Πέμπτη 7 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 57
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο ελληνικός κινηματογράφος σήμερα

Την ετήσια έρευνα για την εικόνα του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου παρουσίασε χτες, για τρίτη συνεχή χρονιά, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία διεξήχθη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και Καβάλα, μεταξύ 1.019 ατόμων από 18-55 ετών και των δύο φύλων, όλων των τάξεων, επιβεβαιώνεται από τη μια η σταθερή άνοδος προσέλευσης του κοινού στις αίθουσες όπου προβάλλονται ελληνικές ταινίες (1,4 εκατομμύρια θεατές την περίοδο 2000-2001 έναντι 500.000 το 1998-1999), αλλά και το ότι η περσινή «έκρηξη» των 2,3 εκατομμυρίων εισιτηρίων οφείλεται κατά πολύ στην ταινία «Safe sex», γεγονός που θα πρέπει μάλλον να ανησυχεί το ΕΚΚ.

Στα κριτήρια επιλογής για την παρακολούθηση μιας ταινίας εξακολουθούν να προηγούνται αυτά των ηθοποιών που εμφανίζονται, η θεματολογία και το είδος της ταινίας (με τις περιπέτειες να έρχονται πρώτες) και το σενάριο. Αξιοσημείωτη πτώση εμφανίζει η κινηματογραφική κριτική ως κριτήριο επιλογής, ποιοτικό στοιχείο που επίσης είναι άξιο προβληματισμού.

Το ίδιο το ΕΚΚ μάλλον πρέπει να χαίρεται, αφού σύμφωνα με την έρευνα έχει την «ευλογία» του κοινού στις επιλογές του. Αυτοί που πίστευαν ότι το ΕΚΚ δεν είναι αξιοκρατικό στις επιλογές του μειώθηκαν από το 21% το 1998 στο 4% το 2001. Το 25% πιστεύει φέτος ότι το ΕΚΚ χρηματοδοτεί «καλές ταινίες», ενώ αυτό το πίστευε μόνο το 12% το 1998.

Σε ό,τι αφορά το εναλλακτικό δίκτυο διανομής του ΕΚΚ, «Filmcenter», το 9% γνωρίζει την ύπαρξή του και από αυτούς, το 40% έχει θετική γνώμη για τη λειτουργία του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ