Παρασκευή 20 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Παζάρια για τους όρους της διμερούς συνεργασίας

Η Αγκυρα αναζητά το μεγαλύτερο δυνατό όφελος στην προσπάθειά της να αναδειχθεί σε «ενεργειακό κόμβο»

Από την επίσκεψη του Πούτιν στην Αγκυρα το Δεκέμβρη
Από την επίσκεψη του Πούτιν στην Αγκυρα το Δεκέμβρη
ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Διμερή «παζάρια» για τους όρους, με τους οποίους θα προχωρήσει η ρωσο-τουρκική συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας, φανερώνουν τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για τις τιμές, με τις οποίες τελικά το ρωσικό φυσικό αέριο θα καταλήγει στην τουρκική αγορά.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε (στο πλαίσιο της 14ης Διεθνούς Συνδιάσκεψης για το Πετρέλαιο και το Αέριο TUROGE στην Αγκυρα) ότι θα πέσουν σύντομα οι υπογραφές για την εισαγωγή ρωσικού αερίου στην Τουρκία, ωστόσο φαίνεται ότι η τουρκική πλευρά διεκδικεί μεγαλύτερη έκπτωση (15%) από αυτή που προς το παρόν έχει «κλειδώσει». Ωστόσο, υπάρχουν δημοσιεύματα σε ρωσικά αλλά και τουρκικά ΜΜΕ για «αδιέξοδο» των σχετικών διαπραγματεύσεων αλλά και για «αδιέξοδο» που απειλεί και τον «Τουρκικό Αγωγό» («Τurkish Stream») που θα καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, μεταφέροντας ρωσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Τουρκικά ΜΜΕ, όπως το (αντιπολιτευτικό) πρακτορείο «Τσιχάν», κάνουν λόγο για «προβληματισμό που προκαλεί στην Τουρκία η υπερεξάρτηση από το ρωσικό αέριο», αναδεικνύοντας αν μη τι άλλο ότι κάθε πλευρά μελετά τις κινήσεις της, ώστε να αποσπάσει το μέγιστο δυνατό όφελος για τα μακροπρόθεσμα σχέδιά της, δεδομένου μάλιστα του ότι ο ενεργειακός και γεωπολιτικός χάρτης της ευρύτερης περιοχής βρίσκεται υπό την αναμόρφωση.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, την Τετάρτη, το Κρεμλίνο εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία οι Πρόεδροι Τουρκίας και Ρωσίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, συζητώντας μεταξύ άλλων την εφαρμογή «σημαντικών αποφάσεων της 5ης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ρωσο-τουρκικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, με έμφαση σε κοινά σχέδια στην Ενέργεια, συμπεριλαμβανομένου του τουρκικού αγωγού)».

«Οχι υποκατάστατο στον TANAP»

Παράλληλα, η Αγκυρα επιδιώκει να «στερεώσει» συμμαχίες με διάφορα κέντρα στο πλαίσιο των προσπαθειών της να μετατραπεί σε «ενεργειακό κόμβο». Ετσι, ο Γιλντίζ δήλωσε ότι ο «τουρκικός αγωγός» δεν πρόκειται να υποκαταστήσει τον αγωγό TANAP (την Τετάρτη έγιναν με τυμπανοκρουσίες τα εγκαίνια της κατασκευής του τουρκικού τμήματος) ο οποίος θα μεταφέρει αζέρικο αέριο στην Ευρώπη, ενώ απευθυνόμενος και στις Βρυξέλλες υποστήριξε ότι «η γνώμη της ΕΕ δεν θα επηρεάσει την εφαρμογή του ενεργειακού οδικού χάρτη στην Τουρκία» και συμπλήρωσε: «Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε βοήθεια στην αναζήτηση ενός συμβιβασμού μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας. Αν και δεν εξαρτάται από μας η εύρεση λύσης». Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Ενέργειας Μάρος Σέφκοβιτς που έδειξαν ότι οι Βρυξέλλες παρακολουθούν στενά τη σύσφιξη της ρωσο-τουρκικής συνεργασίας (είπε ότι κάθε ρωσικό σχέδιο πρέπει να είναι «συμβατό» με τις υποχρεώσεις απέναντι στους Ευρωπαίους πελάτες). Βεβαίως, Αγκυρα - Βρυξέλλες υπέγραψαν στις αρχές της βδομάδας «μνημόνιο κατανόησης», με στόχο «τη σύνδεση των ευρωπαϊκών ενεργειακών αγορών και των φυσικών πόρων της Μέσης Ανατολής και της Κασπίας», όπως έγραψαν τα τουρκικά ΜΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ