Σάββατο 16 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Προσπάθεια «αθώωσης» του βρώμικου πολέμου

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στο ραδιοτηλεοπτικό «902», για το δικαστήριο της Χάγης και το ενδεχόμενο παραπομπής αξιωματούχων της πρώην κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας

ΑΘΗΝΑ.-

Σχολιάζοντας χτες την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της ΟΔΓ του νόμου περί έκδοσης Γιουγκοσλάβων υπηκόων σε ξένες χώρες, που «φωτογραφίζει» τον πρώην Πρόεδρο της χώρας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και άλλους αξιωματούχους, στον ραδιοτηλεοπτικό «902», η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε:

«Δε μας ξαφνιάζει αυτή η εξέλιξη (η έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας του νομοσχεδίου για έκδοση Γιουγκοσλάβων πολιτών σε ξένες χώρες), γνωρίζοντας τι κατάσταση επικρατεί στη γειτονική χώρα μετά τις εκλογές και τις συνθήκες που έγιναν οι εκλογές.

Ωστόσο θεωρούμε ότι σ' αυτό το ζήτημα πρέπει να υπάρχει συναγερμός και στην Ελλάδα και σ' όλες τις χώρες. Είναι ένα ζήτημα που φεύγει έξω από τα πλαίσια της Γιουγκοσλαβίας. Δεν είναι ένα γιουγκοσλαβικό ζήτημα. Κατ' αρχήν αυτό το ειδικό δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου, όπως λένε στη Γιουγκοσλαβία, είναι ένα παραπαίδι του ΝΑΤΟ, είναι ένα όργανο το οποίο δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει κανένα κύρος, και ο μόνος στόχος του είναι: Δικάζοντας τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και άλλους αξιωματούχους να αθωώσει τις 16 κυβερνήσεις των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, που πραγματοποίησαν τον πόλεμο, και να δικάσει ένα λαό που αντιστάθηκε. Αυτή η μορφή του ειδικού δικαστηρίου δε θα χρησιμοποιηθεί μία φορά. Κατά τη γνώμη μας πάει να θεσμοθετηθεί μια τέτοια εξέλιξη: Δηλαδή, οι ιμπεριαλιστές - με τη συνεργασία βέβαια και των ντόπιων κυβερνήσεων - να σέρνουν στα δικαστήρια οποιονδήποτε πολίτη ή πολιτικό, κυρίως πολιτικούς, που αντιστέκονται στο δόγμα του ΝΑΤΟ, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Επομένως, χρειάζεται και στην Ελλάδα να υπάρξει μια διαμαρτυρία - καταδίκη αυτής της ενέργειας, ανεξάρτητα αν θέλετε, τι γνώμη μπορεί να έχει ο καθένας ή το κάθε κόμμα, για την κατάσταση ή τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία. Εδώ πια πρέπει η συντριπτική πλειοψηφία να τοποθετηθεί, και τα κόμματα και προσωπικά οι πολιτικοί και οι μαζικές οργανώσεις πρέπει να πάρουν θέση. Χτυπάει η καμπάνα για όλη την Ευρώπη, για όλο τον κόσμο.

Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για το τι είναι αυτό το Ειδικό Δικαστήριο της Χάγης, και να αντιδράσει, ώστε να δημιουργηθεί ένα κλίμα που να μην επιτρέψει την έκδοση των ανθρώπων αυτών στο Ειδικό Δικαστήριο της Χάγης για τη Γιουγκοσλαβία. Αν είναι κάποιοι που πρέπει να δικαστούν, αυτοί είναι οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ.

Πάνω απ' όλα εμείς όμως πιστεύουμε, ότι η καταδίκη πρέπει να γίνει από τη συνείδηση των λαών και να είναι έμπρακτη καταδίκη. Κανένα δικαστήριο δεν πρόκειται να λύσει τα πολιτικά προβλήματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ