Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ο Ποροσένκο αμφισβητεί το «ειδικό καθεστώς» στο Ντονμπάς

ΚΙΕΒΟ.--

Από το μακελειό ανάμεσα σε φίλιες αντιδραστικές δυνάμεις, που συγκρούστηκαν τη Δευτέρα έξω από το ουκρανικό Κοινοβούλιο, έως χτες είχαν πεθάνει 3 αστυνομικοί, 131 ακόμα είναι στα νοσοκομεία - με 9 να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση - ενώ τραυματισμένοι είναι και 10 πολίτες, ανάμεσά τους ο υφυπουργός Εσωτερικών της χώρας, Βασίλ Πασκάλ και 2 Γάλλοι δημοσιογράφοι. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της επίθεσης, με χειροβομβίδες και πυροβολισμούς, των φασιστών του «Δεξιού Τομέα» και των εθνικιστών του «Σβόμποντα» («Ελευθερία») κατά της Εθνοφρουράς (όπου επίσης πρωτοστατούν αυτές οι δυνάμεις) και ήταν στη φρούρηση του Κοινοβουλίου. Η διαμαρτυρία έγινε με αφορμή την ψήφιση, στην πρώτη της φάση, νομοσχεδίου για τη μεγαλύτερη αυτονομία στις ανατολικές περιοχές της χώρας, εκεί όπου οι πολιτοφυλακές αντέδρασαν στην πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου και δημιούργησαν τις αυτοαποκαλούμενες ψευδεπίγραφα «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Τη Δευτέρα το βράδυ, ο Πρόεδρος της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο, ζήτησε την αυστηρή τιμωρία των υπεύθυνων του μακελειού, που το χαρακτήρισε «πισώπλατη μαχαιριά», ενώ την ίδια ώρα σημείωσε με έμφαση ότι στη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου, που θα γίνει εφόσον ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ), δεν θα εξασφαλίζεται κάποιο «ειδικό καθεστώς». Φυσικά, αυτή η ερμηνεία είναι αμφιλεγόμενη αφού η συμφωνία της 12ης Φλεβάρη 2015 για την εκεχειρία προέβλεπε κάποιο καθεστώς αυτονομίας. Επίσης, το αντιδραστικό Ριζοσπαστικό Κόμμα, με αφορμή το νομοσχέδιο, ανακοίνωσε χτες την αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Πάντως, η ενδοαστική αντιπαράθεση που εκδηλώθηκε έχει βαθύτερες ρίζες, όπως και η στάση που παίρνουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, χτες, αφέθηκαν ελεύθεροι 13 συλληφθέντες για τα επεισόδια, ενώ για άλλους 18 συνεχίζεται η κράτηση και εικάζεται ότι σε εκείνους περιλαμβάνεται κι αυτός που πετούσε χειροβομβίδες.

Τα επεισόδια στο Κίεβο καταδίκασαν ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, η ΕΕ, η Γερμανία, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και η Ρωσία, με τον Γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας, Νικολάι Πατρούσεφ, να λέει με νόημα: «Ο ναζισμός αναβιώνει ανοιχτά και κυνικά στις Βαλτικές Χώρες και την Ουκρανία με τη στήριξη και των ΗΠΑ».

Την ίδια ώρα, χτες, εκπρόσωποι της λεγόμενης Ομάδας Επαφής (εκπρόσωποι της Ουκρανίας, των πολιτοφυλάκων, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη), μέσω τηλεδιάσκεψης, συμφώνησαν ότι τηρείται και από τις δύο πλευρές η κατάπαυση του πυρός και ότι μπορούν να συνεχιστούν οι συνομιλίες για την παραπέρα εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο εκπρόσωπος της ρωσικής Προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, δεν σχολίασε κάποιες πληροφορίες του Τύπου ότι οι δύο αυτοαποκαλούμενες ΛΔ προετοιμάζουν δημοψηφίσματα με το ερώτημα της ένωσης με τη Ρωσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ