Παρασκευή 20 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Μετεκλογικές ζυμώσεις και «σύννεφα» στις σχέσεις με τις ΗΠΑ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Εντείνονται τα μετεκλογικά παζάρια στο Ισραήλ μετά τα αποτελέσματα των γενικών εκλογών της Τρίτης, που επαναφέρουν στην εξουσία μία νέα δεξιά κυβέρνηση συνεργασίας από τον αρχηγό του κόμματος «Λικούντ», πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μικρότερα ακροδεξιά εβραϊκά κόμματα και το νεοϊδρυθέν κεντρώο κόμμα «Κουλάνου» του (πρώην βουλευτή του «Λικούντ») Μοσέ Καχλόν.

Μία πιθανή συνεργασία των κομμάτων αυτών θα μπορούσε να εξασφαλίσει στην επόμενη κυβέρνηση Νετανιάχου μία σχετικά άνετη αυτοδυναμία 67 εδρών στην 120μελή Βουλή. Το σενάριο συγκατοίκησης των δεξιών με την κεντροαριστερή «Σιωνιστική Ενωση» των Ισαάκ Χέρτζογκ και Τζίπι Λίβνι φαντάζει, επί του παρόντος, απίθανο, καθώς έχει ήδη απορριφθεί ως «μη ρεαλιστική λύση».

Σε κάθε περίπτωση, ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Ρούβεν Ρίβλιν, θα αρχίσει τις διαβουλεύσεις με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς την Κυριακή προτού αποφασίσει σε ποιον θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης...

Ωστόσο, ακόμη μεγαλύτερο «ζήτημα» στο Ισραήλ, και από τις μετεκλογικές διαβουλεύσεις για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, φαίνεται να είναι οι από δω και πέρα σχέσεις ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ. Η προφανής επιδείνωση των σχέσεων του πρωθυπουργού Νετανιάχου με την κυβέρνηση Ομπάμα αυξήθηκε περαιτέρω έπειτα και από την προβοκατόρικη δήλωση του Ισραηλινού ηγέτη, μπροστά στις κάλπες την περασμένη Τρίτη, πως επί θητείας του δεν πρόκειται να υπάρξει παλαιστινιακό κράτος.

Ο Νετανιάχου προσπάθησε χτες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη δήλωση - βόμβα που έκανε την Τρίτη, αυξάνοντας θεαματικά τα ποσοστά του στις εκλογές και εξασφαλίζοντας την πρωτιά, αξιοποιώντας τα πιο χαμηλά ένστικτα του πλέον συντηρητικού τμήματος του εκλογικού σώματος. Εδωσε, λοιπόν, συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο NBC, υποστηρίζοντας ότι δεν εννοούσε ακριβώς ότι δεν επιθυμεί λύση δύο ανεξάρτητων κρατών λέγοντας: «Δεν επιθυμώ τη λύση του ενός κράτους αλλά μία βιώσιμη ειρηνική λύση δύο κρατών. Ομως, πρέπει να αλλάξουν οι συνθήκες»... Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως δεν είναι ρατσιστής, ούτε πως ήταν ρατσιστική η δήλωση που έκανε την Τρίτη, λέγοντας: «Η δεξιά κυβέρνηση κινδυνεύει. Οι Αραβες ψηφοφόροι πάνε μαζικά στις κάλπες. Οι αριστερές Μη Κυβερνητιές Οργανώσεις τους πάνε με λεωφορεία».

Από την άλλη, όμως, ο Ισραηλινός απερχόμενος υπουργός Αμυνας, Μοσέ Γιαλόν, μιλώντας στο δίκτυο BBC, παρείχε πλήρη στήριξη στον Νετανιάχου, υποστηρίζοντας ότι η ιδέα των δύο κρατών, για το παλαιστινιακό, είναι ανεφάρμοστη και ότι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι «είναι ενωμένοι όπως τα σιαμαία αδέλφια, οπότε η όλη ιδέα του πλήρους διαχωρισμού δεν είναι βιώσιμη».

Οι αδύναμες διορθωτικές «εξηγήσεις» Νετανιάχου στο NBC δε φάνηκαν αρκετές για να επιδιορθώσουν, τουλάχιστον άμεσα, τη ζημιά που είχε γίνει. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, σημείωσε, για παράδειγμα, χτες πως, παρά τα διευκρινιστικά σχόλια του Ισραηλινού πρωθυπουργού, οι ΗΠΑ πλέον «εξακολουθούν να αξιολογούν την πολιτική τους στην ειρηνευτική διαδικασία της Μέσης Ανατολής». Τόνισε ακόμη πως οι δηλώσεις Νετανιάχου «διακυβεύουν τη δέσμευσή του» συνολικά για την επιδίωξη της ειρήνης στην περιοχή...

Επιπλέον, χτες και η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, αναφερόμενη στην παραπάνω δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, σημείωσε πως καταδεικνύει αλλαγή στη στάση του, τονίζοντας: «Εμείς δεν μπορούμε να ξεχάσουμε αυτά τα σχόλια»...

Παρ' όλα αυτά, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ανέλαβε χτες, με βαριά καρδιά, το συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον αρχηγό του «Λικούντ», δηλώνοντας πως τις «επόμενες μέρες» θα του τηλεφωνήσει και ο Πρόεδρος Ομπάμα.

Γεγονός είναι πάντως ότι, έως και τον περασμένο Δεκέμβρη, οι ΗΠΑ εμπόδισαν τις προσπάθειες των Παλαιστινίων να επιτύχουν μια απόφαση του ΟΗΕ που να αναγνωρίζει το κράτος τους, απειλώντας με την άσκηση βέτο. Ωστόσο, πρόσφατο άρθρο των «New York Times» σημείωνε ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα ενδέχεται να επιτρέψουν έστω και μία συμβολική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υπέρ του παλαιστινιακού, που θα προκαλούσε ανησυχία στην κυβέρνηση Νετανιάχου. «Βρισκόμαστε τώρα σε μια πραγματικότητα όπου η ισραηλινή κυβέρνηση δεν υποστηρίζει πλέον τις άμεσες διαπραγματεύσεις», είπαν υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης. «Οπότε προφανώς θα πρέπει να λάβουμε αυτό υπόψη μας στις αποφάσεις μας», πρόσθεσαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ