Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΟΓΚΟΤΑ .-- Απελευθερώθηκαν τελικά την Κυριακή από τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP) ο στρατηγός Ρούμπεν Νταρίο Αλσάτε Μόρα, ένας λοχαγός και μια δικηγόρος που είχαν συλληφθεί στις 16 Νοέμβρη στην περιοχή Τσοκό. Η απελευθέρωση ως ένδειξη καλής θέλησης από τους κομμουνιστές αντάρτες για την επανέναρξη του διαλόγου που γίνεται στην Αβάνα της Κούβας, έγινε παρουσία του Ερυθρού Σταυρού και εκπροσώπων της Κούβας και της Νορβηγίας. Ετσι χτες, αναμενόταν να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών που είχαν ανασταλεί από τον πρόεδρο της χώρας Χ. Μ. Σάντος, με το πρόσχημα της σύλληψης του στρατηγού, που σημειώθηκε σε ζώνη όπου συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, παρά τις προτάσεις των ανταρτών να υπάρξει διμερής εκεχειρία και να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις.

ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ.-- Ο Ταμπαρέ Βάσκες από τον κεντροαριστερό σοσιαλδημοκρατικό συνασπισμό «Ευρύ Μέτωπο» επικράτησε την Κυριακή με 53,6% στις επαναληπτικές εκλογές για την προεδρία της Ουρουγουάης, έναντι του κεντροδεξιού Λακάγε Πόου 41,1%, που τον στήριξε το Εθνικό Κόμμα. Στις εκλογές συμμετείχε το 88,57% του εκλογικού σώματος γύρω στα 2,6 εκατ. ψηφοφόρων, ενώ ο Βάσκες επανέρχεται στην προεδρία (είχε θητεύσει και το 2005 - 2010) διαδεχόμενος το Χοσέ «Πέπε» Μουχίκα.

ΣΕΝΤ ΛΙΟΥΙΣ.-- Παραιτήθηκε ο αστυνομικός Ντάρεν Ουίλσον που πυροβόλησε και σκότωσε τον άοπλο μαύρο έφηβο Μάικλ Μπράουν, τον Αύγουστο στο Φέργκιουσον του Μιζούρι και στη συνέχεια προκλητικά αθωώθηκε από Σώμα ενόρκων, ενώ στις ΗΠΑ συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες. Την Κυριακή έγινε και μια συμβολική διαμαρτυρία σε αγώνα ράγκπι της ομάδας του Σεντ Λιούις, που οι παίκτες μπήκαν στο γήπεδο με τα χέρια σηκωμένα ψηλά για να δείξουν ότι και ο νεαρός ήταν άοπλος.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Νέα επίθεση που οδήγησε στο θάνατο 15 ατόμων σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή στην αυτόνομη δυτική κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ, όταν ένοπλοι πέταξαν χειροβομβίδες και στη συνέχεια επιτέθηκαν με μαχαίρια σε περαστικούς, σε εμπορικό δρόμο της περιοχής Σάτσε. Από τους 15 νεκρούς, οι 11 είναι δράστες της επίθεσης, σύμφωνα με όσα μετέδωσε και το πρακτορείο «Σινχουά». Δεκατέσσερα ακόμα άτομα τραυματίστηκαν.

ΜΟΣΧΑ.-- Ενας νεκρός και τουλάχιστον 50 αγνοούμενοι ήταν μέχρι χτες ο απολογισμός από τη βύθιση του νοτιοκορεατικού αλιευτικού «Oriong-501» στη Θάλασσα Μπέρινγκ, στα ανοικτά των ακτών της περιοχής Τσουκότκα στη ρωσική Απω Ανατολή. Ο Αρτούρ Ρετς, επικεφαλής της υπηρεσίας θαλάσσιας διάσωσης στο λιμάνι Πετροπαβλόφσκ - Καμτσάτσκι της ρωσικής Απω Ανατολής, δήλωσε ότι «σύμφωνα με τα δεδομένα μας, στο πλοίο επέβαιναν 62 άνθρωποι. Η τύχη των υπολοίπων αγνοείται».

ΤΑΪΠΕΪ.-- Ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν Τζιάνγκ Γι-χούα ανακοίνωσε την παραίτησή του μετά την ήττα που υπέστη το κόμμα του (Κουομιντάνγκ - ΚMT), στις τοπικές εκλογές. Στις εκλογές επικράτησε ο υποψήφιος Ko Γουέν-τζε, τον οποίο υποστήριξε το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας του νησιού.

ΡΩΜΗ.-- Τους 13 έφτασαν οι άνθρωποι που πέθαναν στην Ιταλία μετά από τη χορήγηση αντιγριπικού εμβολίου της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας «Novartis». Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων της Ιταλίας (AIFA) ανέφερε ότι ακόμη δεν υπάρχουν αποδείξεις πως το εμβόλιο ευθύνεται για τους θανάτους.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-- Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον επί σειρά ετών συνεργάτη του και μέχρι πρότινος πρωθυπουργό, Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς.

ΜΠΑΝΓΚΙ.-- Πολιτοφυλακή Χριστιανών που δρούσε εδώ και ένα χρόνο στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία προβαίνοντας ενόπλως σε αντίποινα για τις βάρβαρες επιθέσεις φανατικών ισλαμιστών μισθοφόρων της οργάνωσης «ΣΕΛΕΚΑ» σε βάρος αμάχων ανακοίνωσε χτες ότι σταματά την ένοπλη δράση, προκειμένου να μετασχηματιστεί σε πολιτικό κόμμα, που θα ονομάζεται «Κεντροαφρικανικό Κόμμα για Ενότητα και Ανάπτυξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ