Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Κινεζικές επενδύσεις και στις Υποδομές

Σε συνεργασία και με πακιστανικά κεφάλαια

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Το καθόλου τυχαίο ενδιαφέρον που διαρκώς εκφράζει η Κίνα για την «ασφάλεια» στο Αφγανιστάν, συνοδεύεται από αύξηση των κινεζικών επενδύσεων σε μια σειρά κλάδους. Εκτός από το ενδιαφέρον κινεζικών εταιρειών για το μεγάλο ορυκτό πλούτο, τώρα φαίνεται ότι καλύτερα σχεδιάζεται και η ανάμειξη κινεζικών κεφαλαίων στην ανάπτυξη υποδομών που συν τοις άλλοις θα συμβάλλουν στο συνολικότερο εκσυγχρονισμό της χώρας, ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν μια σειρά άλλες επενδύσεις.

Σ' αυτό το πλαίσιο, ο εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Εξωτερικών, Σιράζουλ Χακ Σιράζ, μετά από συνάντηση που είχαν στην αφγανική πρωτεύουσα διπλωμάτες από Αφγανιστάν, Κίνα αλλά και Πακιστάν, δήλωσε -σύμφωνα με το Ρόιτερς- ότι η Κίνα θα στηρίξει την κατασκευή ενός υδροηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κοντά στα αφγανικά σύνορα, όπως επίσης την κατασκευή οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων που θα συνδέουν τη χώρα με το Πακιστάν. Τα σχέδια επιβεβαίωσε στο Πεκίνο και η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Χουά Τσουνουίνγκ.

Η κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού περιλαμβάνει την υλοποίηση φράγματος 1.500 μεγαβάτ, στον ποταμό Κουνάρ, που στο παρελθόν είχε την υποστήριξη μόνο του Πακιστάν, το οποίο ενδιαφέρεται να εξασφαλίζει και σημαντικό μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται στην περιοχή. Επιπλέον, το Πακιστάν είχε ανακοινώσει το 2013 ότι θα προχωρήσει στην κατασκευή ενός αυτοκινητόδρομου που θα συνδέει τις περιοχές του με την Καμπούλ, καθώς και μιας σιδηροδρομικής γραμμής από την πόλη Σαμάν (κοντά στη νοτιοανατολική αφγανική μεθόριο) ως τη νότια πόλη Κανταχάρ.

Το «ενδιαφέρον» των Πακιστανών επενδυτών να δραστηριοποιηθούν στο Αφγανιστάν αναδεικνύεται σε μια περίοδο που Καμπούλ - Ισλαμαμπάντ (αν και γενικά ανταλλάσσουν πολλές κατηγορίες για στήριξη ομάδων Ταλιμπάν) αποφάσισαν να συνεργαστούν στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», όπως αποτυπώθηκε και στις ανταλλαγές επισκέψεων ανώτατων στρατιωτικών στελεχών. Την ίδια στιγμή, η επενδυτική συνεργασία και με την Κίνα μαρτυρά τις ευρύτερες επιδιώξεις του Πεκίνου να εξασφαλίσει «γέφυρες» και «πατήματα» που θα αναβαθμίσουν την παρουσία του στην κεντρική Ασία, από όπου περνούν και κρίσιμες εμπορικές και ενεργειακές οδοί που ενώνουν την Ανατολή με τη Δύση.

  • Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγ Γι θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Ασία, από τις 12 ως τις 16 Φλεβάρη και θα βρεθεί συγκεκριμένα σε Πακιστάν, Ιράν και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στο Πακιστάν θα βρεθεί τον επόμενο μήνα και ο ίδιος ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ