Σάββατο 16 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Κοροϊδία διά ... νόμου

ΑΓΚΥΡΑ.-

Το τουρκικό Κοινοβούλιο «πέρασε» αργά το βράδυ της Πέμπτης νέο νόμο, ο οποίος θα επιτρέπει, υπό όρους, την επιθεώρηση των φυλακών από πολίτες, σε περίπτωση που υπάρχουν καταγγελίες κακομεταχείρισης, αναφέρει χθεσινή ανταπόκριση του Ασοσιέιτεντ Πρες από την τουρκική πρωτεύουσα.

Το θέμα είναι, όμως, ότι οι «όροι» αυτοί είναι τόσοι και τέτοιοι, που οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτηρίζουν πρακτικά άχρηστη την απόφαση: Αυτοί που θα «επιθεωρούν» τις φυλακές, θα επιλέγονται από την κυβέρνηση, ενώ δε θα έχουν το δικαίωμα να μιλήσουν δημοσίως για τα ευρήματά τους.

Σχολιάζοντας το πλαίσιο και τις προδιαγραφές του νέου νόμου, ο Χουσνού Οντούλ της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας (IHD) δήλωσε πως είναι κεφαλαιώδους σημασίας «όταν κάποιος ερευνά την κατάσταση στις φυλακές, να δίνει τα ευρήματά του στο κοινό», καθώς «δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος να σταματήσουν οι βασανισμοί και η κακομεταχείριση».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας κάλεσε χθες για άλλη μια φορά - και χωρίς να έχει προβεί στην ουσία σε καμία παραχώρηση... - τους απεργούς πείνας να σταματήσουν τη διαμαρτυρία τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ