Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΑΠΩΝΙΑΣ
Ενέκρινε νέο πλαίσιο παροχής «βοήθειας» σε ξένα στρατεύματα

ΤΟΚΙΟ.--

Το νέο «πλαίσιο» μέσα στο οποίο η χώρα θα παρέχει «βοήθεια» σε στρατεύματα άλλων χωρών ενέκρινε χτες το υπουργικό συμβούλιο στο Τόκιο, σε μια περίοδο που η ιαπωνική πλουτοκρατία επιδιώκει να συμμετάσχει στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς με μεγαλύτερες αξιώσεις και περισσότερα μέσα. Η χώρα παρέχει τέτοιου είδους «βοήθεια» εδώ και χρόνια, στο πλαίσιο αντιμετώπισης ανθρωπιστικών ή φυσικών καταστροφών κ.τ.λ., ωστόσο διεθνή και ιαπωνικά ΜΜΕ σχολίαζαν ότι είναι η πρώτη φορά που αυτή συσχετίζεται με το «Χάρτη» εξωτερικής πολιτικής της Ιαπωνίας.

Στον «επίσημο Χάρτη Ανάπτυξης Βοήθειας» - όπως είναι γνωστό το σχετικό πλαίσιο - αναφέρει εδώ και χρόνια ότι η βοήθεια που παρέχει η Ιαπωνία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς στόχους ή στο πλαίσιο συγκρούσεων άλλων χωρών. Ωστόσο, υπάρχουν σημεία που χωράνε διάφορες ερμηνείες και είναι καθαρό ότι θα αξιοποιηθούν από την ιαπωνική κυβέρνηση, που ούτως ή άλλως προωθεί συνταγματική αναθεώρηση για να αρθούν περιορισμοί που μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο εμπόδισαν τη χώρα να αναλάβει στρατιωτική δράση εκτός συνόρων. Συγκεκριμένα, ο «Χάρτης» αναφέρει ότι «όπου στρατιωτικές δυνάμεις ή προσωπικό εμπλέκεται στην ανάπτυξη βοήθειας για πολιτικούς ή μη στρατιωτικούς σκοπούς, όπως η ανακούφιση από καταστροφές, θα γίνεται εξέταση κατά περίπτωση με επίκεντρο την πρακτική σημασία».

Βοήθεια στη διεθνή «ειρήνη και σταθερότητα»

Ηδη, αναλυτές σημειώνουν ότι ο όρος «πρακτική σημασία» είναι πολύ θολός. Αλλωστε, ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών, Φούμιο Κισίντα, στους δημοσιογράφους μετά τη χτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, εξηγώντας ότι «βασισμένοι στο νέο πλαίσιο, θα προωθούμε πιο στρατηγική ανάπτυξη της βοήθειας και θα συμβάλλουμε περαιτέρω στην ειρήνη, στη σταθερότητα και την ευημερία της διεθνούς κοινότητας».

Σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι ο νέος «Χάρτης» θα στηρίξει την προσπάθεια της Ιαπωνίας να συμβάλει στη σταθερότητα και την πρόοδο μιας σειράς αναπτυσσόμενων χωρών, π.χ., στην Αφρική, «φωτογραφίζοντας» μεθόδους με τις οποίες ήδη οι ιμπεριαλιστές ανοίγουν δρόμους για να επενδύσουν τα μονοπώλια, στο όνομα της αντιμετώπισης «ανθρωπιστικών κρίσεων», της αποκατάστασης θυμάτων καταστροφών, αλλά και της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο «Χάρτης» - όπως μεταδίδουν ιαπωνικά ΜΜΕ - «απευθύνει έκκληση για συνεργασία σε ιδιωτικές εταιρείες, τοπικές αρχές και ΜΚΟ, που διαδραματίζουν έναν σημαντικό ρόλο στην επίλυση αναπτυξιακών προκλήσεων και συνεισφέρουν στη βιώσιμη ανάπτυξη σε αναπτυσσόμενες χώρες».

Τα παραπάνω καταγράφονται σε μια περίοδο που οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί κλιμακώνονται σταθερά και στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού, όπου η Ιαπωνία έχει «απέναντί» της να ανταγωνιστεί την τεράστια αγορά της δεύτερης μεγαλύτερης δύναμης του κόσμου, της Κίνας. Μάλιστα, στην Ανατολική και τη Νότια Κινεζική Θάλασσα υπάρχουν μπόλικες εστίες εδαφικών διαφορών, καθώς ο μεγάλος φυσικός και ενεργειακός πλούτος των συγκεκριμένων ζωνών ανοίγει την όρεξη σε πολλά μονοπώλια. Το τελευταίο διάστημα, η Ιαπωνία φαίνεται ότι αναζητά «συμμάχους» και στην περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας (π.χ. Φιλιππίνες), όπου το Πεκίνο θεωρεί τμήματα της επικράτειάς του μια σειρά περιοχές που διεκδικούν η Μανίλα, το Ανόι κ.τ.λ.

Μάλιστα, χτες, κρατικά κινεζικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι σε περιοχή 150 χιλιόμετρα νότια της κινεζικής νήσου Χαϊνάν, στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, εντοπίστηκε σημαντική ποσότητα φυσικού αερίου, συγκεκριμένα 100 δισ. κυβικά μέτρα. Αν και εκτιμάται ότι το κοίτασμα περιέχει αποθέματα που θα μπορούσαν να καλύψουν τις εγχώριες ανάγκες της Κίνας για μόλις 6 ή 7 μήνες, η ετοιμότητα του Πεκίνου να ξεκινήσει γεωτρήσεις προμηνύει νέες «εντάσεις» στην περιοχή.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, υποδέχτηκε χτες στο Τόκιο τον επικεφαλής των πραξικοπηματιών της Ταϊλάνδης, στρατηγό Πραγιούτ Τσαν-ο-Τσα. Μεταξύ άλλων ο Αμπε δήλωσε ότι «η Ιαπωνία εκφράζει την προσδοκία για εθνική συμφιλίωση στην Ταϊλάνδη και επιστροφή στην πολιτική διακυβέρνηση το συντομότερο δυνατό», εκφράζοντας προφανώς την πεποίθηση ότι η «αποκατάσταση της δημοκρατίας» θα δώσει περισσότερες ευκαιρίες για τις ιαπωνικές επενδύσεις στη γοργά αναπτυσσόμενη χώρα της νότιας Ασίας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ