Σάββατο 1 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Εγνοια για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και τους ισολογισμούς των τραπεζών

Γ.Στουρνάρας-Αλ.Τσίπρας

Eurokinissi

Γ.Στουρνάρας-Αλ.Τσίπρας
Να τονώσει το προφίλ του ως δύναμης με «θεσμικό ρόλο» επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ταυτόχρονα επιμένει να αναδεικνύει ζητήματα που ιεραρχούν ψηλά επιχειρηματικοί όμιλοι και σχετίζονται με τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων τους και τη ρευστότητα, δίχως να διακινδυνεύσουν οι «ισολογισμοί» των τραπεζών.

Χτες, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Π. Σκουρλέτης, επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι η επίσκεψη στον Γ. Στουρνάρα εντάσσεται στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, αφενός, να ρίξει τους τόνους και να φιλοτεχνήσει προφίλ «σοβαρής» και «αξιόπιστης» δύναμης στα μάτια του κεφαλαίου, αφετέρου, να θέσει ζητήματα που «καίνε» τμήματα της αστικής τάξης. Ετσι, απολογήθηκε ότι η πρόταση μομφής «αφορούσε τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος υλοποιούσε μια συγκεκριμένη πολιτική», ενώ δικαιολόγησε τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την τοποθέτηση Στουρνάρα στη θέση του προέδρου της Τράπεζας της Ελλάδας, λέγοντας: «...γι' αυτές τις θέσεις πρέπει να επιχειρείται να εξασφαλιστεί μια ευρύτερη συναίνεση. Δεν έγινε αυτό. Παραμένει, νομίζω, η αξία αυτής της πολιτικής τοποθέτησης. Από εκεί και πέρα, ο κ. Στουρνάρας σήμερα είναι Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, εμείς είμαστε η αξιωματική αντιπολίτευση, νομίζω ότι και εκείνος και εμείς οφείλουμε να έχουμε μια επικοινωνία για πολύ κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις τράπεζες και την οικονομία».

Ακόμα, εξήγησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δε θέλησε να αξιοποιηθούν για άλλο λόγο τα 11,5 δισ. του ΤΧΣ: «Μα εμείς δε λέμε να χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ... Εμείς λέμε ότι αυτά τα χρήματα, που δόθηκαν για τις τράπεζες, θέλουμε να τα αξιοποιήσουμε για τις τράπεζες. Γιατί δε νοείται στήριξη των τραπεζών, ουσιαστική στήριξη, εάν δε δεις το θέμα των κόκκινων δανείων ... οι τράπεζες ... έχουν στηριχθεί με ποσά τα οποία είναι δεκάδες δισεκατομμύρια. Αυτή η στήριξη πρέπει να μετακυλιστεί και στους δανειολήπτες και στην αγορά. Δηλαδή πρέπει να μπούμε τελικά με έναν αποφασιστικό τρόπο σε μια εξυγίανση και των ίδιων των τραπεζών και να ανακουφίσουμε τις επιχειρήσεις, οι οποίες δεν μπορούν πλέον ... να ανταποκριθούν. Και πρέπει βεβαίως να υπάρξει και ρευστότητα».

Ο Π. Σκουρλέτης κάλεσε τα μονοπώλια να επενδύσουν στην Ελλάδα, διαβεβαιώνοντας ότι δεν κινδυνεύουν διόλου απ' τον ΣΥΡΙΖΑ! Αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση για κινδυνολογία, πρόσθεσε: «Αλλά εγώ θα σας θυμίσω το εξής. Βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα από τις ευρωεκλογές. Δεν είδα να γίνεται καμιά αναστάτωση στις αγορές... Πηγαίνει ο Αλέξης Τσίπρας πιο πρόσφατα και παρουσιάζει το πρόγραμμά μας στη Θεσσαλονίκη. Δεν είδα καμιά αναστάτωση»...

Στην Αθήνα συνεδριάζει το ΚΕΑ

Στο μεταξύ, άρχισε χτες και ολοκληρώνεται αύριο στην Αθήνα η Σύνοδος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ανοίγοντας τις εργασίες, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας, τροφοδότησε αυταπάτες ότι είναι δυνατόν η ΕΕ να μετατραπεί σε «αρνάκι». «Χρειάζεται να αναδείξουμε την Ευρώπη και την ΕΕ ως γεωπολιτικό χώρο που θα συμβάλλει στην ισότιμη συνεργασία, στην παγκόσμια ειρήνη και στη διευθέτηση των διαφορών με ειρηνικά μέσα», λες και ο ιμπεριαλισμός θα σταματήσει να γεννά τον πόλεμο, τα μονοπώλια θα σταματήσουν να ανταγωνίζονται για τα μεγαλύτερα μερίδια στην αγορά και στα κέρδη. Υποστήριξε ακόμα ότι είναι δυνατόν «το πολυετές Δημοσιονομικό πλαίσιο» να απαλλαγεί απ' τον «έντονα ταξικό» του χαρακτήρα, δηλαδή να αποκτήσει περιεχόμενο ανακούφισης των λαών της ΕΕ, όταν η αναπαραγωγή του κεφαλαίου εξαρτάται από την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων για την εξασφάλιση αυξανόμενης ανταγωνιστικότητας.

Στο πλαίσιο της παρέμβασής του, εστίασε σε δύο ζητήματα που δεν είναι άσχετα με τη διαπάλη που εκδηλώνεται και στο εσωτερικό του ΚΕΑ, ανάμεσα στις δυνάμεις που το απαρτίζουν, ως αντανάκλαση των αντιθέσεων ανάμεσα στις αστικές τάξεις που αυτά εκπροσωπούν. Πρόσφατη ήταν η τοποθέτηση του γερμανικού «Die Linke» κατά των μέτρων Ντράγκι για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, που ο ΣΥΡΙΖΑ την ίδια ώρα χαρακτήριζε δειλά, θεωρώντας ότι χρειάζονται μέτρα μεγαλύτερης χαλάρωσης. Ετσι, ο Δ. Βίτσας ανέδειξε ως αναγκαία την «ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος και λύση για την Ελλάδα, αντίστοιχη με αυτή που εφαρμόστηκε για τη Γερμανία το 1953» και «συνακόλουθα» την «απόλυτα νόμιμη αξίωση του ελληνικού λαού για την ηθική, πολιτική και οικονομική αναγνώριση, εκ μέρους της Γερμανίας, τόσο για πολεμικές αποζημιώσεις, όσο και για την επιστροφή του κατοχικού - αναγκαστικού δανείου».

Διαμήνυσε δε ότι «οι άξονες αυτοί, αποτελούν μέρος του συνολικού πολιτικού μας σχεδίου, το οποίο επιδιώκουμε να το συνδιαμορφώνουμε βήμα - βήμα όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς στην Ευρώπη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει τα σπασμένα των τραπεζών(2021-04-02 00:00:00.0)
«Αγχος» για τη «ρευστότητα» των εγχώριων μονοπωλίων(2014-10-31 00:00:00.0)
Αγωνία για τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρηματικών ομίλων(2014-10-30 00:00:00.0)
Αύριο οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες των ΕΒΕ(2014-09-30 00:00:00.0)
Και με τη βούλα πλέον διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας(2014-06-26 00:00:00.0)
Υπόσχεται «άλλες» συμφωνίες με την τρόικα(2012-11-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ