Τετάρτη 13 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ»
Απλόχερη κυβερνητική στήριξη στο μεγάλο κεφάλαιο

Εκδήλωση για την «ηλεκτρονική πολιτεία». Οι οικονομικοί υπουργοί διατυμπανίζουν ακόμη και μονεταριστικές απόψεις

Διαποτισμένη από ακραίες νεοφιλελεύθερες και μονεταριστικές αντιλήψεις ήταν οι ομιλίες των οικονομικών υπουργών στην εκδήλωση του περιοδικού «Εκόνομιστ», που είχε αντικείμενο την «ηλεκτρονική πολιτεία». Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου επανέλαβε - για πολλοστή φορά - τη χορήγηση ζεστού δημόσιου χρήματος στους επιχειρηματίες της επονομαζόμενης «νέας οικονομίας», προβάλλοντας τα γνωστά κλισέ για «απελευθέρωση των αγορών από περιορισμούς και αγκυλώσεις, για ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα».

Χειροπιαστό δείγμα κυβερνητικών μονεταριστικών αντιλήψεων δίνουν και τα λεγόμενα του υφυπουργού Οικονομικών Απ. Φωτιάδη, που απέδωσε την ταχύτητα κυκλοφορίας του χρήματος στις συνθήκες που διαμορφώνονται στη χρηματαγορά. Ο υφυπουργός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε πως η «ταχεία ανάπτυξη του ηλεκτρονικού χρήματος θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις σε διαφορετικές συνιστώσες των νομισματικών μεγεθών και στην ταχύτητα κυκλοφορίας του χρήματος», προσθέτοντας πως «τέτοιου είδους επιπτώσεις θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στην ανάλυση και την ερμηνεία των νομισματικών μεγεθών».

Ετσι, οι κυβερνητικοί παράγοντες αναγάγουν το πρόβλημά τους στη σφαίρα της νομισματικής κυκλοφορίας, όπου αφήνουν να εννοηθεί ότι πρέπει να γίνονται οι όποιες ρυθμιστικές κρατικές παρεμβάσεις, και με αυτό τον τρόπο αποφεύγουν οποιαδήποτε νύξη στη σφαίρα της παραγωγής και της κατανάλωσης των εμπορευμάτων, από την οποία, σε τελευταία ανάλυση, εξαρτώνται τα νομισματικά μεγέθη και η ταχύτητα κυκλοφορίας του χρήματος. Στην πραγματικότητα βέβαια η κυβέρνηση, παρεμβαίνει ποικιλοτρόπως, ενισχύοντας απλόχερα με κρατικό χρήμα δραστηριότητες που ωφελούν τα μονοπώλια, ιδιαίτερα εκείνα που δραστηριοποιούνται στη «νέα οικονομία».

Χαρακτηριστικό δείγμα των κυβερνητικών προσεγγίσεων δίνουν και τα λεγόμενα του υφυπουργού, σύμφωνα με τον οποίο «οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν υποχρέωση τήρησης ελάχιστων αποθεματικών σε σχέση με το ηλεκτρονικό χρήμα, επίσης θα μπορούσαν οι ίδιες να εκδίδουν ηλεκτρονικό χρήμα». Εννοείται βέβαια πως οι κυβερνώντες δεν είπαν λέξη για τη συμμετοχή της λεγόμενης «νέας οικονομίας» στην κρίση υπερπαραγωγής. Αντίθετα, με χίλιους δυο τρόπους προσπάθησαν να συντηρήσουν το μύθο που συνοδεύει τη «νέα οικονομία» και να τις προσδώσουν χαρακτηριστικά πανάκειας για κάθε νόσο...

Ο Απ. Φωτιάδης αναφερόμενος στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό της Εφορίας έκανε λόγο για «αναμενόμενη χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της «Κοινωνίας της Πληροφορίας» που θα επιτρέψει την υλοποίηση πρόσθετων υπηρεσιών, όπως για το Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών και την υποβολή και καταβολή φόρου εισοδήματος για νομικά πρόσωπα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ