Τετάρτη 17 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Αμεσος ο κίνδυνος λιμοκτονίας για 250.000 παιδιά

ΤΖΟΥΜΠΑ.--

Τον κώδωνα κινδύνου για την τύχη 250.000 παιδιών που απειλούνται με θάνατο από την πείνα στο Νότιο Σουδάν, έκρουσε χτες ο πρώην ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στη χώρα, Τόμπι Λάνζερ.

«Ενα παιδί στα τρία υποφέρει από σοβαρό υποσιτισμό και 250.000 παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα» υπογραμμίζει ο Λάνζερ σε έκθεσή του, προσθέτοντας ότι στο μισό Νότιο Σουδάν, τα 2/3 του συνολικού πληθυσμού των 12.000.000 χρειάζονται άμεσα βοήθεια σε τρόφιμα και ότι περίπου 4.500.000 άλλοι δε γνωρίζουν εάν θα έχουν την επόμενη μέρα τη δυνατότητα ακόμη και για ένα πιάτο φαΐ...

Απηύθυνε, έτσι, δραματική έκκληση σε ξένες χώρες για τη συγκέντρωση 1.063.000.000 δολαρίων, τονίζοντας ότι ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει στη χώρα από το Δεκέμβρη του 2013 ως σήμερα έχει ρημάξει τη γεωργική, κτηνοτροφική παραγωγή και τις ισχνές υποδομές σε κάθε τομέα ζωής. Τόνισε ότι ιδιαίτερα κατά τις τελευταίες βδομάδες, βασικά χαρακτηριστικά των συγκρούσεων ανάμεσα στο στρατό του Νοτιοσουδανού Προέδρου Σάλβα Κιίρ και τους μισθοφόρους του πρώην αντιπροέδρου Ρίεκ Μάτσαρ είναι οι εκτεταμένες λεηλασίες και εμπρησμοί κατοικιών, η καταστροφή νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, η ισοπέδωση σχολείων, αλλά και η ρύπανση υδροφόρων οριζόντων στις εμπόλεμες ζώνες.

Η δραματική κατάσταση στο Νότιο Σουδάν σχετίζεται με ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στη χώρα (που οδήγησαν και στη διχοτόμηση) και με το τεράστιο ενδιαφέρον μονοπωλιακών ομίλων και πολυεθνικών για τον πετρελαϊκό και άλλο ορυκτό πλούτο της χώρας. Χτες, πάντως, η Αφρικανική Ενωση, που συσπειρώνει αστικά καθεστώτα της περιοχής, ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταδικάσει και να επιβάλει «κυρώσεις» σε βάρος των επικεφαλής των εμπόλεμων πλευρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ