Σάββατο 16 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ - ΠΟΛΩΝΙΑ
Κατέφθασε «οπλισμένος με πυρηνικά»...

Ο Τζ. Μπους με τον Πρόεδρο της Πολωνίας

Associated Press

Ο Τζ. Μπους με τον Πρόεδρο της Πολωνίας
ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-

Στην Πολωνία, τον τέταρτο σταθμό της πρώτης πενθήμερης ευρωπαϊκής του περιοδείας, έφτασε χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, αφήνοντας πίσω τους αφιλόξενους και φλεγόμενους δρόμους του Γκέτεμποργκ.

Κατά τη διάρκεια της 25ωρης παραμονής του στη Βαρσοβία, ο Μπους εκφώνησε και ομιλία στο Πανεπιστήμιο της πόλης για τις θέσεις της κυβέρνησής του όσον αφορά στο μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Με άλλα λόγια, για την αντιπυραυλική άμυνα, για την οποία ο Πολωνός Πρόεδρος, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, ήδη εκφράστηκε «θετικά», καθώς σε δηλώσεις κατά την πρώτη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο τόνισε: «Εάν το αμερικανικό σχέδιο προωθήσει την ασφάλεια, τότε η Πολωνία θα είναι στο πλευρό των ΗΠΑ».

Φυσικά, η «θετική ανταπόκριση» του Πολωνού Προέδρου δεν ήταν απλά μία χειρονομία καλής θέλησης, αλλά είχε σαφή και απτά αποτελέσματα, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος, από τις πρώτες του δηλώσεις, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ταχεία ένταξη της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση «είναι προς το συμφέρον όλων» και επίσης υποστήριξε ένθερμα την επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, τονίζοντας ότι η Ρωσία δεν έχει τίποτα να φοβάται από τη διεύρυνση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Παράλληλα, ο Μπους δήλωσε ότι ελπίζει να αναπτύξει «σχέσεις εμπιστοσύνης» με το Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, κατά τη συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας. Πρόσθεσε δε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην πολωνική πρωτεύουσα σε Πολωνούς και ξένους δημοσιογράφους, πως ελπίζει ότι η Ρωσία θα γίνει «ένας εταίρος για την ειρήνη, ένας εταίρος που θα αυξήσει την ασφάλεια στην Ευρώπη». «Η κυβέρνησή μου εκτιμά ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να διευρυνθεί. Πιστεύουμε ότι ουδείς πρέπει να αποκλειστεί εξαιτίας της ιστορίας», δήλωσε επίσης ο Μπους. «Πιστεύουμε ότι καμιά χώρα δεν πρέπει να έχει δικαίωμα "βέτο" για το ποιος θα γίνεται δεκτός» στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, πρόσθεσε. Ενώ, τέλος, εξέφρασε τη «βαθύτατη ανησυχία του» για «ορισμένες πληροφορίες περί διάδοσης όπλων κατά μήκος των νοτίων συνόρων της Ρωσίας» και έκανε γνωστό ότι θα συζητήσει το θέμα με τον Πούτιν.

Πάντως, παρά τη μικρή ανάπαυλα - το πρωί - από τις διαδηλώσεις που οργανώνονται εναντίον του σε κάθε σταθμό της περιοδείας του, ο Αμερικανός Πρόεδρος ήρθε και πάλι αντιμέτωπος με διαδηλωτές κατά την απογευματινή διαδήλωση στο Πανεπιστήμιο της πολωνικής πρωτεύουσας, όπου εκφώνησε την προγραμματισμένη ομιλία του, την οποία διαδήλωση οργάνωσε η «Επιτροπή κατά του Μπους», που περιλαμβάνει ένα πλήθος οργανώσεων της Αριστεράς, για να εκφράσουν δυναμικά την αντίθεσή τους κατά της πολιτικής Μπους, όσον αφορά στο Πρωτόκολλο του Κιότο, στην αντιπυραυλική άμυνα κ.ά. Επίσης, η «Επιτροπή» προγραμμάτιζε και δεύτερη διαδήλωση κατά της πολιτικής Μπους, μπροστά από το προεδρικό μέγαρο, στη διάρκεια του επίσημου δείπνου που θα παρέθετε στον Μπους ο Πολωνός Πρόεδρος, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της «Επιτροπής», στη Βαρσοβία κατέφθασαν επίσης διαδηλωτές από τη Γερμανία και την Τσεχία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ