Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Ενίσχυση της αντιμεταναστευτικής καταστολής στα θαλάσσια σύνορα

Συναντήθηκαν χτες οι αρχηγοί των Λιμενικών Σωμάτων των δύο χωρών

Εντείνεται το ανθρωποκυνηγητό εναντίον μεταναστών και προσφύγων που ρισκάρουν τη ζωή τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και την εξαθλίωση

Eurokinissi

Εντείνεται το ανθρωποκυνηγητό εναντίον μεταναστών και προσφύγων που ρισκάρουν τη ζωή τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και την εξαθλίωση
Συνεργασία με αντικείμενο την ενίσχυση του ανθρωποκυνηγητού εναντίον των μεταναστών και των προσφύγων στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα είχαν, χτες, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Αθ. Αθανασόπουλος, με τον αρχηγό της τουρκικής Ακτοφυλακής, Χ. Ουστέμ, σε συνάντησή τους στο αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος στον Πειραιά, στο πλαίσιο της τετραήμερης επίσκεψης του Τούρκου αξιωματούχου στην Αθήνα (5 - 8 Νοέμβρη).

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση - η πραγματοποίηση της οποίας συνέπεσε μάλιστα με την ένταση της τουρκικής προκλητικότητας σε Αιγαίο και Κύπρο - συζητήθηκε και η απευθείας συνεργασία μεταξύ των λιμενικών αρχών των ελληνικών νησιών του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου με τις αντίστοιχες αρχές των τουρκικών παραλίων. Στην περίπτωση που υπάρχει ένα περιστατικό σε εξέλιξη, να μπορεί ο Ελληνας λιμενάρχης να επικοινωνεί με τον Τούρκο συνάδελφό του και να συνεργάζονται για τη σχετική διαδικασία.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπολογίζεται ότι πάνω από 10.000 μετανάστες «χωρίς χαρτιά», που επιχείρησαν να περάσουν από την αρχή του 2014 στο Αιγαίο από την Τουρκία στην Ελλάδα, δεν έφτασαν ποτέ στη χώρα μας, καθώς εντοπίστηκαν από το Λιμενικό στο Αιγαίο. Σε 300 περίπου περιπτώσεις ειδοποιήθηκαν οι τουρκικές αρχές, οι οποίες συνέλαβαν τους μετανάστες προτού μπουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Συνολικότερα, οι «επιστροφές» μεταναστών έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της καλύτερης συνεργασίας με την τουρκική πλευρά.

Ο εντοπισμός των δουλεμπορικών σκαφών γίνεται κυρίως με τη χρήση θερμικών καμερών από πλωτά που περιπολούν μέσα στη θάλασσα ή από φυλάκια που βρίσκονται στα ελληνικά παράλια. Συνολικά 2.500 λιμενικοί περιπολούν στο Αιγαίο με 36 περιπολικά και ναυαγοσωστικά σκάφη. Ακόμα, για τις περιπολίες στο Αιγαίο έχουν διατεθεί πέντε περιπολικά και τρία κανονιοφόρα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού.

Μέχρι τώρα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ΛΣ, έχουν διατεθεί 71.433.000 ευρώ για την προμήθεια νέου εξοπλισμού, κυρίως με πόρους από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της ΕΕ. Πρόκειται για ένα καινούργιο πλοίο ανοιχτής θαλάσσης, 58 μέτρων, κινητά συστήματα Xray για καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, της «λαθρομετανάστευσης», περιπολικά σκάφη, οχήματα, διόπτρες κ.ά.

Την ίδια ώρα βέβαια που εντείνεται το ανθρωποκυνηγητό, τόσο στα ελληνοτουρκικά σύνορα όσο και συνολικά στη Μεσόγειο, αυξάνονται συνεχώς οι τραγωδίες με πνιγμένους μετανάστες και πρόσφυγες που πάλευαν να σωθούν από τους πολέμους και την εξαθλίωση...

  • Χτες, εντωμεταξύ, 34 μετανάστες εντοπίστηκαν στη βραχονησίδα Μπαρμπαλιά της Λέσβου, άλλοι 31 πιάστηκαν στην περιοχή Γιόσωνας Χίου, 30 σε παραλία βορειοδυτικά του Αγαθονησίου, 49 στη Δασκαλόπετρα Βροντάδων, 34 εντοπίστηκαν στην περιοχή Μυστεγνών Λέσβου, άλλοι 17 στην παραλία Ηραίον Σάμου και 13 στην περιοχή Ακρα Κόρακας Λέσβου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ