Σάββατο 27 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Εξαπατούν το λαό

Phasma

Επαναφέρουν σενάρια εκλογών τα στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ στις δημόσιες παρεμβάσεις τους, μπροστά στις νέες αντιλαϊκές εξελίξεις που προδιαγράφονται. Ταυτόχρονα, επιχειρούν να πετάξουν το «μπαλάκι» των ευθυνών στους «θεσμούς», προσπερνώντας τις 55 σελίδες με αντιλαϊκά μέτρα που οι ίδιοι εισηγούνται ως βάση της συμφωνίας και το γεγονός ότι ανεξάρτητα από τις όποιες διαφορές εμφανίζουν, στρατηγικά βρίσκονται στην ίδια όχθη, για την ανάκαμψη και την κερδοφορία του κεφαλαίου πασχίζουν κυβέρνηση και δανειστές.

Στο πλαίσιο αυτό, επίθεση στους δανειστές εξαπέλυσε ο υπουργός Εργασίας, Π. Σκουρλέτης, υποστηρίζοντας ότι «λειτουργούν με μία λογική προληπτικών αντιποίνων» και ότι αυτό που ζητούν «ισοδυναμεί με αυτοκτονία ενός λαού».

Μιλώντας στο «Mega» εκτίμησε ότι με βάση τα δεδομένα, ως εκείνη τη στιγμή, είναι πάρα πολύ μικρές οι πιθανότητες για συμφωνία, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης, με κάποιες, ωστόσο, προϋποθέσεις. Οπως είπε, εάν δεν υπάρξει συμφωνία δεν θα πληρωθεί το ΔΝΤ. «Εκεί οδηγούνται τα πράγματα. Είναι πολύ πιθανό. Από εκεί και πέρα μπαίνει σε κατάσταση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων η χώρα. Δεν ταυτίζεται αυτό με πιστωτικό γεγονός», υποστήριξε.

Ο Π. Σκουρλέτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών αν οι δανειστές επιμείνουν, λέγοντας: «Aν τεθούν διλήμματα έξω από τα όρια της δημοκρατικής εντολής που έχουμε πάρει θα προσφύγουμε και πάλι στο λαό». Μάλιστα, σκιαγράφησε και το κάλπικο δίλημμα που θα τεθεί σε μια τέτοια περίπτωση προκειμένου να υφαρπαγεί η λαϊκή ψήφος. «Εμείς τέσσερις μήνες μιας σκληρής, επώδυνης διαπραγμάτευσης φτάσαμε τα πράγματα ως εδώ. Θεωρούμε ότι αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, άρα δώστε μας την εντολή να επιχειρήσουμε, για μια ακόμη φορά, με μια νωπή, ισχυρότερη λαϊκή εντολή να πάμε για τελευταία φορά να καταθέσουμε τις προτάσεις μας, αλλιώς όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά», ανέφερε.

Πάντως, απέκλεισε σενάρια σχηματισμού άλλης κυβέρνησης με άλλον πρωθυπουργό. «Αυτό θα ήταν ταφόπλακα στη δημοκρατία (...) Δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε αυτό το πράγμα σε καμία περίπτωση», ανέφερε.

Βρίσκουν καλπιές κατά το δοκούν

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Τ. Κορωνάκης. «Οσοι ονειρεύονται Κάννες ή Παπαδήμους ας ξεχάσουν αυτά τα σενάρια», δήλωσε σε συνέντευξή του στο «Κόκκινο». Με τη σειρά του ενοχοποίησε τους δανειστές, βγάζοντας λάδι την κυβερνητική πρόταση που είναι φωτιά και λάβρα για το λαό. «Ο ΣΥΡΙΖΑ ήξερε ότι μπαίνει σε μια δύσκολη μάχη (...) Αυτό που βλέπουμε τώρα από τους δανειστές, μπορεί να έχει δύο ερμηνείες. Είτε επιχειρούν να εκφοβίσουν το λαό είτε φανερώνουν πώς σκέφτονται την Ευρώπη του μέλλοντος», υποστήριξε, και πρόσθεσε πως στόχος των δανειστών δεν είναι απλώς «η αριστερή παρένθεση», αλλά «να μπει σε παρένθεση» ο ίδιος ο ελληνικός λαός. Καταλήγοντας ανέσυρε τις εκλογές λέγοντας ότι αν οι δανειστές επιμείνουν, τότε «δεν υπάρχουν πολλές επιλογές, το λόγο θα έχει ο λαός».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θ. Πετράκος υποστήριξε ότι «μπορούμε να προχωρήσουμε μόνοι και η Ελλάδα να επιβιώσει και να μεγαλουργήσει», σκιαγραφώντας την εξίσου επώδυνη για το λαό επιλογή εξόδου απ' το ευρώ, με προσκόλληση σε άλλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, αν αυτό κριθεί προσφορότερο για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ. Στρατούλη. «Ο μόνος ρεαλισμός για την κυβέρνηση είναι η απόρριψη των προτάσεων αυτών», δήλωσε, προσθέτοντας ότι για να γίνει αποδεκτή η συμφωνία πρέπει να εξασφαλίζει στο κεφάλαιο ισχυρή ένεση ρευστότητας και βαθιά απομείωση του δημόσιου χρέους.

Ο βουλευτής Κ. Λαπαβίτσας, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Guardian» γράφει για δημοψήφισμα με ζητούμενο την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. «Η Ελλάδα εκβιάζεται, διέξοδος είναι η έξοδος απ' την Ευρωζώνη. Η χώρα έχει τη δύναμη να επιβιώσει», υποστηρίζει. Αυτός εκφράζει απόψεις τμημάτων του κεφαλαίου που βολεύονται με άλλο νόμισμα, άλλες στρατηγικές συμμαχίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ