Σάββατο 29 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με προτεραιότητα την «ομαλή» εφαρμογή και προετοιμασία των αντιλαϊκών «συμφωνηθέντων»

Ανακοινώθηκε και επίσημα η 20ή Σεπτέμβρη ως ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών

Από τη χτεσινή, πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Eurokinissi

Από τη χτεσινή, πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της υπηρεσιακής κυβέρνησης
Η ...«εθνική συνεννόηση» για να «τρέξουν» και στην προεκλογική περίοδο τα αντιλαϊκά απαιτούμενα του κεφαλαίου, όπως αυτά αποτυπώνονται στο νέο μνημόνιο, είναι το στίγμα που δίνει η 23μελής υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία ορκίστηκε χτες το μεσημέρι υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, αλλά και το ανοιχτά διατυπωμένο ζητούμενο εγχώριων και διεθνών αστικών επιτελείων από αυτήν. Χτες το απόγευμα, εξάλλου, θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής, με το οποίο ανακοινώθηκε και επισήμως πλέον η 20ή Σεπτέμβρη ως ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών.

«Συνεχίζουμε να υλοποιούμε το σχεδιασμό του μνημονίου»

Η ίδια η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης, καθώς αποτελείται από έμπειρους εκπροσώπους από όλο το φάσμα του αστικού πολιτικού συστήματος - «προετοιμάζοντας» το έδαφος και για ενδεχόμενες μετεκλογικές «συναινέσεις» - αλλά και οι δηλώσεις των υπηρεσιακών υπουργών κατά την έξοδό τους από το Προεδρικό Μέγαρο και στις τελετές παράδοσης - παραλαβής των υπουργείων, καθιστούν σαφές ότι προτεραιότητά της, πέρα από τη διενέργεια των εκλογών της 20ής Σεπτέμβρη, είναι η «ομαλή» εφαρμογή και προετοιμασία των αντιλαϊκών μέτρων που ήδη έχουν ψηφίσει από κοινού ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, στρώνοντας το έδαφος για την όποια μετεκλογική αντιλαϊκή κυβέρνηση.

Αυτό επιβεβαίωσαν και τα όσα ανέφερε η υπηρεσιακή πρωθυπουργός, Β. Θάνου, «ανοίγοντας» το υπουργικό συμβούλιο, διαδικασία που ακολούθησε αμέσως μετά την ορκωμοσία. Οπως σημείωσε, η υπηρεσιακή κυβέρνηση «έχει ως κύρια αρμοδιότητα τη διεξαγωγή των εκλογών κατά τρόπο αδιάβλητο και μέσα σε ήρεμο κλίμα», για να προσθέσει, ωστόσο, πως «είναι πολύ πιθανό να απαιτηθεί να διαχειριστούμε και ορισμένα άλλα προβλήματα που είναι σε εξέλιξη».

Χαρακτηριστικές ως προς τη «συνέχεια» και της υπηρεσιακής κυβέρνησης ήταν οι δηλώσεις που έγιναν στο υπουργείο Οικονομικών. Ο μεν υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης (στενός συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα και του Γ. Δραγασάκη, με κομβικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το 3ο μνημόνιο), τόνισε: «Αποδέχθηκα την πρόταση (σ.σ. να αναλάβει το υπουργείο) όντας ήδη πρόεδρος του ΣΟΕ, με κύριο στόχο τη συνέχεια και να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος. Να προχωρήσει η ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος γρήγορα». Ενώ και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, επιβεβαίωσε ότι «συνεχίζουμε να υλοποιήσουμε τον σχεδιασμό από τον τελευταίο νόμο 4336(σ.σ. δηλαδή το τρίτο μνημόνιο), σε αυτό συνεχίζουμε και το θεσμικό πλαίσιο που ήδη έχει νομοθετηθεί».

«Να μη χαθεί χρόνος» ζητούν τα αστικά επιτελεία

Εξίσου χαρακτηριστικές είναι άλλωστε και οι τοποθετήσεις τόσο των εγχώριων, όσο και των ευρωενωσιακών επιτελείων ως προς τα «καθήκοντα» της υπηρεσιακής κυβέρνησης για την απρόσκοπτη εφαρμογή του μνημονίου.

Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, ανέφερε σχετικά: «Ελπίζω ότι θα συνεχίσουν - και πρέπει να συνεχίσουν - τις προετοιμασίες, έτσι ώστε η νέα κυβέρνηση να μπορέσει να υλοποιήσει τα επόμενα βήματα άμεσα και να μην χάσουμε χρόνο (...) Αυτό είναι ζωτικής σημασίας», ενώ θετικά σχολιάζει την ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών από τον Γ. Χουλιαράκη, σημειώνοντας ότι «ξέρει τι κάνει»...

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, που σε μήνυμά του στην ιστοσελίδα του σε μέσο «κοινωνικής δικτύωσης», υπογραμμίζει: «Ανυπομονώ να συνεργαστώ με την υπηρεσιακή κυβέρνηση για να διατηρηθεί η μεταρρυθμιστική τροχιά, πριν συγκροτηθεί η νέα κυβέρνηση, μετά τις 20 Σεπτεμβρίου».

Υπενθυμίζουμε ότι στην προχτεσινή παρέμβασή του ενόψει των εκλογών, ο ΣΕΒ απαιτούσε «η υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα διενεργήσει τις εκλογές να προωθήσει την υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων που έχουν συμφωνηθεί να γίνουν εντός του Σεπτέμβρη, ώστε να μην καθυστερήσουν οι εκταμιεύσεις των δόσεων της χρηματοδοτικής βοήθειας»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ