Τετάρτη 17 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Νομοσχέδιο για την «προώθηση» μεταναστών και προσφύγων

ΣΚΟΠΙΑ.--

Νομοσχέδιο με στόχο την απρόσκοπτη προώθηση των μεταναστών και των προσφύγων που κατακλύζουν την ΠΓΔΜ τους τελευταίους μήνες, στην προσπάθειά τους να φτάσουν σε κάποια χώρα της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, ενέκρινε το βράδυ της Δευτέρας το υπουργικό συμβούλιο στα Σκόπια.

Το νομοσχέδιο περί παροχής ασύλου προτείνει να επιτρέπεται σε κάθε μετανάστη ή πρόσφυγα που εισέρχεται παράτυπα στην ΠΓΔΜ να παραμείνει σε αυτή έως τρεις μέρες, χωρίς να αντιμετωπίσει κυρώσεις. Σε περίπτωση που κάποιος μετανάστης θελήσει να μείνει πάνω από τρεις μέρες, καλείται να αιτηθεί ασύλου. Στο διάστημα των τριών ημερών, οι μετανάστες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, αναγκάζεται να κάνει αυτές τις αλλαγές, μετά τα πολλαπλά προβλήματα που εμφανίστηκαν τους τελευταίους μήνες, από τις αυξημένες ροές μεταναστών και προσφύγων από την Αφρική και την Ασία. Μέχρι σήμερα, οι αστυνομικές αρχές της χώρας, όταν εντοπίζουν παράτυπους μετανάστες, τους «επιστρέφουν» στη χώρα από την οποία εισήλθαν στην ΠΓΔΜ και η οποία συνήθως είναι η Ελλάδα. Ωστόσο, οι περισσότεροι μετανάστες και πρόσφυγες εισέρχονται στην ΠΓΔΜ, με σκοπό να μεταβούν στη Σερβία κι από εκεί στην Ουγγαρία, απ' όπου καταλήγουν σε κάποια χώρα της Κεντρικής ή Δυτικής Ευρώπης, που αποτελεί τον τελικό προορισμό τους.

Πολλοί από τους μετανάστες αυτούς μεταφέρονται στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία από οργανωμένα κυκλώματα, ενώ άλλοι, μόλις εισέλθουν στην ΠΓΔΜ από την Ελλάδα, επιλέγουν να φτάσουν στα σύνορα με τη Σερβία πεζή και με μεγάλη ταλαιπωρία, φοβούμενοι παράλληλα ότι εάν εντοπιστούν από τις αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ, θα επιστρέψουν στην Ελλάδα. Αρκετοί από αυτούς, πάντως, πέφτουν πολλαπλώς θύματα εκμετάλλευσης από ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος, σχεδόν σε κάθε χώρα από την οποία περνούν, μέχρι να φτάσουν σε αυτή που θεωρούν «Γη της Επαγγελίας»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ