Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ - ΕΕ
Συμφωνία στις Βρυξέλλες για τα δικαστήρια στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Σε συμφωνία για «ενσωμάτωση» των Σέρβων του βορείου Κοσσυφοπεδίου στους δικαστικούς θεσμούς του προτεκτοράτου που έστησαν ΝΑΤΟ και ΕΕ στην περιοχή, κατέληξαν χτες στις 2.00 π.μ. οι πρωθυπουργοί Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Κοσσυφοπεδίου Ισα Μουστάφα, στις Βρυξέλλες, με τη μεσολάβηση της επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η εξέλιξη είναι συνέχεια μίας μακράς διαδικασίας διαλόγου και επιμέρους συμφωνιών που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα, με τη «μεσολάβηση» της ΕΕ, ώστε η Σερβία να απεμπολήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Κοσσυφοπέδιο, αναγνωρίζοντας ντε φάκτο την «ανεξαρτησία του».

Ωστόσο, όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα της χτεσινής συμφωνίας, το δικαστικό σύστημα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο ήταν το μόνο ζήτημα στο οποίο ήταν εφικτή η σύγκλιση απόψεων. Εντονες παρέμειναν οι διαφωνίες αμφοτέρων πλευρών πάνω στη συγκρότηση της Ενωσης Σερβικών Δήμων Κοσσυφοπεδίου και τα σερβικά ορυχεία Τρέπτσα στο Κοσσυφοπέδιο (που θέλησε πρόσφατα πλην ανεπιτυχώς να «εθνικοποιήσει» η αλβανική πλευρά) και τα οποία έθεσε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλ. Βούτσιτς χωρίς αποτέλεσμα.

Η σερβική πλευρά, από την άλλη, δε θέλησε να συζητήσει την απαίτηση των Κοσοβάρων Αλβανών για διάλυση των σερβικών πολιτοφυλακών ασφαλείας στο βόρειο τμήμα του προτεκτοράτου και την ισοπέδωση του Πάρκου Ειρήνης στη γέφυρα του ποταμού Ικμπαρ, που χωρίζει την πόλη της Μιτρόβιτσα σε νότιο (αλβανικό) και βόρειο (σερβικό) τομέα.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων αμφοτέρων πλευρών, η συμφωνία για το δικαστικό σύστημα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο ορίζει τη σύνθεση των δικαστηρίων στη βόρεια και νότια Μιτρόβιτσα και από τις δύο εθνότητες, σε αναλογία 14/11 υπέρ των Αλβανών. Ο πρόεδρος του εφετείου που θα λειτουργεί στη βόρεια Μιτρόβιτσα (όπου αποτελούν πλειοψηφία οι Σέρβοι), με παραρτήματα σε Ζούμπιν Πότοκο και Λεπόσαβιτς, θα είναι Σέρβος. Στην εισαγγελία τα δύο έθνη θα εκπροσωπούνται ισάριθμα, δηλαδή με εννέα εισαγγελείς από κάθε εθνότητα.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός, σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων, ανέφερε ότι «υπήρξε σκληρή αντιπαράθεση και η Σερβία δεν μπόρεσε να αποσπάσει περισσότερα από όσα έλαβε». Εξέφρασε την ελπίδα ότι η εποικοδομητική στάση που τήρησε για την επίτευξη συμφωνίας θα συνεκτιμηθεί από τις Βρυξέλλες, ώστε «πολύ σύντομα» να αρχίσει η διαπραγμάτευση για τα πρώτα κεφάλαια ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ισα Μουστάφα εξέφρασε την ικανοποίησή του, υποστηρίζοντας ότι «σε ολόκληρη την επικράτεια, θα ισχύει ενιαίο σύστημα λειτουργίας των δικαστηρίων».

Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, που παρέλαβε από την προκάτοχό της Κάθριν Αστον τη σκυτάλη «εναρμόνισης» των σχέσεων ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα, με τρόπο ώστε να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δυτικών μονοπωλίων, συνεχάρη τους δύο ηγέτες για τη συμφωνία.

Τις επόμενες μέρες, αναμένεται να ανακοινωθεί η ημερομηνία του επόμενου γύρου συνομιλιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ