Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑ - ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Ψάχνουν συμβιβασμό για να προχωρήσουν οι «μπίζνες»

Αύριο η τριμερής Διάσκεψη Κορυφής Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου

Από το δείπνο που παρέθεσε χθες βράδυ στη Λευκωσία ο Ν. Αναστασιάδης

Eurokinissi

Από το δείπνο που παρέθεσε χθες βράδυ στη Λευκωσία ο Ν. Αναστασιάδης
Στην Κύπρο, για «επίσκεψη εργασίας», βρίσκεται από χτες το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλο, εν μέσω όξυνσης της αντιπαράθεσης των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας για το ποιος θα έχει το προβάδισμα στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της περιοχής. Κοιτάσματα που φαίνεται να αποτελούν και αντικείμενο υπόγειων παζαριών μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, προκειμένου μέσα από κάποιου είδους συμβιβασμό να χαμηλώσουν οι εντάσεις για να προχωρήσουν οι «μπίζνες» του κεφαλαίου.

Χτες βράδυ, ο Αντ. Σαμαράς παρακάθισε σε δείπνο με τον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, ενώ για σήμερα προγραμματίζεται κατ' ιδίαν συνάντησή τους και στη συνέχεια «διευρυμένες συνομιλίες» μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Στη συνέχεια οι Αντ. Σαμαράς και Ν. Αναστασιάδης θα προβούν σε κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ, ενώ κατόπιν θα συναντηθούν με τους αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων στο Προεδρικό Μέγαρο. Ακολούθως ο Αντ. Σαμαράς μεταβαίνει στην κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου πρώτα θα συναντήσει τον πρόεδρό της, Γ. Ομήρου, και μετά θα προσφωνήσει την Ολομέλεια.

Αύριο, άλλωστε, πραγματοποιείται στην Αίγυπτο η τριμερής Διάσκεψη Κορυφής Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου, με τη συμμετοχή και του Αιγύπτιου Προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, όπου αναμένεται να συζητηθούν η χάραξη ΑΟΖ μεταξύ των τριών κρατών, η συνεργασία επιχειρηματικών ομίλων τους στους τομείς της Ενέργειας, του Τουρισμού κ.ά.

Μηνύματα αναδίπλωσης

Στο μεταξύ, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τοποθετήσεις του Αντ. Σαμαρά σε συνέντευξη που παραχώρησε στον κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό «Σίγμα»: «Οι ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ είναι, πράγματι, προκλητικές», σημείωσε, ωστόσο έσπευσε να προσθέσει ότι η κατάσταση «δεν συγκρίνεται με την εισβολή του '74 και δεν πρέπει να δίνουμε μόνοι μας μια τέτοια εικόνα».

Η δήλωση αυτή πραγματοποιείται ελάχιστες μέρες μετά τις «παροτρύνσεις» του γγ του ΝΑΤΟ για «αυτοσυγκράτηση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών» και έρχεται περίπου να... συμμαζέψει λεχθέντα τις προηγούμενες μέρες σε Αθήνα και Λευκωσία ότι η Αγκυρα, με το «Barbaros» και την είσοδο τουρκικών πολεμικών πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ, στήνει «νέο "Αττίλα"».

Προσθέτοντας ότι ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ της Ελλάδας ή της Κύπρου με την Τουρκία θα ήταν «αρνητική εξέλιξη», ο Αντ. Σαμαράς συνέχισε κατεβάζοντας τον πήχη των όποιων προσδοκιών, φέρνοντάς τον στο μέτρο που ορίζουν για τους λαούς οι ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες και τα μονοπωλιακά συμφέροντα, ότι «στη διεθνή πολιτική δεν αρκεί να έχεις δίκιο, πρέπει να έχεις και επαρκή στηρίγματα ώστε να το βρεις το δίκιο σου. Και αυτή τη στιγμή αυτό γίνεται», συμπλήρωσε, προσπαθώντας να παρουσιάσει ως «στηρίγματα» τα παζάρια που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Ενδεικτικά των όσων προσπαθειών καταβάλλονται για να πέσουν οι τόνοι είναι και όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου, την Τετάρτη μιλώντας σε ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Εκεί υποστήριξε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός τηλεφώνησε πρόσφατα στον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου - χωρίς να διευκρινίσει πότε - και συζήτησαν την ένταση που έχει δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Η εν λόγω πληροφορία μεταδόθηκε από την ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας «Hurriyet», ενώ πηγές του Μεγάρου Μαξίμου απέφυγαν να την επιβεβαιώσουν ή να την διαψεύσουν.

Παράλληλα, ο Μ. Τσαβούσογλου είπε ότι θέλει την ενίσχυση των σχέσεων με την Ελλάδα, αλλά το Κυπριακό τις επηρεάζει και επανέλαβε ότι περιμένει τον Ελληνα ομόλογό του, Ευ. Βενιζέλο, στην Τουρκία στα τέλη Νοέμβρη, κάτι που οι δύο άνδρες είχαν συμφωνήσει στη συνάντησή τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβρη. Σημειωτέον, ο Ευ. Βενιζέλος προγραμματίζεται να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη για τη θρονική εορτή του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου, στις 30 Νοέμβρη. Ως προς τη μετάβασή του, μια μέρα πριν, στην Αγκυρα για να δει τον Τούρκο ομόλογό του, αυτό ίσως «επανεξεταστεί», διαμηνύουν κύκλοι του ελληνικού ΥΠΕΞ, με βάση την παραπέρα στάση της τουρκικής κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ