Τρίτη 3 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΕΝΙ
Νέα επένδυση στα πετρελαϊκά κοιτάσματα

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Υπογράφτηκε, την Κυριακή, στην ιρανική πρωτεύουσα το συμβόλαιο εκμετάλλευσης του πετρελαϊκού κοιτάσματος της περιοχής Νταρκουβάιν, στη νοτιοδυτική ιρανική επαρχία Κουζεστάν, ανάμεσα στον επικεφαλής της ιταλικής εταιρίας ΕΝΙ Βιτόριο Μινκάτο και τον Ιρανό υπουργό Πετρελαίου, Μπιζάν Ναμντάρ Ζανγκενέχ. Το συμβόλαιο, ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, είναι το τέταρτο που υπογράφει η ιταλική εταιρία με την ιρανική ηγεσία, αφού, ήδη, εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα στις περιοχές Ντουρούντ, Μπαλάλ και Νότιο Παρς. Το κοίτασμα στο Νταρκουβάιν, σήμερα, παράγει 4.000 βαρέλια ημερησίως, αναμένεται, όμως, στην πρώτη φάση της εκμετάλλευσής του να αγγίξει τα 50 - 100 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως και με απώτερο στόχο τα 160.000 βαρέλια ημερησίως.

Η συμφωνία της ENI με την ιρανική ηγεσία παραβιάζει το νόμο που έχει υιοθετήσει η Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τον οποίο απειλεί με κυρώσεις όποια δυτική εταιρία προχωρήσει σε επενδύσεις μεγαλύτερες των 20 εκατομμυρίων δολαρίων, σε πετρελαϊκά κοιτάσματα ή σε πηγές φυσικού αερίου, στο Ιράν και στη Λιβύη. Εντούτοις, τα περιθώρια αντίδρασης των ΗΠΑ, όπως εκτιμούν πολλοί αναλυτές, δεν είναι πολλά. Στο Ιράν έχουν, ήδη, επενδύσει και εκμεταλλεύονται κοιτάσματά του, εκτός από την ΕΝΙ, οι εταιρίες TotalFinaElf και Royal Dutsh / Shell, για τις οποίες η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση, επί Μπιλ Κλίντον, απέφυγε να λάβει μέτρα, καθώς η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές ότι θα υπερασπιστεί τις ευρωπαϊκές εταιρίες και ότι η επιβολή κυρώσεων θα προκαλούσε οικονομικό «πόλεμο» μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ.

Με δεδομένη την «παράβλεψη» των προηγούμενων συμβολαίων, η νέα κυβέρνηση Μπους, εκτιμούν οι αναλυτές, το περισσότερο που μπορεί να πράξει είναι να προχωρήσει σε κάποια διπλωματική κίνηση, μόνο, για να σώσει τα προσχήματα. Αλλωστε, στα πρόθυρα υπογραφής συμφωνίας με την ιρανική ηγεσία για την εκμετάλλευση του πετρελαϊκού κοιτάσματος στο Τσεσμέχ Κος, βρίσκεται η ισπανική εταιρία Cepsa.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ