Σάββατο 16 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΟ ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ

Σε «κατάσταση πολιορκίας» βρέθηκε για ένα διήμερο το Γκέτεμποργκ, όπου από χτες διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής των δεκαπέντε ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Χιλιάδες διαδηλωτές από τη Σουηδία, αλλά και τις γειτονικές χώρες συγκρούστηκαν με την Αστυνομία, η οποία έδειξε ιδιαίτερη σκληρότητα. Οι διαδηλώσεις ήταν συνεχείς και χαρακτηρίζονταν από την ποικιλία των συνθημάτων τους. Στους δρόμους του Γκέτεμποργκ συναντήθηκαν διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης, κατά της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατά της εκμετάλλευσης των χωρών του Τρίτου Κόσμου, κατά της καταστροφής του περιβάλλοντος.

Ηταν μια ακόμη σύγκρουση ενός ταχύτατα αναπτυσσόμενου κινήματος στις χώρες της Ευρώπης με μια πολιτική, την οποία χάριν συντομίας ονομάζουμε «Νέα Τάξη Πραγμάτων», σε όλες τις εκφράσεις της. Το Γκέτεμποργκ προστέθηκε σε μια σειρά πόλεων, όπως το Σιάτλ, η Ουάσινγκτον, η Πράγα, το Νταβός, το Πόρτο Αλέγκρε, και άλλες, οι οποίες συμβολίζουν πλέον αυτό το κίνημα, το οποίο παρά τις αντιφάσεις και την «πολυχρωμία» του δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια ελπιδοφόρα σύγκρουση.

Βεβαίως, οι «πολιορκημένοι», από τους χιλιάδες διαδηλωτές, ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είχαν και άλλα μηνύματα για την αντίθεση των λαών κατά των επιλογών και της πολιτικής τους. Λίγες μέρες πριν, ο λαός της Ιρλανδίας με το «όχι στη Συνθήκη της Νίκαιας» ταρακούνησε για τα καλά τους ιθύνοντες της ΕΕ που βλέπουν πλέον ότι η βιτρίνα που με τόσο μόχθο δημιούργησαν, όχι μόνο ραγίζει αλλά κινδυνεύει να μετατραπεί σε κομμάτια και θρύψαλα. Μετά τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Γαλλία, τη Δανία, έρχεται η Ιρλανδία, για να αποδείξει ότι οι «δεκαπέντε» μπορούν να αποφασίζουν πίσω από τις κλειστές πόρτες των συνόδων τους ό,τι θέλουν, αλλά οι αποφάσεις τους δε θα έχουν τη νομιμοποίηση των λαών της ΕΕ. Και οι διαδηλώσεις του Γκέτεμποργκ υπόσχονται μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέχεια...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ