Τρίτη 23 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΙΛΜΠΑΟ.-- Χιλιάδες διαδηλωτές σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα σε διάφορες πόλεις της Χώρας των Βάσκων, στη βόρεια Ισπανία, την Κυριακή, στηρίζοντας τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής. Συγκεντρώσεις έγιναν στο Μπιλμπάο, στη Βιτόρια, στο Σαν Σεμπαστιάν. Την κινητοποίηση αυτή οργάνωσε η λεγόμενη πλατφόρμα «Gure Esku Dago» («Είναι στο χέρι μας»). Η κίνηση αυτή διεκδικεί το «δικαίωμα του λαού να διαλέγει» και φαίνεται, όπως και η αντίστοιχη κίνηση στην Καταλονία, να στηρίζεται από μερίδα του κεφαλαίου, εγκλωβίζοντας ταυτόχρονα λαϊκές δυνάμεις. Στο να χάνουν μέσα από το εθνοτικό ζήτημα το ταξικό κριτήριο και την αντιπαράθεση με τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και την εξουσία του.

ΡΙΑΝΤ.-- «Αντιτρομοκρατικό» δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασε χτες σε έως 17 χρόνια φυλάκιση δύο πρώην στρατιωτικούς αξιωματούχους για τρομοκρατία, προώθηση εξτρεμιστικής ιδεολογίας και ανυπακοή στο βασιλιά κρίνοντάς τους ένοχους για επιθέσεις της «Αλ Κάιντα» κατά των σαουδαραβικών αρχών και κατά του υφυπουργού Εσωτερικών, Μοχάμεντ μπιν Ναγιέφ, το 2009.

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Η κυβέρνηση του Μάλι και το συντονιστικό κινημάτων του Αζαουάντ, αυτονομιστών Τουαρέγκ, υπέγραψαν την Κυριακή ειρηνευτική συμφωνία επιδιώκοντας να επικεντρώσουν τις δυνάμεις τους στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών που εξακολουθούν να συνιστούν απειλή τρομοκρατίας στο βόρειο τμήμα της χώρας. Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Αλγερίας, μεταξύ άλλων παραχωρεί μεγαλύτερη αυτονομία στις αραιοκατοικημένες περιοχές στο βόρειο Μάλι με αντάλλαγμα τον τερματισμό της τετραετούς εξέγερσης. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, δήλωσε πως η συμφωνία διαφέρει από προηγούμενες, καθώς μπορεί να εποπτεύεται από τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων της Αλγερίας και της Γαλλίας.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Ενας Σομαλός στρατιώτης και τέσσερις τζιχαντιστές της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» σκοτώθηκαν χτες στη διάρκεια απόπειρας επίθεσης σε στρατόπεδο στο Μογκαντίσου.

ΚΑΪΡΟ.-- Η Αίγυπτος διόρισε χτες τον πρώτο πρεσβευτή της στο Ισραήλ μετά από τρία χρόνια, σε μία σαφή ένδειξη βελτίωσης των διμερών σχέσεων. Τη θέση θα πάρει ο πρώην πρεσβευτής της Αιγύπτου στη Χιλή, Χάζεμ Χάιρατ.

ΣΟΦΙΑ.-- Η κυβέρνηση του Βούλγαρου πρωθυπουργού, Μπόικο Μπορίσοφ, ισχυρίστηκε χτες ότι είναι κατά της αύξησης των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, μετά τις προτάσεις που δημοσιοποίησε η ρυθμιστική αρχή ενέργειας (EWRC) και υποστήριξε ότι προσανατολίζεται στη μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 10% τόσο στη συμμετοχική ενεργειακή εταιρεία του Δημοσίου (BEH), όσο και στη δημόσια εταιρεία παραγωγής ηλεκτρισμού (ΝΕΚ).

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Πάνω από 220 άνθρωποι είχαν χάσει μέχρι χτες τη ζωή τους στην επαρχία Σιντ του Πακιστάν, που πλήττεται τις τελευταίες μέρες από ένα κύμα καύσωνα. «Κάνει τόσο ζέστη που δε μπορώ να μιλήσω», δήλωνε στο BBC ένας από τους χιλιάδες εργάτες που παρά τις συνθήκες αναγκάζεται να «κυνηγά» κανονικά το μεροκάματο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ