Σάββατο 17 Γενάρη 2015 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
«Κλειδώνει» η αντιλαϊκή συμφωνία για την «επόμενη μέρα»

Διαβεβαιώσεις για τη διασφάλιση της θέση της Ελλάδας στη λυκοσυμμαχία της Ευρωζώνης παρέχουν τα επιτελεία της ΕΕ, διαμηνύοντας και την απόφασή τους να συνεργαστούν με την όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές, καθώς αυτή θα εφαρμόσει τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα.

Σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, τόνισε πως «ισχύει η αρχή της αλληλεγγύης έναντι των προσπαθειών» (δηλαδή των αντιλαϊκών μέτρων), λέγοντας ότι «αυτή η αρχή θα συνεχίσει να ισχύει στη συνεργασία μας με κάθε ελληνική κυβέρνηση». Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, εμφανίστηκε βέβαιος για τις αναμενόμενες νέες αναδιπλώσεις της όποιας κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι «οι πολιτικοί στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να μην υπόσχονται περισσότερα ενόψει των εκλογών από όσα μπορούν να υλοποιήσουν στη συνέχεια». Ο Σόιμπλε πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με το χρέος της αυτή τη στιγμή και ότι «πρέπει να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της μετά τις εκλογές».

«Μη λογική και μη ρεαλιστική» χαρακτήρισε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπ. Κερέ, την υπόθεση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Παράλληλα, «υπενθύμισε» τους κανονισμούς της ΕΚΤ, το γεγονός ότι «κάθε κρατικό ενέχυρο μπορεί να γίνει αποδεκτό, εφόσον υπάρχει αρκετά καλή πιστοληπτική αξιολόγηση». Σε διαφορετική περίπτωση (όπως δηλαδή ισχύει στην περίπτωση της Ελλάδας), σύμφωνα με τον ίδιο τραπεζίτη, προϋπόθεση είναι ότι «η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ». Το ζήτημα των ενεχύρων, που αποδέχεται η ΕΚΤ, συνδέεται με τη χρηματοδότηση προς τους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους, αποτελεί δηλαδή ένα ακόμη κρίκο διασφάλισης της αντιλαϊκής πολιτικής στο πλαίσιο της ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας, Ε. Νοβότνι, συνέδεσε την οποιαδήποτε έξοδο κράτους - μέλους από την Ευρωζώνη με την ταυτόχρονη έξοδο και από την ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ