Πέμπτη 7 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 57
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μνημεία, ιστορικοί τόποι και προστασία

Με την πραγματοποίηση, προχτές το απόγευμα, στο Πολυτεχνείο, της ημερίδας με θέμα «Προστασία μνημείων και ιστορικών τόπων» γιόρτασαν την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ και το Ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS). Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης «Τύπος και Μνημεία» στο Πολυτεχνείο.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, Ι. Πολύζος, σημείωσε πως η εκδήλωση «εντάσσεται» στις κινητοποιήσεις των μαζικών φορέων στο κτήμα Θων και στο Γουδί που πραγματοποιούνταν την ίδια ώρα και αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη αύξηση των καταστροφικών επεμβάσεων και συνεπειών στο περιβάλλον.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του ICOMOS, Ν. Αγριαντώνης, αναφερόμενος στο Μαραθώνα είπε πως εκεί «παίζεται σοβαρό παιχνίδι και παίζεται και η σοβαρότητα, αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία» των μη κυβερνητικών περιβαλλοντικών φορέων.

Η αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Φάνη Πετραλιά, αναφέρθηκε στην πολιτική προστασίας των μνημείων από την Κυβέρνηση του Βουνού. Η αρχιτέκτων Λ. Μάρθα μίλησε εκ μέρους της ομάδας αρχιτεκτόνων του ICOMOS που επεξεργάστηκαν το θέμα της προστασίας των ιστορικών τόπων (Μ. Αναγνώστου, Β. Μποζινάκη, Δ. Τσολάκη) παρουσιάζοντας το παγιωμένο νομικό πλαίσιο και τα κριτήρια κατηγοριοποίησης των μνημείων.

Ο δημοσιογράφος Α. Καρκαγιάννης σημείωσε ότι τα ΜΜΕ είναι «αναπτυξιόπληκτα» και οι δημοσιογράφοι «αναπτυξιοπαράφρονες» και ιδιαίτερα η τηλεόραση, η οποία δεν ασχολείται με τις αρχαιότητες και το περιβάλλον. Επίσης, χαρακτήρισε σαθρά και γελοία τα επιχειρήματα των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού για το Μαραθώνα.

Ο δημοσιογράφος Νίκος Καραντηνός σημείωσε πως η αναφορά στα μνημεία δεν έλειψε από τον ελληνικό Τύπο από τις απαρχές του ακόμη, καθώς και από τον Τύπο της Αντίστασης, που με κάθε ευκαιρία αποκάλυπτε τις καταστροφές της πολιτιστικής κληρονομιάς από τους κατακτητές. Κατήγγειλε επίσης την αδιαφορία του κράτους για μνημεία αγώνα και θυσίας που ανήκουν στην πολιτιστική κληρονομιά του λαού, φέρνοντας για παράδειγμα το Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Ο αρχιτέκτονας και ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ Δ. Ζήβας μίλησε για τη νομοθεσία και το σχεδιασμό ως προς την προστασία των μνημείων, συμπεραίνοντας πως το σχετικό νομικό οπλοστάσιο του κράτους είναι επαρκές σε αντίθεση με την πολιτική βούληση για την εφαρμογή του.

Ο αρχιτέκτονας και αναπληρωτής καθηγητής του ΕΜΠ Μ. Κορρές αναφέρθηκε στην ένταξη της αρχιτεκτονικής στο τοπίο φέρνοντας κωμικοτραγικά παραδείγματα για τον τρόπο που προσλαμβάνεται αυτή η διαδικασία από τη νεοελληνική πολεοδομική αντίληψη όπως αυτή εκφράζεται στις Κυκλάδες.

Τέλος, η Μ. Μαντουβάλου, αρχιτέκτων και αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΜΠ, μίλησε για την αστική ανάπτυξη και τον πολεοδομικό σχεδιασμό, υπογραμμίζοντας πως στην περίπτωση των Ολυμπιακών έργων η κυβέρνηση δεν κάλεσε την επιστημονική κοινότητα να καταθέσει τις προτάσεις της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ