Τρίτη 3 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Νίκη» η συμφωνία αλλά ψάχνει και «άλλοθι» για το αντιλαϊκό της περιεχόμενο

Αναδιατάξεις στο εσωκομματικό πεδίο με στόχο να αποτελέσει ο ΣΥΡΙΖΑ έναν ισχυρό μοχλό στήριξης των κυβερνητικών επιλογών

Ως «έξυπνη τακτική» παρουσίασε τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία επέκτασης του μνημονίου ο Αλ. Τσίπρας, επιδιώκοντας να κρύψει το γεγονός ότι διαπραγματεύεται για λογαριασμό του κεφαλαίου

Icon

Ως «έξυπνη τακτική» παρουσίασε τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία επέκτασης του μνημονίου ο Αλ. Τσίπρας, επιδιώκοντας να κρύψει το γεγονός ότι διαπραγματεύεται για λογαριασμό του κεφαλαίου
Να «θολώσει τα νερά» ως προς το αντιλαϊκό περιεχόμενο της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση επιχείρησε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας το Σάββατο στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, τη χαρακτήρισε «νίκη», αν και περιορισμένη. Τροφή σε ανούσια για το λαό αντιπαράθεση έδωσαν οι αιτιάσεις του ότι υπάρχει σχέδιο υπονόμευσης της κυβέρνησης από δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σε συνεργασία με τη ΝΔ. Μάλιστα, οι σχετικές του αναφορές στις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας προκάλεσαν την αντίδρασή τους, αφού ζήτησαν απ' τις Βρυξέλλες να παρέμβουν.

Στην προσπάθειά του να παρουσιαστεί το μαύρο για άσπρο προσπάθησε να εμφανίσει ότι οι αντιλαϊκές συμφωνίες με την ΕΕ συνιστούν «αποτελεσματική και έξυπνη τακτική, που παίρνει υπόψη τους συσχετισμούς δύναμης, τις διαθέσεις των εργαζομένων και του λαού, τις δυνατότητες του κινήματος σε κάθε στιγμή και σε κάθε στροφή, τις ανάγκες της χώρας»! Βεβαίως, δεν διευκρίνισε αυτή η «έξυπνη τακτική» προς όφελος ποιανού και για ποιο σκοπό εφαρμόζεται, κρύβοντας δηλαδή ότι διαπραγματεύεται για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Ανάμεσα στα άλλα ο Αλ. Τσίπρας επιτέθηκε και στο ΚΚΕ με τη δοκιμασμένη συνταγή του «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι με τον εχθρό μας». Επιχείρησε να το ταυτίσει με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, κρύβοντας βεβαίως ότι αυτοί στηρίζουν τη διαπραγμάτευση για το κεφάλαιο που κάνει η κυβέρνηση και θα ψήφιζαν τη συμφωνία αν ερχόταν στη Βουλή. Οπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, «πόσο κωμικό είναι και πόση πολιτική αμηχανία δείχνει, όταν προσπαθούν οι εκπρόσωποι του παλιού να αποδείξουν ότι και το νέο είναι μία από τα ίδια. Οτι συνεχίζουμε την πολιτική τους. Αλλά και πόσο θλιβερό να αναπαράγουν με επαναστατική αφέλεια αυτή τη στρέβλωση πολιτικές δυνάμεις με προοδευτική ιστορία και αριστερό πρόσημο»!

Για όσους δεν πείθει το αφήγημα της «νίκης» επικαλέστηκε ως άλλοθι για τον εξόφθαλμα αντιλαϊκό χαρακτήρα της συμφωνίας, ...συνωμοσίες, ισχυριζόμενος: «Πήγαμε στη μάχη της Ευρώπης με ναρκοθετημένο κάθε μας βήμα, μας είχαν στήσει παγίδα (...) Σε συνεργασία με την κυβέρνηση Σαμαρά, για να μας ρίξουν στα βράχια (...) με στόχο τη χρηματοπιστωτική ασφυξία και την ανατροπή της κυβέρνησης. Ολα τα είχαν έτοιμα για να μας οδηγήσουν σε ναυάγιο, οδηγώντας σε ναυάγιο τη χώρα (...) Βρεθήκαμε απέναντι και σε ένα άξονα δυνάμεων, με πρωτεργάτες τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους».

Παρ' όλα αυτά τα ...εμπόδια, επέμεινε ότι «κλείστηκε» μια συμφωνία που τελείωσε την τρόικα, ενώ στην πραγματικότητα μεταβαπτίστηκε σε «θεσμούς», επέκτεινε τη δανειακή σύμβαση αλλά τελείωσε τα «μνημόνια»! «Τα μνημόνια είναι παρελθόν. Και τυπικά, αφού διαχωρίστηκαν από τη δανειακή σύμβαση, δεν τη συνοδεύουν πια. Αλλά και ουσιαστικά, με την έννοια ότι τα παράλογα μέτρα της λιτότητας δε συνοδεύουν πια τη νέα συμφωνία μας», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Χτες βεβαίως ο ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ρητά ότι «το μνημόνιο δεν χρειάστηκε να παραταθεί διότι δεν έχει ημερομηνία λήξης» και ότι αυτά τα δύο κείμενα συνδέονται γιατί αν δεν τηρηθεί το μνημόνιο δεν γίνεται εκταμίευση. «Το μνημόνιο είναι ένα ξεχωριστό και αυτοτελές έγγραφο, αλλά συνδέεται με την MFFA - καμία εκταμίευση δεν μπορεί να γίνει χωρίς την τήρηση του μνημονίου, το οποίο αξιολογείται από τους θεσμούς», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Καλλιεργώντας, τέλος, αυταπάτες για το περιεχόμενο της συμφωνίας που θα έρθει τον Ιούνη, όταν για την πρόσθετη χρηματοδότηση θα απαιτηθούν πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα, ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε: «Θα επιδιώξουμε, και για το οποίο θα προετοιμαστούμε καλά, αξιοποιώντας όλες τις εσωτερικές και διεθνείς δυνατότητες, μια αμοιβαία αποδεχτή συμφωνία με τους εταίρους για την οριστική αποδέσμευση της χώρας από την ασφυκτική και εξευτελιστική επιτροπεία. Μια συμφωνία που θα καταστήσει κοινωνικά βιώσιμες τις χρηματοδοτικές μας υποχρεώσεις και θα δώσει τη δυνατότητα να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, στην κανονικότητα, στην κοινωνική συνοχή».

Νέα καθήκοντα, αναδιάταξη δυνάμεων

Η συγκεκριμένη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να πυροδότησε διεργασίες αναδιάταξης δυνάμεων στο εσωκομματικό πεδίο, καθώς πλέον έχουν ανάγκη ενός μηχανισμού ικανότερου από πριν στο να χειραγωγεί λαϊκές δυνάμεις και να τις ρυμουλκεί στις κυβερνητικές επιλογές.

Σε μια τέτοια κατεύθυνση προέτρεπε εμμέσως πλην σαφώς το παρακάτω σημείο της ομιλίας του Αλ. Τσίπρα. «Το κόμμα (...) θα σταθεί φυσικά κοντά στην κυβέρνηση, θα τη στηρίξει στις προσπάθειές της μαχητικά, αλλά πάντα κριτικά, όπως αρμόζει σε ένα κόμμα της Αριστεράς. Ταυτόχρονα, όμως, κι αυτό είναι το βασικό, θα σταθεί και πρέπει να σταθεί πιο κοντά από όσο ποτέ άλλοτε στο λαό μας που δοκιμάζεται. Να συμπαραταχθεί με τις απαιτήσεις, τις αγωνίες και τους αγώνες του. Να τραβάει από το μανίκι την κυβέρνηση όταν χρειάζεται και όταν κρίνει ότι κάποιες επιλογές της είναι λαθεμένες».

Στο πλαίσιο αυτό εκλέχτηκε νέα 11μελής Πολιτική Γραμματεία με εν πολλοίς «άφθαρτα» πρόσωπα και νέος γραμματέας ο Τ. Κορωνάκης. Το κείμενο της απόφασης εγκρίθηκε διά βοής και φέρεται να κατέγραψε απώλειες η προεδρική πλειοψηφία. Συνολικά απ' τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών φαίνεται να ενισχύεται η εσωκομματική αντιπολίτευση στις κυβερνητικές επιλογές, ώστε από καλύτερες θέσεις να δίνεται η μάχη για να «χωνεύεται» ανώδυνα η δυσαρέσκεια που αυτές θα προκαλούν στο λαό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Τ. Κορωνάκης εκλέχτηκε με 102 ψήφους, σε σύνολο 201 μελών της ΚΕ, με τον υποψήφιο της μειοψηφίας, Αλ. Καλύβη, να συγκεντρώνει 64 και 32 να είναι τα λευκά ψηφοδέλτια. Πλειοψηφία και μειοψηφία είναι ισοδύναμες στην ΠΓ, με ένα μέλος να «παλαντζάρει» ανάμεσά τους. Η τροπολογία που κατέθεσε η «Αριστερή Πλατφόρμα», με την οποία εκφράζει - απ' τη θέση υπεράσπισης του προγράμματος της Θεσσαλονίκης - τη διαφωνία της στη συμφωνία και τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που συνομολογήθηκαν στο Γιούρογκρουπ (την οποία τα μέλη της που είναι βουλευτές θα ψήφιζαν αν ερχόταν στη Βουλή!), απορρίφθηκε με 68 υπέρ, 92 κατά και 5 λευκά και πολλές απουσίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ