Τρίτη 3 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
Στο ρυθμό των διαδηλωτών

Διαδηλωτές σε απόσταση «αναπνοής» από τις δυνάμεις καταστολής στο Σάλτσμπουργκ

Associated Press

Διαδηλωτές σε απόσταση «αναπνοής» από τις δυνάμεις καταστολής στο Σάλτσμπουργκ
ΣΑΛΤΣΜΠΟΥΡΓΚ.-

Οι σκηνές των διαδηλώσεων και της βίας από αστυνομική πρόκληση, επαναλήφθηκαν και πάλι, αυτή τη φορά στους δρόμους του Σάλτσμπουργκ, που φιλοξενεί το Ευρωπαϊκό Οικονομικό Φόρουμ. Η αφορμή για τη βία που ασκεί η αστυνομία πάντα η ίδια: Οι διαδηλωτές προσπαθούν να διαδηλώσουν!

Είναι δυνατόν; Μάλλον όχι... για τις χώρες της Δύσης που επιθυμούν να λέγονται «δημοκρατικές» και «μαχητικές όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα». Ετσι, η αυστριακή αστυνομία, αφού απέτυχε κατ' αρχήν να αποτρέψει την παρουσία διαδηλωτών από γύρω χώρες - καθώς από τις 25 Ιούνη έκανε μερική άρση της Συνθήκης Σένγκεν προκειμένου να αποτρέψει διαδηλωτές κυρίως από την Ιταλία και τη Γερμανία να βρεθούν στο Σάλτσμπουργκ και να διαδηλώσουν - ουσιαστικά σφράγισε την πόλη, αφού όπως τόνισαν οι εκπρόσωποί της, «αναμένοντας βία προετοιμάστηκε». Με απλά λόγια, προκειμένου να αποτρέψει τους χιλιάδες διαδηλωτές, στη συντριπτική τους πλειοψηφία Αυστριακοί, που κατέφθασαν στην πόλη να διαδηλώσουν και να πλησιάσουν κοντά στο Κέντρο όπου διεξαγόταν το Ευρωπαϊκό Οικονομικό Φόρουμ (από την 1η έως τις 3 Ιούλη), που διοργανώθηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ -(WEF), με τη συμμετοχή 15 ηγετών και 40 υπουργών και κυβερνητικών αξιωματούχων και εκατοντάδων εκπροσώπων πολυεθνικών, σύνολο συμμετεχόντων περίπου 660. Ανάμεσα σε αυτούς θα πρέπει να υπολογιστούν, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τραϊκόφσκι και ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, που έχει ανακοινωθεί ότι θα παρευρεθούν.

Ετσι την Κυριακή, όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να πλησιάσουν το κέντρο της πόλης, ξεκινώντας από το σιδηροδρομικό σταθμό της, βρέθηκαν αντιμέτωποι με πάνοπλους αστυνομικούς και οι συγκρούσεις δεν έλειψαν όταν κάποιοι διαδηλωτές προσπάθησαν να διαρρήξουν τον αστυνομικό κλοιό. Αποτέλεσμα δεκάδες τραυματίες και 13 συλλήψεις.

Χτες, από το πρωί, οι 5.000 αστυνομικοί σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν, απέκλεισαν ένα μεγάλο μέρος των διαδηλωτών, περίπου 400 που φέρεται και ως οργανωτικός πυρήνας των διαδηλώσεων, τους εξανάγκασαν να επιβιβαστούν σε ένα ειδικό βαγόνι και τους απομάκρυναν διά της βίας από την πόλη. Ολα αυτά προκειμένου να αποτραπεί η μαχητική διαδήλωση, που ήταν προγραμματισμένη για χτες το απόγευμα. Κάτι όμως που δεν κατέστη δυνατόν... Οι διοργανωτές των διαδηλώσεων πάντως, ανάμεσά τους και το ΚΚ της Αυστρίας, μπροστά σε αυτό το πρωτοφανές κύμα αστυνομικής καταστολής έριξαν ευθέως τις ευθύνες για τις συγκρούσεις και την ένταση που επικρατεί στην πόλη, στην αστυνομία, τονίζοντας το γεγονός ότι ουδείς εκ των διαδηλωτών και πολύ περισσότερο των διοργανωτών δεν επιθυμούσε μία βίαιη αντιπαράθεση με την αστυνομία, αλλά κάτι τέτοιο ήταν αναπόφευκτο μετά τα μέτρα που είχε λάβει η αστυνομία, που εξώθησαν την κατάσταση με αποτέλεσμα η σύγκρουση να είναι αναπόφευκτη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυλαία με οδομαχίες (2004-06-02 00:00:00.0)
«Ηγεσία σε εύθραυστους καιρούς» (2002-02-01 00:00:00.0)
«Κλεφτοπόλεμος» διαδηλωτών - αστυνομίας (2001-06-15 00:00:00.0)
Οι επιτυχημένες κινητοποιήσεις «μετακομίζουν» στο Σίδνεϊ (2000-09-14 00:00:00.0)
Το «πνεύμα του Σιάτλ» στοιχειώνει την Μπολόνια (2000-06-16 00:00:00.0)
Διαδηλώσεις αλλά και ευρωπαϊκή υποκρισία (2000-02-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ