Σάββατο 29 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Επίσκεψη του πάπα

Ο πάπας ενώ ετοιμάζεται να καταθέσει στεφάνι στο μαυσωλείο του Ατατούρκ
Ο πάπας ενώ ετοιμάζεται να καταθέσει στεφάνι στο μαυσωλείο του Ατατούρκ
ΑΓΚΥΡΑ.--

Η τέταρτη επίσκεψη ηγέτη της καθολικής εκκλησίας στην Τουρκία είναι αυτή που ξεκίνησε χτες στη συγκεκριμένη χώρα ο πάπας Φραγκίσκος. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ταντζού Μπιλτζίτς, στην ατζέντα της τριήμερης επίσκεψης είναι η «συμμαχία» και ο «διάλογος» μεταξύ των διαφορετικών πολιτισμών αλλά και «η ξενοφοβία, ο αγώνας κατά του ρατσισμού και οι πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή». Τουρκικές εφημερίδες ανέφεραν ότι επιδίωξη του ταξιδιού είναι η «προσέγγιση» μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων.

Το ταξίδι πραγματοποιείται με τον πάπα να έχει εκφράσει, από το καλοκαίρι, τη βούλησή του να προσφέρει «υποστήριξη» στους «δοκιμαζόμενους χριστιανούς» της ευρύτερης περιοχής, όπου οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (που ενισχύθηκαν με τη σχεδιασμένη παρέμβαση ιμπεριαλιστικών κέντρων) συνεχίζουν τις δολοφονικές επιθέσεις, στο πλαίσιο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των προσπαθειών για «ανακάτεμα της τράπουλας».

Χτες, ο Φραγκίσκος βρέθηκε στην Αγκυρα, όπου επισκέφτηκε το μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ. Το μεσημέρι συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ηταν ο πρώτος ηγέτης που έγινε δεκτός στη νέα προεδρική κατοικία, που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων για το τεράστιο κόστος της.

Ασφαλώς, στο πρόγραμμα του ταξιδιού ξεχωρίζει η συνάντηση με τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο. Οι δύο θρησκευτικοί ηγέτες αναμενόταν μάλιστα να υπογράψουν κοινή διακήρυξη.

Εκπρόσωπος του Βατικανού δήλωσε ότι «στην απόφαση του πάπα να πραγματοποιήσει αυτό το ταξίδι, έπαιξε καθοριστικό ρόλο η βούληση να στηριχθεί και να ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο η αδελφική σχέση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη».

Για την «ασφάλεια» του πάπα, Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη έχουν γεμίσει χιλιάδες άνδρες των δυνάμεων καταστολής, που, συν τοις άλλοις, έχουν την άδεια να πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους σε αυτοκίνητα και περαστικούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ