες που πεθαίνουν περήφανοι, όταν ο ΣΕΒ συμμερίζεται την απώλεια των κερδών τους.

Η επανάσταση των πράσινων πούρων, που ξέσπασε αυτό το Σαββατοκύριακο στο στρατηγείο του «Κάραβελ», άφησε άφωνη την ανθρωπότητα. Ο Αμερικανός που συζητούσε στη Σόφια την ...ανταλλαγή πληθυσμών στα Βαλκάνια άλλαξε σχέδια και πήγε να συγκεντρωθεί στο θέρετρο των Ιμίων. Ο Μπους ανακάλυψε πως η Γιάννα θέλει να κάνει την Αθήνα 2004, Αβάνα και πως ο Γιάννος είναι γοητευτικότερος από τον Ρέντφορντ. Ο Γιαννίτσης, ράφτης του Παναμά πήρε στην ταινία «η επανάσταση των πράσινων πούρων» σύμβουλο τον Μανουσογιαννάκη, κατέλαβε τη διώρυγα της Κορίνθου κι απειλεί με σοσιαλιστικό μπάντι - τζάμπινγκ ότι θα κερδίσει το τρόπαιο της γκαμήλας από τον Πάγκαλο, τον Ευθυμίου και τ' άλλα τα παιδιά.

Ο ρόλος του Κίμωνα παραμένει σιωπηλός στην ταινία. Σε συνεννόηση με τον Σταθόπουλο ανέλαβε να διεισδύσει στην ΚΝΕ. Στόχος του να πείσει τα παιδιά να τρώνε οικειοθελώς ξύλο και να μην εισπράττουν δικαιώματα οι οικογένειές τους από την απ' ευθείας μετάδοσή του.

Οταν ξημέρωσε του Αγίου Ιμπεριαλιστικού Πνεύματος, η επανάσταση των πράσινων πούρων είχε επικρατήσει. Η ταινία τέλειωσε. Στο πλάνο των τίτλων τέλους, βλέπαμε με δάκρυα στα μάτια απ' τη δικαίωση το στόλο των τζιπ πολυτελείας να παρελαύνει αργά και θριαμβευτικά μπροστά από το θώκο του Κακαουνάκη στο λόφο του Κολωνακίου TOP'S. Προς έκπληξή μας ήταν κενός. Ο Καρφόνικος του υπαρκτού κεντροαριστερισμού ήταν σε αποστολή μακριά σ' άλλα νησιά, ατσίγαρος και μόνος. Μερικοί που τον είδαν «live» είπαν ότι βλαστήμαγε...


Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γιορτάστηκαν τα 90χρονα του Φιντέλ (2016-08-17 00:00:00.0)
Πλούσια η κινηματογραφική προσφορά (2016-05-19 00:00:00.0)
Αφιέρωμα στην Κουβανέζικη Επανάσταση (2008-12-21 00:00:00.0)
Κουβανέζικη Επανάσταση (2008-12-18 00:00:00.0)
Ο γιος μου "Τσε" (1997-07-06 00:00:00.0)
Το άλογο, ο γέρος και ανοιχτές πόρτες (1995-03-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ