Σάββατο 18 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Για λογαριασμό του κεφαλαίου παίζει το χαρτί της «γεωπολιτικής δυναμικής»

Να καταστήσει την Ελλάδα «πλουραλιστικό ενεργειακό δρόμο» στοχεύει η κυβέρνηση, κρύβοντας ότι τέτοιοι δρόμοι αποτελούν θέατρα συγκρούσεων επικίνδυνων για τους λαούς

Με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα συναντήθηκε χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης, που πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο και αρχηγούς πολιτικών κομμάτων.

Ο Αλ. Τσίπρας σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση χαρακτήρισε την Ελλάδα και την Κύπρο «πυλώνα σταθερότητας σε μια ευρύτερη περιοχή συγκρούσεων και σοβαρών κρίσεων, που το τελευταίο διάστημα είναι περιοχή αποσταθεροποίησης». Δεν έκρυψε ότι η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει «τη γεωπολιτική δυναμική της Ελλάδας και στην κρίσιμη διαπραγμάτευση που διεξάγεται σε ευρωπαϊκό πεδίο».

«Νομίζω ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα όταν μιλάμε για γεωπολιτική δυναμική. Αυτό πώς μεταφράζεται; (...) Σημαίνει ότι Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται σε (...) μια περιοχή από όπου περνούν οι ενεργειακοί δρόμοι του 21ου αιώνα (...) κοιτάσματα είτε φυσικού αερίου είτε υδρογονανθράκων», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, ισχυριζόμενος αμέσως μετά, κόντρα στην πραγματικότητα που τον διαψεύδει ηχηρά, πως «όταν μιλάμε για ενεργειακούς δρόμους, μιλάμε για τη δυνατότητα ο ευρύτερος χώρος, η Ελλάδα εν προκειμένω, να γίνει ένας πλουραλιστικός ενεργειακός δρόμος (...) Αυτά αποτελούν πεδία που για μας έχουν προτεραιότητα γιατί μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη, στην ευημερία (...) διότι αντιλαμβανόμαστε ότι η ανάπτυξη και η εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου, αλλά και των ενεργειακών δρόμων θα δημιουργήσει προϋποθέσεις συνεργασίας και όχι συγκρούσεων»!

Προσήλωση στους στρατηγικούς άξονες που επιλέγει η αστική τάξη

Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε πως συμφωνήθηκε η σύγκληση τριμερούς διάσκεψης Αιγύπτου - Ελλάδας - Κύπρου, την αμέσως επόμενη περίοδο, στη Λευκωσία. «Θεωρούμε ότι η συνέχιση αυτής της πρωτοβουλίας συμβάλλει ουσιαστικά στη συνεργασία τριών κρατών με σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» ανέφερε, συσκοτίζοντας ότι αυτό που πραγματικά επιδιώκεται με τέτοιες και άλλες κολεγιές είναι η προώθηση των συμφερόντων της αστικής τάξης κάθε κράτους, στο πλαίσιο επικίνδυνων σχεδιασμών για τα λαϊκά συμφέροντα.

«Φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά τις τουρκικές αντιδράσεις στον εν λόγω άξονα (με τη συμμετοχή και του Ισραήλ), επανέλαβε ακριβώς όσα έλεγε και η προηγούμενη συγκυβέρνηση: «Δεν θεωρούμε ότι αυτή η τριμερής συνεργασία πρέπει να αφορά αποκλειστικά στις τρεις χώρες. Αποτελεί έναυσμα, πρόκληση και πρόσκληση και προς άλλες δυνάμεις να έρθουν να συμβάλουν στη συνεργασία για την ανάπτυξη όλων των κρατών της περιοχής μας, επί τη βάσει, βεβαίως, του διεθνούς δικαίου. Και όταν μιλάμε για το Διεθνές Δίκαιο πάντοτε συμπεριλαμβάνουμε το σεβασμό στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο αντίδρασης της ΕΕ στην προσπάθεια να διευρυνθούν δίαυλοι συνεργασίας του εγχώριου κεφαλαίου και με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος «όπως κάθε άλλο κράτος που ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια έχει δεσμεύσεις, αλλά και δυνατότητες (...) έχουμε τους βαθμούς ελευθερίας και κυριαρχίας να συνάψουμε εμπορικές σχέσεις, στον ενεργειακό τομέα, στον τουρισμό, με μια σειρά από χώρες (...) αυτό δεν επηρεάζει τη θέση μας στην ΕΕ, αλλά κάθε δυνατότητα που μπορεί να μας δώσει προοπτική ανάπτυξης και οικονομικής ευημερίας, νομίζω ότι συμβάλλει θετικά στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό αναφέρθηκε στις δικοινοτικές συνομιλίες, υπερασπιζόμενος «την εξεύρεση συμφωνημένης, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, προς όφελος του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και στο πλαίσιο, πάντα, της διεθνούς νομιμότητας». Μίλησε για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και για την «ανάγκη μη επανάληψης παρόμοιων προκλητικών παρεμβάσεων». Ωστόσο, όπως είπε, μετά την απόσυρση του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός», αλλά και το τέλος της NAVTEX, «έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται καλύτερες συνθήκες για την επανέναρξη των δικοινοτικών συνομιλιών».

Οι «υπερατλαντικοί σύμμαχοι» και οι «δυνάμεις»...

Απ' την πλευρά του ο Ν. Αναστασιάδης αναφέρθηκε εκτενώς στο Κυπριακό και στο στόχο για «επίλυση του Κυπριακού στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014», προσθέτοντας πως «η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί τώρα πρέπει να τερματιστεί».

Σε ό,τι αφορά στα Ενεργειακά, σε αντίθεση με όσα επιβεβαιώνει και η πρόσφατη στάση των «συμμάχων» και των «δυνάμεων», υποστήριξε ότι η ύπαρξη υδρογονανθράκων μπορεί να αποτελέσει κίνητρο επίλυσης του Κυπριακού για την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους, αλλά και για τις «υπόλοιπες των δυνάμεων, είτε της Ευρώπης είτε υπερατλαντικούς συμμάχους είτε παραδοσιακούς φίλους, όπως η Ρωσία» ώστε «να ενεργήσουν κατά τρόπο ή να βοηθήσουν κατά τρόπο που να καμφθούν κάποιες αδιάλλακτες στάσεις που τηρήθηκαν μέχρι σήμερα, με την προοπτική, ακριβώς, επενεργώντας ως κίνητρο οι υδρογονάνθρακες να βοηθήσουν στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος»...

Πέραν αυτών, υποστήριξε την προσπάθεια για αλλαγές στο μείγμα της αντιλαϊκής διαχείρισης, λέγοντας ότι συζήτησαν επίσης «πώς μπορεί επιτέλους η Ευρώπη διαφεύγοντας από τη "μονολιθική στάση" ή αν θέλετε την επιλογή της λιτότητας, να δημιουργηθούν οι συνθήκες ανάπτυξης (...) Εχω διαβεβαιώσει τον Ελληνα πρωθυπουργό ότι στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, είμαστε και θα είμαστε πάντοτε έτοιμοι να συμβάλουμε και να βοηθήσουμε, έτσι ώστε να δώσουμε και εμείς το στίγμα της απολύτου ταυτότητας με τις επιδιώξεις σε ευρύτερο ευρωπαϊκό πεδίο, για μια πιο ανθρώπινη Ευρώπη...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ