Παρασκευή 22 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
«ΞΕΦΑΝΤΩΜΑΤΑ» ΤΗΣ ΚΝΕ
«Μαθήματα» κεφιού απ' τα νιάτα

Οι μαθητές του Αιγάλεω το διασκέδασαν με την ψυχή τους μετά από τον εξεταστικό μαραθώνιο στο Μπαρουτάδικο

Οι μαθητές ξεφάντωσαν. Μετά το γολγοθά των εξετάσεων, που για μεγάλο διάστημα τους ταλαιπώρησε, έστησαν τη δική τους «γιορτή» για να τραγουδήσουν, να συζητήσουν αλλά και να... ξενυχτήσουν διασκεδάζοντας. Προχτές το βράδυ, ανταποκρινόμενοι στην πρωτοβουλία των Μαθητικών Οργανώσεων Αιγάλεω της ΚΝΕ, στο πλαίσιο του 27ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή», πλημμύρισαν με τη φρεσκάδα, το χιούμορ και την ευρηματικότητά τους την εκδήλωση στο Μπαρουτάδικο.

Με ροκ ελληνικό τραγούδι ξεκίνησε το μαθητικό ξεφάντωμα, από το συγκρότημα «Ηχώ», που από τα πρώτα κιόλας λεπτά ξεσήκωσε τους μαθητές.

«Τα ΤΕΕ δημιουργήθηκαν για τη δήθεν διεύρυνση της τεχνολογικής γνώσης. Με το επιχείρημα ότι οι τεχνολογικές κατακτήσεις διευρύνονται συνεχώς, μας πλασάρουν φωτοτυπίες, βρίσκοντας έτσι άλλοθι στο να μη μας δίνουν βιβλία», τόνισε ο Κλεάνθης Ντίας, μέλος του Συντονιστικού Αγώνα ΤΕΕ Αθήνας, μιλώντας στην εκδήλωση. Επισήμανε δε ότι για την κυβέρνηση τα ΤΕΕ δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα ίδρυμα που θα απορροφά το κομμάτι των μαθητών που δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να συνεχίσουν το Λύκειο.

Αμέσως μετά ο Γιάννης «παρέα» με την κιθάρα του και η Βίκυ με τη μελωδική φωνή της κράτησαν συντροφιά στους μαθητές για αρκετή ώρα.

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο Ενιαίο Λύκειο οι μαθητές μίλησε στη συνέχεια η Βάσω Μακρίνα, μαθήτρια στη Β΄ τάξη του 6ου ΕΛ: «Η ζωή μας έχει γίνει ένας αγώνας δρόμου ανάμεσα σε σχολείο και φροντιστήριο. Γιατί περισσότερες εξετάσεις σημαίνει και περισσότερα φροντιστήρια. Η γνώση έχει γίνει ένα εμπόρευμα και την αγοράζει όποιος έχει τα περισσότερα χρήματα να κάνει ιδιαίτερα, να πάει στο καλύτερο φροντιστήριο. Οι ταξικοί φραγμοί μεγαλώνουν αφού άλλη μόρφωση παρέχεται στο Αιγάλεω και άλλη στην Εκάλη».

Οσο για ελεύθερο χρόνο... ούτε κουβέντα: «Σε αυτούς που λένε ότι ο ελεύθερος χρόνος είναι για τους τεμπέληδες, ότι τώρα υποχρέωσή μας είναι μόνο το διάβασμα, εμείς απαντάμε: Πού θα βρούμε το χρόνο να αναπτύξουμε τις κλίσεις μας, να ασχοληθούμε με τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα κοινά; Πώς θα αναπτύξουμε ολόπλευρα την προσωπικότητά μας, μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες, αν δεν έχουμε ελεύθερο χρόνο;», τόνισε.

Το μαθητικό γλέντι συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ με ελληνικό και ξένο ροκ τραγούδι από τα συγκροτήματα «Ιριδα», «Mare Nostrum» και «Requiem».

...Η φωνή των νέων

Πριν ξεκινήσει το «ξεφάντωμα» είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με μέλη των συγκροτημάτων και να μας πουν τη δική τους άποψη τόσο για την παρέμβαση της ΚΝΕ όσο και για την ανάγκη να εκφράζονται τα νιάτα μέσα από την πολιτιστική δημιουργία.

«Με το μαθητικό ξεφάντωμα ενισχύουμε την ερασιτεχνική δημιουργία. Είναι συγχρόνως μια εκδήλωση για τους μαθητές που κόπιασαν όλο αυτό το διάστημα με τις εξοντωτικές εξετάσεις. Για τους μαθητές που όλο το προηγούμενο διάστημα αγωνίστηκαν για το δικαίωμα στη μόρφωση και sτη ζωή», μας λέει ο Γιάννης, τραγουδιστής του συγκροτήματος «Requiem».

Δίπλα του ο Αντώνης, ή αλλιώς η κιθάρα του συγκροτήματος: «Ηταν ανάγκη να γίνει μια τέτοια εκδήλωση, που να είναι η φωνή των νέων. Εμείς εκφραζόμαστε με τη μουσική και είναι ο δικός μας τρόπος να εκφράσουμε τις ιδέες μας και να στείλουμε τα μηνύματά μας μέσα από τον ήχο. Μηνύματα ότι δε δεχόμαστε αυτά που μας προσφέρει η "σύγχρονη" κοινωνία».

«Με τη συμμετοχή μας στην εκδήλωση θέλουμε να ενισχύσουμε τα νιάτα, που έχουν τη δύναμη, και έχουν και "καθαρό μυαλό". Με τη μουσική μας θέλουμε να "ξεσκάσουν" οι μαθητές γιατί όπως τα έχουν κάνει οι "μεγάλοι" είναι ζόρικα τα πράγματα. Ετσι δίνουμε και εμείς τη δική μας νότα μετά από τον γολγοθά που αντιμετωπίσαμε όλο αυτό το διάστημα», μας είπε στη συνέχεια η Τέρη Βακιρτζόγλου, η «φωνή» του συγκροτήματος «Mare Nostrum».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Εστουδιαντίνα στη Λάρισα (2020-09-02 00:00:00.0)
Μέρες μαθητικής δημιουργίας στην Πάτρα (2016-01-30 00:00:00.0)
Ηχοι και φωνές της Μεσογείου (2006-06-06 00:00:00.0)
Πρώτη απάντηση στη δίωξη (2005-12-09 00:00:00.0)
Σήμερα η αντιπολεμική συναυλία των μαθητών (2003-04-19 00:00:00.0)
Ξεφάντωμα μετά τις «ψυχοβγαλτικές» εξετάσεις (2000-06-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ