Σάββατο 16 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Υπό ανάπτυξη ραντάρ «απειλή» για τις ΗΠΑ

ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ - ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-

Ρωσία και Κίνα σε συνεργασία με ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρίες αναπτύσσουν από κοινού ένα «παθητικό ραντάρ», το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εντοπίσει τα «αόρατα» («stealth») βομβαρδιστικά της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας (USAF), σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Τζον Μάκουέθι που μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο ABC.

Σύμφωνα με δηλώσεις πηγών των υπηρεσιών ασφαλείας του Πενταγώνου - που δεν κατονομάζονται - στο δίκτυο, το νέου τύπου ραντάρ θα μπορεί να εντοπίζει τα βομβαρδιστικά «B-2» - τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, το 1999 - αλλά και τα «F-117».

Πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου που πλέον εργάζεται στο Ινστιτούτο Λέξινγκτον δηλώνει ότι το ραντάρ αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με «βελτιώσεις και αντίμετρα» στους στόλους που διαθέτει η USAF, που πάντως θα κοστίσουν αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια.

«Αναλυτές», σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ABC, ανησυχούν ότι το Ιράκ, με κινεζική βοήθεια, θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το νέο ραντάρ για να επαναδημιουργήσει το σύστημα αεράμυνάς του και να πλήξει αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη (τα οποία συχνά - πυκνά το βομβαρδίζουν, όπως παραλείπει να αναφέρει το ρεπορτάζ...). Το πρόβλημα είναι πως το νέο αυτό σύστημα εντοπισμού δε στέλνει ραδιοκύματα που μπορούν να εντοπίσουν τα αμερικανικά αεροσκάφη, καθιστώντας τα έτσι «ευάλωτα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ