Σάββατο 27 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ενδείξεις για περαιτέρω κλιμάκωση των συγκρούσεων

Η κινητοποίηση του ουκρανικού στρατού στη γραμμή αντιπαράθεσης συνεχίζεται
Η κινητοποίηση του ουκρανικού στρατού στη γραμμή αντιπαράθεσης συνεχίζεται
Παρά τα λεγόμενα της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και των ιμπεριαλιστών συμμάχων ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ότι δήθεν αυτή εφαρμόζει τη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική στις περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές, που αντιδρούν στην πραξικοπηματική εξουσία του Κιέβου, τις αυτοαποκαλούμενες ΛΔ του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ). Οπως κατήγγειλε ο διοικητής των πολιτοφυλακών, Εντουάρντ Μπασούριν, στις 25 Ιούνη, αυτοκινητοπομπή του Ερυθρού Σταυρού, μετά την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας, δέχτηκε πυρά από τις θέσεις του ουκρανικού στρατού στην περιοχή Μπερεζόβογιε, που στη συνέχεια επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί ως επίθεση των πολιτοφυλακών.

Επίσης, μέλη της αποστολής του ΟΑΣΕ διαπιστώνουν ότι παρατηρείται μια ιδιαίτερη κινητικότητα και μεταφορά βαρέων όπλων του ουκρανικού στρατού σε περιοχές που ελέγχει. Συγκεκριμένα, στο χωριό Νοβοσέλκοβκα Φτοράγια, 36 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μαριούπολης, όπου έχουν εντατικοποιηθεί τα οχυρωματικά έργα, προωθούνται οβιδοβόλα 120 χιλιοστών, κάτι που παραβιάζει και τα συμφωνηθέντα στο Μινσκ για απόσυρση όπλων μεγαλύτερων των 100 χιλιοστών διαμετρήματος.

Με βάση αυτές τις εξελίξεις και ο πρόεδρος του λεγόμενου Λαϊκού Συμβουλίου του Ντονέτσκ, Αντρέι Πούργκιν, έκανε λόγο για προετοιμασίες που δείχνουν ότι πιθανά είμαστε στα πρόθυρα μιας ακόμα μεγαλύτερης κλιμάκωσης της στρατιωτικής σύγκρουσης.

Ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά» της σύγκρουσης και οι υπουργοί Αμυνας της Ουκρανίας, της Πολωνίας και της Λιθουανίας συμφώνησαν να δημιουργήσουν κοινή ταξιαρχία ως το τέλος του χρόνου, που υποτίθεται θα παίρνει μέρος μόνο σε ασκήσεις. Φυσικά, οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της απόφασης της λυκοσυμμαχίας του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής, την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες, να μεταφέρει ακόμα περισσότερες στρατιωτικές δυνάμεις, στην αντιπαράθεσή του με τη Ρωσία.

Επίσης, σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση που προβλεπόταν από τη συμφωνία του Μινσκ και τη λεγόμενη αποκέντρωση στις περιοχές του Ντονμπάς, χτες ο Πρόεδρος της Ουκρανίας ενέκρινε σειρά τροποποιήσεων που συνεννοήθηκε με τη λεγόμενη Επιτροπή της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των πολιτοφυλάκων του Ντονμπάς που συμμετέχουν στη λεγόμενη Ομάδα Επαφής, κατήγγειλαν ότι οι δικές τους τροποποιήσεις δεν έχουν απαντηθεί επίσημα από τις ουκρανικές αρχές. Θυμίζουμε ότι ανάμεσα σε άλλα η συμφωνία του Μινσκ, που από την κωλυσιεργία της αντιδραστικής κυβέρνησης έχει μείνει κενό γράμμα, προέβλεπε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, περισσότερη αυτονομία, αμνηστία και εκλογή τοπικών αρχών.

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Ομπάμα

Εξάλλου, χτες έγινε γνωστό ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στην πρώτη τους συνομιλία από το Φλεβάρη, για ν' ανταλλάξουν απόψεις για τις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά του Ιράν, την κατάσταση στη Συρία και την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», είπε ο Λευκός Οίκος σε γραπτή δήλωση. Ωστόσο, το θέμα της Ουκρανίας ήταν επίσης αντικείμενο συζήτησης και διαφωνιών. Ο Αμερικανός Πρόεδρος απαίτησε η Ρωσία να σεβαστεί τους όρους της εκεχειρίας με την Ουκρανία, «συμπεριλαμβανομένης και της απόσυρσης όλων των ρωσικών στρατευμάτων από ουκρανικά εδάφη», ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος αντέτεινε τη μη συμμόρφωση της κυβέρνησης του Κιέβου, όπως και τις κινήσεις του ΝΑΤΟ.

Δυσκολεύει η οικονομική κατάσταση για την Ουκρανία

Η κυβέρνηση του Κιέβου, με χτεσινές δηλώσεις της αμερικανοθρεμμένης υπουργού Οικονομικών, Νατάλιας Γιαρέσκο, κοινοποίησε ότι σκέφτεται να σταματήσει κάποιους από τους πιστωτές της, προκειμένου να προστατεύσει, όπως ισχυρίζεται, την οικονομία, αφού λόγω των εξόδων του πολέμου, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της ως τα τέλη Ιούλη. Η πραξικοπηματική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τις επιλογές της, την ένταξη της χώρας σε μνημόνιο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που γίνεται με μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων και τώρα ζητάει αναδιάρθρωση του χρέους της, 15 τουλάχιστον δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης, χρωστάει και στη Ρωσία τουλάχιστον 3 δισ. δολάρια, για τις παραδοθείσες ποσότητες φυσικού αερίου που δεν έχει αποπληρώσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ