Τρίτη 19 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Εντείνεται η ενδοαστική αντιπαράθεση με ευρύτερες στοχεύσεις

Υπό τη στενή παρακολούθηση ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ οι εξελίξεις

Φουντώνει η ενδοαστική κόντρα και ο εγκλωβισμός σε ...ξένες σημαίες
Φουντώνει η ενδοαστική κόντρα και ο εγκλωβισμός σε ...ξένες σημαίες
ΣΚΟΠΙΑ.--

Εντείνεται η ενδοαστική αντιπαράθεση στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), που όπως όλα δείχνουν δεν είναι μόνο εσωτερικό ζήτημα αλλά μπορεί να προκαλέσει γενικότερες αναταράξεις στην ευρύτερη περιοχή των δυτικών Βαλκανίων. Το τελευταίο 48ωρο έγιναν μεγάλες διαδηλώσεις στα Σκόπια από την αντιπολιτευόμενη «Σοσιαλδημοκρατική Ενωση» (SDSM) ενώ λιγότερο μαζικές ήταν αυτές υπέρ του «κεντροδεξιού» VMRO-DPMN, του κόμματος του πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι, του οποίου την παραίτηση «για αυταρχισμό, σκάνδαλα παρακολουθήσεων και έλλειψη ελευθερίας» ζητά η αντιπολίτευση.

Μετά τη συγκέντρωση της Κυριακής, που έγινε έξω από το κτίριο της κυβέρνησης, οπαδοί της αντιπολίτευσης έστησαν σκηνές προβάλλοντας συνθήματα για άμεση παραίτηση της κυβέρνησης Γκρούεφσκι και διεξαγωγή εκλογών. Επί του παρόντος ο πρωθυπουργός, Ν. Γκρούεφσκι, δηλώνει ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί.

Ενδεικτικές όμως είναι οι έντονες πιέσεις που ασκούν ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ και άλλοι ...υπερασπιστές της ελευθερίας, για «ειρηνική επίλυση» της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει το τελευταίο τρίμηνο ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης και τον κυβερνητικό συνασπισμό, με αφορμή τις καταγγελίες για μαζικές τηλεφωνικές υποκλοπές σε βάρος πολιτικών, δικαστικών, δημοσιογράφων προς όφελος της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι, χτες, για μία ακόμη φορά, ο Αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια, Τζες Μπέιλι, και ο πρέσβης της ΕΕ, Αϊβο Οραβ, ήταν παρόντες στη νέα συνάντηση του συμβουλίου των πολιτικών ηγετών των τεσσάρων μεγαλύτερων κοινοβουλευτικών κομμάτων, που ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα. Στη συνάντηση συμμετείχαν πέρα από τους πρέσβεις ΗΠΑ και ΕΕ, ο πρωθυπουργός και αρχηγός του δεξιού κόμματος VMRO-DPMN, Ν. Γκρούεφσκι, ο Ζόραν Ζάεβ της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης (SDSM), ο αρχηγός του Κόμματος Δημοκρατικής Ολοκλήρωσης (DUI), Αλί Αχμέτι, και ο ηγέτης του «Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών» (DPA), Μέντουχ Θάτσι.

Παράλληλα με τη νέα συνάντηση των τεσσάρων πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια υπήρξε και νέα παρέμβαση του γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, αλλά και συζήτηση για τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ στο χτεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Ο Στόλτενμπεργκ σε ανακοίνωσή του σημείωσε ότι «το μείζον» στην περίπτωση των Σκοπίων «είναι να αποτραπούν η κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης και μία σύρραξη». Ζήτησε «αποφυγή της χρήσης βίας» από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές και σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ «παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις...».

Γκρούεφσκι και Ζάεβ σήμερα στο Στρασβούργο

Ωστόσο, πιο καθοριστικής σημασίας από τη χτεσινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια αναμένεται να είναι οι συναντήσεις που θα έχουν σήμερα στο Στρασβούργο ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ν. Γκρούεφσκι, και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ζ. Ζάεβ, με τον Γερμανό επίτροπο της ΕΕ για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας και Διεύρυνσης, Γιόχαν Χαν, και τους ευρωβουλευτές Ιβο Βάιγκλ, Ρίτσαρντ Χόουιτ και Εντουαρντ Κούκαν, οι οποίοι έχουν αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Ενδιαφέρον έχει όμως και μία άλλη συνάντηση που έγινε μακριά από τους φακούς της δημοσιότητας, την Κυριακή. Ηταν η συνάντηση στη νοτιοανατολική αλβανική πόλη Πόγραδετς, ανάμεσα στον Αλβανό πρωθυπουργό, Εντι Ράμα, και τους ηγέτες των δύο μεγαλύτερων αλβανικών κομμάτων της ΠΓΔΜ, Αλί Αχμέτι και Μέντουχ Θάτσι, με στόχο το «συντονισμό» της στάσης των αλβανικών κομμάτων απέναντι στην αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν έγινε ωστόσο γνωστό το αποτέλεσμά της.

Οι εν λόγω εξελίξεις ωστόσο δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι σημειώνονται σε μια περίοδο που εντείνεται ο ανταγωνισμός για τους ενδεχόμενους ενεργειακούς αγωγούς στην περιοχή, με αφορμή το νέο σχέδιο του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας, του λεγόμενου «Τουρκικού Ρεύματος», που θα περιλάβει πιθανόν την Ελλάδα και χώρες των Βαλκανίων. Και βέβαια το θέμα αυτό προκαλεί τη δυσαρέσκεια των αμερικανικών μονοπωλίων, που αξιοποιούν τους συμμάχους στην περιοχή και ιδιαίτερα την Αλβανία. Δεν είναι τυχαίο ότι η αλβανική ηγεσία συχνά - πυκνά ανασκαλεύει τα «περί Μεγάλης Αλβανίας», με ό,τι σημαίνει αυτό για τα γειτονικά κράτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ