Σάββατο 16 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ
Ανεργία και εξαθλίωση αιματοκύλησαν το Αλγέρι

ΑΛΓΕΡΙ.-

Πεδίο μάχης θύμιζε, με το πρώτο φως της ημέρας, η αλγερινή πρωτεύουσα μετά τις πολύωρες αιματηρές συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας που σημάδεψαν την εντυπωσιακή κινητοποίηση βερβερικών και φιλοβερβερικών οργανώσεων, αλλά και του συνόλου της αντιπολίτευσης. Δύο δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι τραυματίες από τη βίαιη αναμέτρηση διαδηλωτών και αστυνομίας, στην προσπάθεια των πρώτων να προσεγγίσουν το Προεδρικό Μέγαρο, ξεπέρασαν τους 500. Σύμφωνα με τις συντηρητικότερες εκτιμήσεις, οι διαδηλωτές ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο.

Βασικό αίτημα των διαδηλωτών ήταν η εκδημοκρατικοποίηση της χώρας, η κατοχύρωση ατομικών ελευθεριών, η αναγνώριση της γλώσσας των Βερβέρων και η ισότιμη αντιμετώπισή τους, η καταπολέμηση της καλπάζουσας ανεργίας και της διογκούμενης οικονομικής ανέχειας. Δημοσιογράφοι και αναλυτές εκτιμούσαν ότι το ξέσπασμα της λαϊκής οργής, που βρήκε ως αφορμή την έκρυθμη κατάσταση στη βερβερική επαρχία της Καμπυλίας και τη βίαιη καταστολή που αποπειράθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις, δε μοιάζει να καταλαγιάζει. Ισως δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλο μέρος του πλήθους των διαδηλωτών χαρακτήριζε τη διαδήλωση «έναρξη της δικής μας κοινωνικής Ιντιφάντα».

Με δεδομένη τη συνέχιση των αιματηρών συγκρούσεων, σε καθημερινή βάση, τόσο στην Καμπυλία όσο και σε δεκάδες άλλες πόλεις της ανατολικής Αλγερίας, όπου επίσης υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός νεκρών και δεκάδων τραυματιών, η κατάσταση μοιάζει, μάλλον, να κλιμακώνεται, παρά το αντίθετο. Και, όπως υπογράμμιζε σε ανακοίνωσή του, το συγκυβερνών Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, «η κατάσταση της αλγερινής κοινωνίας, σε όλα τα επίπεδα, είναι εκρηκτική και το χειρότερο είναι ότι ουδείς φαίνεται να μπορεί να την αντιμετωπίσει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ