Τετάρτη 13 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Τσουχτερές ανατιμήσεις 5%!

Δέκα μήνες μετά τις προηγούμενες ανατιμήσεις (3%), το ΔΣ της επιχείρησης αποφασίζει σήμερα νέες αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας

Με αυξήσεις 5% στα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ, που θα ισχύσουν από την 1η Ιούλη, θα ξεκινήσουν φέτος τα ...μπάνια του λαού. Η απόφαση για τις ανατιμήσεις, που κινείται στα πλαίσια της βελτίωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ, αναμένεται να ληφθεί σήμερα το απόγευμα στη συνεδρίαση του ΔΣ της Επιχείρησης. Η σχετική απόφαση θα διαβιβαστεί για έγκριση στον υπουργό Ανάπτυξης και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση της ΔΕΗ θα επιμερίσει την αύξηση ως εξής: 3,5% για τις 800 πρώτες κιλοβατώρες κατανάλωσης και 5% για τις υπόλοιπες, δηλαδή, για την κατανάλωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελληνικών νοικοκυριών. Η αύξηση θα ισχύσει για όλες τις χρήσεις, πλην της ΠΕΣΙΝΕ και της ΛΑΡΚΟ.

Η νέα αυτή αύξηση, που αποφασίζει η διοίκηση της ΔΕΗ, είναι η δεύτερη μέσα σε 10 μήνες. Η προηγούμενη, ύψους 3%, επιβλήθηκε πέρσι την 1η του Σεπτέμβρη. Ετσι, πριν καν κλείσει χρόνος, οι ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι της τάξης του 8,1%, αισθητά, δηλαδή, πάνω ακόμα και από τον επίσημο τιμάριθμο. Αποκαλύπτεται έτσι με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ότι εκείνο που πάντα ροκανίζει τα εισοδήματα των εργαζομένων, είναι η επιδίωξη εξασφάλισης μεγαλύτερων κερδών. Οπως γίνεται στην προκειμένη περίπτωση, με στόχο η μεγαλύτερη κερδοφορία να αποτελέσει δέλεαρ για τους υποψήφιους αγοραστές μετοχών κατά την εισαγωγή της ΔΕΗ στο ΧΑΑ.

Αντιφατικό το σκεπτικό...

Το σκεπτικό που προβάλλεται από τη διοίκηση της ΔΕΗ για τη νέα αύξηση στα τιμολόγια είναι ότι, λόγω των ανατιμήσεων των υγρών καυσίμων και του φυσικού αερίου, οι σχετικές δαπάνες της ΔΕΗ για το πρώτο τετράμηνο του 2001 εμφανίζουν αύξηση σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό, κατά 11,3 δισεκατομμύρια δραχμές, ποσοστό 16,1%. Αυτό το κόστος θα μετακυλιστεί στις πλάτες των καταναλωτών. Το σκεπτικό, όμως, της διοίκησης δεν ευσταθεί, αφού είναι γνωστό ότι το περσινό αντίστοιχο διάστημα, οι τιμές των υγρών καυσίμων ήταν αρκετά υψηλότερες από το φετινό αντίστοιχο διάστημα, συνεπώς, το επιχείρημα αυτό είναι πέρα για πέρα ψευδές...

...αλλά αποκαλυπτικό!

Πέρα από την ...αύξηση των τιμών των υγρών καυσίμων και του φυσικού αερίου, στα επιχειρήματα της διοίκησης, είναι η κατακόρυφη αύξηση των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, τα εναπομένοντα αποθέματα νερού στις λίμνες των υδροηλεκτρικών σταθμών είναι πολύ περιορισμένα, με αποτέλεσμα το σύνολο της παραγωγής για το 2001 να εκτιμάται ότι θα φθάσει το πολύ τις 2.200 γιγαβατώρες από τις 4.055 γιγαβατώρες που παρήχθησαν από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς πέρυσι. Δηλαδή, φέτος αναμένεται να παραχθούν από τα υδροηλεκτρικά 1.855 γιγαβατώρες λιγότερες, που στη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αντιστοιχεί στο 4% περίπου. Αν λάβουμε υπόψιν ότι φέτος θα έχουμε 4% λιγότερη παραγωγή, ενώ την ίδια στιγμή η ζήτηση αυξάνεται κατά 4%, τότε αμέσως προκύπτει ένα έλλειμμα ύψους 8%! Ο παραπάνω συνδυασμός είναι πολύ επικίνδυνος για την ασφαλή ηλεκτροδότηση της χώρας και μάλιστα κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, όπου η κατανάλωση λόγω της χρήσης των κλιματιστικών είναι αρκετά υψηλότερη.

Εισαγωγέας ενέργειας η ΔΕΗ!

Η σημαντική αυτή έλλειψη ενέργειας θα επιδιωχτεί να καλυφθεί από τη ΔΕΗ μέσω εισαγωγών. Ηδη, έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, για την κάλυψη των αναγκών, έχουν προκριθεί η εταιρία EGL, ελβετικών συμφερόντων που θα προμηθεύσει τη χώρα μας με ρουμάνικη ενέργεια, η EFT, βρετανικών συμφερόντων με ρεύμα σερβοβοσνιακής προέλευσης, και η NEK, βουλγαρικών συμφερόντων. Παράγοντες της ΔΕΗ σημειώνουν πως, ανάλογα με την εξέλιξη των παραγόντων που διαμορφώνουν το ενεργειακό ισοζύγιο, οι παραπάνω αγορές θα υποκαταστήσουν ακριβή παραγωγή από μονάδες μαζούτ και φυσικού αερίου με οικονομικό όφελος για την Επιχείρηση!

Αν ληφθεί υπόψη ότι στο πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ, δεν προβλέπεται η κατασκευή καμιάς μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τότε είναι σίγουρο ότι η έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας για τα επόμενα χρόνια θα λάβει δραματικές διαστάσεις. Η έλλειψη αυτή θα επιδιωχτεί να καλυφθεί από εισαγωγές, ή και τους ιδιώτες που θα δραστηριοποιηθούν στην ηλεκτροπαραγωγή. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο σημερινός ενεργειακός κολοσσός, που ακούει στο όνομα ΔΕΗ, θα απαξιωθεί, μετατρεπόμενος σε έναν εισαγωγέα ηλεκτρικού ρεύματος.

Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά, ο εγχώριος λιγνίτης, που αναμφισβήτητα αποτελεί τεράστιο ενεργειακό πλούτο για τη χώρα μας, υπονομεύεται, παραχωρώντας τη θέση του στην εισαγόμενη ενέργεια, και στις εισαγόμενες ενεργειακές πρώτες ύλες, όπως το φυσικό αέριο. Επίσης τα υδροηλεκτρικά έργα, που παρέχουν υψηλής ποιότητας τάση στο σύστημα, είτε τίθενται στο περιθώριο, είτε ακυρώνεται η κατασκευή τους. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα, είναι η περικοπή του Τεμένους στο Νέστο. Επίσης, την ίδια στιγμή που η ΔΕΗ μιλάει για έλλειψη υδάτινων πόρων εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας, δρομολογεί την κατάργηση της ΔΑΥΕ, που είναι μία από τις πιο καταρτισμένες στο είδος της στην Ευρώπη.


Στ. Ζ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μέχρι και το 1997 θα λειτουργεί με μαζούτ! (1995-01-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ