Τρίτη 19 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Με οδηγό το διχοτομικό σχέδιο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Με «οδηγό» τη διχοτομικού περιεχομένου Κοινή Δήλωση της 11ης Φλεβάρη του 2014 (που έκανε λόγο για «δύο συνιστώντα κράτη») θα ενταθούν το επόμενο διάστημα οι συναντήσεις για την «επίλυση» του Κυπριακού μετά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, την περασμένη Παρασκευή. Αυτό προκύπτει καθημερινά από δηλώσεις αξιωματούχων όλων των πλευρών, ενώ όλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα αυξηθεί κι άλλο η πίεση στον κυπριακό λαό, ώστε να συναινέσει αβίαστα στα σχέδια που θέλουν την πατρίδα του να «προσαρμόζεται» στις σημερινές ανάγκες διάφορων ιμπεριαλιστικών και μονοπωλιακών σχεδιασμών.

Ετσι, σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκοκυπριακών εφημερίδων στη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής η Κοινή Δήλωση Αναστασιάδη - Ερογλου στις 11/2/14 χαρακτηρίστηκε «καθοδηγητική», ενώ ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ για το Κυπριακό Εσπαν Μπαρθ Αϊντε φέρεται να επιδιώκει μια «ενδιάμεση» συμφωνία για λύση τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Ψηλά στην ατζέντα των επαφών Αναστασιάδη - Ακιντζί και των διαπραγματευτών θα τεθεί η προώθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), όπως η σύνδεση των δύο πλευρών με δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

«Παρακολουθούν» πολλές πλευρές

Στο μεταξύ, το περασμένο Σάββατο, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν είχε τηλεφωνική επικοινωνία χωριστά με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, τους οποίους και κάλεσε «να αξιοποιήσουν την ευκαιρία» που υπάρχει. Την Τετάρτη, θα συναντηθούν οι δύο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί (που μέχρι πρότινος ήταν «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους) για να καταρτίσουν κοινό κατάλογο με ΜΟΕ ώστε μέχρι τις 28 Μάη (που θα γίνει νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί) να σημειωθεί σχετική πρόοδος.

Στο μεταξύ, χτες, ο Ν. Αναστασιάδης συναντήθηκε με το Ρώσο πρέσβη στη Λευκωσία Στανισλάβ Οσάντσι με τον δεύτερο να δηλώνει ότι «εάν χρειαστεί βοήθεια πάντα θα είμαστε πρόθυμοι να το κάνουμε, αλλά δεν επεμβαίνουμε στη λύση του Κυπριακού, απλώς παρακολουθούμε πώς εξελίσσονται τα πράγματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ