Τετάρτη 27 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μία από τα ίδια η Συλλογική Σύμβαση των δημοσιογράφων

Στην υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2001 με την Ενωση Ιδιοκτητών Εφημερίδων (ΕΙΗΕΑ) αποφάσισε χτες να προχωρήσει το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Αφού άφησε να περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στο οποίο μπορούσε να εκδηλωθεί αγωνιστική διεκδίκηση (η απόφαση για 48ωρη απεργία εκκρεμούσε από τον Απρίλη) αποδέχτηκε τελικά την τελευταία ελάχιστα βελτιωμένη - όσον αφορά τις αυξήσεις - πρόταση που υπέβαλαν οι εκδότες την περασμένη Παρασκευή, υπό το βάρος της κοινής απόφασης όλων των Ενώσεων των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου για κοινή απεργιακή κινητοποίηση. Η πρόταση για υπογραφή αυτής της ΣΣΕ καταψηφίστηκε μόνο από τον Π. Ράμμο, εκπρόσωπο της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.

Η νέα ΣΣΕ για το 2001 προβλέπει βασικά τα εξής:

  • Αύξηση 5% επί των καταβαλλόμενων μισθών. Για τα δύο πρώτα μισθολογικά κλιμάκια η αύξηση είναι 5,5%.
  • Τα αναδρομικά (από 1/1/2001 μέχρι 30/6/2001) θα καταβληθούν σε πέντε μηνιαίες δόσεις μέχρι τέλος Νοέμβρη. Αν και υπάρχει προφορική δέσμευση του προέδρου της ΕΙΗΕΑ ότι αναδρομικά θα δοθούν και στους δημοσιογράφους - μη μέλη της ΕΣΗΕΑ, δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη ούτε στη ΣΣΕ, ούτε στην ιδιωτική συμφωνία που τη συνοδεύει.
  • Για βασικά αιτήματα των δημοσιογράφων (επιδόματα χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών - πτυχίου και πνευματικά δικαιώματα), το θέμα μένει ανοιχτό. Η ιδιωτική συμφωνία προβλέπει ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις (που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τέλος Νοέμβρη 2001) για τις τυχόν επιπτώσεις στις εργασιακές σχέσεις από τη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, αλλά και για τα άρθρα 10, 11, 12 και 13 του σχεδίου ΣΣΕ που έχει υποβάλει η ΕΣΗΕΑ από το Φλεβάρη, όταν κατήγγειλε τη σύμβαση του προηγούμενου έτους.

Ο εκπρόσωπος της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» τάχθηκε κατά της υπογραφής της συγκεκριμένης ΣΣΕ, επειδή:

- Το τελικό κείμενο, εκτός από τη μικρή διαφορά στο ποσοστό αύξησης των μισθών, ουσιαστικά είναι πίσω και από αυτά που είχαν γίνει δεκτά στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και πολλά σημαντικά προβλήματα παραπέμπονται στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ενώ δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των αναδρομικών για τα μη μέλη.

- Παρά την εκκρεμούσα από το προηγούμενο ΔΣ απόφαση για 48ωρη απεργία, αλλά και τις επανειλημμένες προτάσεις για ενεργοποίηση του κλάδου στην κατεύθυνση της αγωνιστικής διεκδίκησης (συγκεντρώσεις στους χώρους εργασίας κλπ.), πέρασε αρκετός χρόνος ανεκμετάλλευτος.

- Ταυτόχρονα, η αποδοχή αυτής της τελευταίας πρότασης των εκδοτών (που αποτελεί σαφή προσπάθειά τους να διασπάσουν το ενιαίο μέτωπο των Ενώσεων που ήδη είχε επιτευχθεί) αντικειμενικά θέτει σε σοβαρή δοκιμασία αυτό το μέτωπο, γιατί η ενότητα δεν επιτυγχάνεται με διακηρύξεις, αλλά στην πράξη με συγκεκριμένες αποφάσεις και ανάλογη πρακτική.

Ανεκμετάλλευτη η δύναμη του μετώπου

Τις διαπραγματεύσεις για τη νέα ΣΣΕ τις άρχισε το προηγούμενο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Μπροστά στην άρνηση των εκδοτών να ικανοποιήσουν βασικά αιτήματα (ουσιαστικές αυξήσεις, επιδόματα πτυχίου και ηλεκτρονικού υπολογιστή κλπ.), αλλά και στην ουσιαστική άρνηση των ιδιοκτητών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών να προχωρήσουν σε υπογραφή ΣΣΕ και υπό το βάρος της πίεσης των δημοσιογράφων, το τότε ΔΣ αποφάσισε να προχωρήσει στην 24ωρη απεργία που έγινε στις 9 Απρίλη και σημείωσε καθολική επιτυχία, όμως μεσολάβησαν οι εκλογές της ΕΣΗΕΑ. Στην πρώτη μετά τις εκλογές συνάντηση, οι εκδότες παρέμεναν ανυποχώρητοι στις αρχικές τους θέσεις. Μετά από ένα μεγάλο διάστημα απαράδεκτης κωλυσιεργίας, οι εκδότες απάντησαν τελικά στις 20 Ιούνη ότι παραμένουν αμετακίνητοι.

Στο μεταξύ έχουν μεσολαβήσει και συναντήσεις της ΕΣΗΕΑ με τη διοίκηση της ΕΡΤ για τη ΣΣΕ του 2001, αλλά και με εκπροσώπους των ιδιοκτητών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, χωρίς όμως ουσιαστικά αποτελέσματα. Ετσι, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να ενεργοποιήσει επιτέλους την εκκρεμούσα από τον Απρίλη απόφαση για 48ωρη απεργία. Η σύσκεψη των εκπροσώπων όλων των Ενώσεων εργαζομένων στον Τύπο που έγινε την Πέμπτη 21 Ιούνη, καταλήγει σε μια σημαντική για το χώρο απόφαση, που θέτει εντελώς νέα δεδομένα στους εκδότες: ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ- Θ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΗΠΤΑ, Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων, με τη συμπαράσταση της Ενωσης Εφημεριδοπωλών, αποφασίζουν «να προχωρήσουν σε κοινή 48ωρη απεργία» και ότι «ο αγώνας θα κλιμακωθεί και θα συνεχιστεί με πολλές μορφές μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων όλων των Ενώσεων».

Την επόμενη ημέρα Παρασκευή σε νέα σύσκεψη επρόκειτο να καθοριστούν οι ημερομηνίες της απεργίας. Λίγο πριν από αυτήν τη σύσκεψη εκδηλώθηκε η νέα διασπαστική πρόταση των εκδοτών που ανέβαζε το ποσοστό της αύξησης από 4,5% σε 5%. Σε συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, που έγινε την ίδια μέρα, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του τάχθηκε υπέρ της άμεσης υπογραφής της σύμβασης, αλλά μπροστά στο ενδεχόμενο να τιναχτεί κυριολεκτικά στον αέρα το μέτωπο των Ενώσεων που είχε επιτευχθεί, μετατέθηκε η λήψη της απόφασης για χτες, όπως και έγινε.

Οπως ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Αρ. Μανωλάκο, στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ, μεσολάβησαν διαβουλεύσεις ανάμεσα στα προεδρεία της ΕΠΗΕΑ και της ΕΤΗΠΤΑ (των οποίων εκκρεμούν οι ΣΣΕ) με την ΕΙΗΕΑ και έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι οι συμβάσεις τους θα είναι ανάλογες με αυτήν της ΕΣΗΕΑ. Γι' αυτό το λόγο «αποδέσμευσαν» την ΕΣΗΕΑ να προχωρήσει στην υπογραφή της δικής της σύμβασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ