Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θέλει να στήσει παιχνίδι σε πολλά ιμπεριαλιστικά «ταμπλό»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία που ο Κύπριος Πρόεδρος θα επισκεφτεί τη Μόσχα, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του, αναδεικνύονται οι απειλές που εντείνονται για τον κυπριακό λαό, καθώς νέοι «φίλοι» του ξεπηδούν στο πλαίσιο ευρύτερων διεργασιών που αναπτύσσονται μεταξύ των ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων.

Τις τελευταίες μέρες, δίνουν και παίρνουν τα δημοσιεύματα και οι αναλύσεις για τη συμφωνία «αμυντικής» συνεργασίας που Μόσχα και Λευκωσία αναμένεται να υπογράψουν.

Κυπριακά ΜΜΕ αναπαρήγαγαν μέρος αποκλειστικής συνέντευξης που έδωσε στο ρωσικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ o Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με την οποία οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις σχετικά με τη δυνατότητα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη και πλοία να χρησιμοποιούν τα κυπριακά αεροδρόμια και λιμάνια σε περίπτωση ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης, διέψευσε αναφορές ΜΜΕ ότι η διμερής συμφωνία ανοίγει το δρόμο στην εγκατάσταση ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, στο πλαίσιο και της προσπάθειας να «ανακοπούν» οι αντιδράσεις των Βρυξελλών για τη διαφαινόμενη σύσφιξη των σχέσεων Κύπρου - Ρωσίας. Για να διαλύσουν τις εντυπώσεις, Κύπριοι αξιωματούχοι υπογράμμιζαν ότι οι «στρατιωτικές διευκολύνσεις» που η κυπριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να παραχωρήσει στη ρωσική είναι παρόμοιες με τη χρήση του στρατιωτικού αεροδρομίου της Πάφου που ήδη μπορούν να κάνουν χώρες όπως η Γαλλία και η Βρετανία. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για το αεροδρόμιο που «συνέβαλε» και στους βομβαρδισμούς που ο «διεθνής συνασπισμός» υπό τις ΗΠΑ συνεχίζει σε Ιράκ και Συρία, προωθώντας τα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας». Ομως, μια «διεύρυνση» όσων μπορούν να αξιοποιούν κυπριακά εδάφη για την επιτάχυνση αντιλαϊκών σχεδιασμών θα αποτελούσε μόνο προμήνυμα νέων κινδύνων για τον κυπριακό λαό, επιβεβαιώνει ότι η κυπριακή κυβέρνηση προσπαθεί να στήσει παιχνίδι σε πολλά ιμπεριαλιστικά «ταμπλό».

Η νέα «αναθεωρημένη» βάση, στην οποία φαίνεται ότι εξετάζονται οι ρωσοκυπριακές σχέσεις, διαμορφώνεται ενώ πλήθος μονοπωλίων εκφράζει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Κύπρο, δεδομένου και του πιο ευνοϊκού «περιβάλλοντος» που διαμορφώνουν οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση.

Ετσι, ο Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας σε συνάντηση που οργάνωσε ο Οργανισμός Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA) στη Λεμεσό, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με την εφαρμογή σειράς τολμηρών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να αναπτύξει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της χώρας και να την καταστήσει ένα από τα καλύτερα μέρη διεθνώς για την ανάπτυξη μιας επιχείρησης.

Σ' αυτήν την επιχειρηματική συνάντηση έγινε αναφορά σε δεκάδες «αναπτυξιακά» έργα που ιεραρχεί η κυβέρνηση, για την κατασκευή γηπέδων γκολφ, μαρίνων και άλλων υποδομών παρόμοιου χαρακτήρα.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Κύπριος ΥΠΕΞ παρέθεσε στις Βρυξέλλες (στο περιθώριο της συνάντησης των ΥΠΕΞ) πρόγευμα εργασίας για τη στήριξη του Λιβάνου και με δεδομένες τις «προκλήσεις» που αντιμετωπίζει λόγω της αυξημένης ροής προσφύγων από Συρία και Ιράκ. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι Ευρωπαίοι Επίτροποι Πολιτικής Γειτονίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας, ο ΥΠΕΞ του Λιβάνου, Χρήστος Στυλιανίδης, ο ΥΠΕΞ του Λιβάνου Γκεμπράν Μπασίλ. Σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ, οι Ισπανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Αυστρία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Πολωνία, Ουγγαρία και Ελλάδα εκπροσωπήθηκαν από τους ΥΠΕΞ, ενώ τα υπόλοιπα κράτη - μέλη από άλλους διπλωμάτες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ