Παρασκευή 21 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ 2000
Οδηγίες για την κατάρτιση των φετινών προγραμμάτων

Θεωρείται βέβαιο ότι τα κριτήρια, που θα επικρατήσουν φέτος στην τελική κατανομή των κονδυλίων, θα είναι κυρίως ψηφοθηρικά, καθότι το 2000 είναι έτος εκλογών...

Τις προτεραιότητες και τις διαδικασίες που προβλέπονται για την υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του 2000 θέτει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας σε σχετική εγκύκλιο που απέστειλε προς όλους τους αρμόδιους φορείς (υπουργεία, περιφέρειες, νομαρχίες) με οδηγίες για την κατάρτιση των προγραμμάτων τους.

Στην εγκύκλιο υπενθυμίζεται ότι το συνολικό ύψος του ορίου πληρωμών του ΠΔΕ 2000 καθορίστηκε σε 2.440 δισ. δρχ. Το ποσό αυτό, κατανέμεται σε 1.900 δισ. δρχ. για την προώθηση των έργων που συγχρηματοδοτούνται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και σε 540 δισ. δρχ. για την προώθηση των έργων, που χρηματοδοτούνται μόνο από εθνικούς πόρους ή δανειοδοτούνται από διεθνείς οργανισμούς.

Από το συνολικό όριο πληρωμών κρατήθηκε αποθεματικό 9 δισ. δρχ. (6 δισ. δρχ. για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα και 3 δισ. δρχ. για τα λοιπά έργα), για να καλυφθούν υποχρεώσεις ή έκτακτες ανάγκες που πιθανώς προκύψουν κατά το 2000. Το ποσό αυτό θα κατανεμηθεί κατά τη διάρκεια του χρόνου στους επιμέρους τομείς και φορείς ανάλογα με τις ανάγκες που θα παρουσιαστούν. Επίσης, προβλέπεται ποσό 40 δισ. δρχ. ως επιπλέον πρόσθετο αποθεματικό του Λοιπού ΠΔΕ για την αντιμετώπιση των ζημιών από τους πρόσφατους σεισμούς στο νομό Αττικής.

Η τελική διαμόρφωση και η έγκριση του ΠΔΕ θα πραγματοποιηθεί από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, με βάση τις συγκεκριμένες αναλυτικές προτάσεις, που θα υποβάλουν οι αρμόδιοι φορείς σχετικά με τα έργα και τις μελέτες που προγραμματίζουν να εκτελέσουν κατά το 2000. Σημειώνεται ότι οι γενικές γραμματείες Περιφερειών θα πρέπει να υποβάλουν τις προτάσεις τους μέχρι την 1η Φλεβάρη 2000, ενώ τα υπουργεία και οι νομαρχίες μέχρι τις 12 Φλεβάρη 2000 το αργότερο. Εννοείται, ότι το φετινό ΠΔΕ θα αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση για ψηφοθηρία και η κατανομή των κονδυλίων ή η χρηματοδότηση των έργων θα γίνει και με τα γνωστά κριτήρια που εφαρμόζονται παραμονές των εκλογών. Δηλαδή, το εκάστοτε κυβερνών κόμμα, διαθέτει περισσότερα χρήματα για τη χρηματοδότηση έργων, σε εκλογικές περιφέρειες που αντιμετωπίζει προβλήματα.

Ας σημειωθεί ότι τα συνολικά μεγέθη του ΠΔΕ 2000 είναι ενταγμένα στο πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής που έχει σχεδιαστεί για το 2000, σε μια περίοδο που καταρτίζεται το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης 2000 - 2006. Οι συνολικοί εθνικοί και κοινοτικοί πόροι, που έχει προγραμματιστεί να διατεθούν για την περίοδο 2000 - 2006 ανέρχονται γύρω στα 15 τρισ. δρχ.

Αναλυτικότερα, οι συνολικοί δημόσιοι πόροι θα ανέλθουν σε 12 τρισ. δρχ. (κοινοτικοί πόροι ύψους 8,5 τρισ. δρχ. εθνικοί πόροι ύψους 3,5 τρισ. δρχ.), ενώ οι υπόλοιποι αναμένεται να προέλθουν από τον ιδιωτικό τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι το οριστικό Σχέδιο Ανάπτυξης 2000 - 2006 υποβλήθηκε στην ΕΕ στο τέλος του περασμένου Σεπτέμβρη, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται η έγκριση του ΚΠΣ 2000 - 2006 και η υποβολή των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ