Τρίτη 3 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΕ
Προσωρινή «ανακωχή» του εμπορικού πολέμου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η ευνοϊκή απόφαση του ΠΟΕ, όσον αφορά την τελευταία προσφυγή της ΕΕ, «εξανάγκασε» επί της ουσίας τις ΗΠΑ, να παραδοθούν, τουλάχιστον όσον αφορά τη μία εκ των μαχών του εμπορικού πολέμου που μαίνεται και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Τη μάχη, που είχε ονομαστεί ο «πόλεμος της μπανάνας»...

...και θεωρείται λήξασα από χθες, καθώς οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την άρση των οικονομικών κυρώσεων επί ορισμένων προϊόντων από την ΕΕ, σύμφωνα προς τις αρχές της συμφωνίας που υπογράφηκε τον περασμένο Απρίλη στις Βρυξέλλες, προκειμένου να τεθεί τέλος στον επονομαζόμενο «πόλεμο της μπανάνας», όπως ανακοινώθηκε από τον Αμερικανό «υπεύθυνο» για το Εμπόριο (USTR). Οι κυρώσεις έφθαναν σε συνολικό ύψος τα 191 εκατομμύρια δολάρια και η συμφωνία κατέστη δυνατή, μετά το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών στους Αμερικανούς παραγωγούς μπανάνας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του USTR, Ρίτσαρντ Μιλς.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν του Αμερικανού υπευθύνου, Ρόμπερτ Ζέλικ, εκφράζεται η ικανοποίησή του «για τις σοβαρές προσπάθειες από τις ΗΠΑ και την ΕΕ για να επιλύσουν τις διαφωνίες τους, μέσα σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού, κατανόησης και εποικοδομητικής δράσης». Οι τελευταίες διαπραγματεύσεις είχαν διεξαχθεί από τον Ζέλικ και τον Ευρωπαίο επίτροπο για το Διεθνές Εμπόριο, Πασκάλ Λαμί και σ' αυτές, η ΕΕ είχε προτείνει «μία νέα τροποποίηση στον υπολογισμό των ποσοστώσεων στις εισαγωγές της μπανάνας, ώστε να αυξηθούν οι εισαγωγές από χώρες της Λατινικής Αμερικής, και συνάμα να εξασφαλίζεται και η πρόσβαση στις αγορές στις μπανάνες που προέρχονται από την Αφρική, την Καραϊβική και τον Ειρηνικό Ωκεανό».

Η διαμάχη της ΕΕ με τις ΗΠΑ για τις εισαγωγές μπανάνας ανάγεται στο 1993, όταν οι μεγάλες αμερικανικές εταιρίες «Τσικίτα» και «Ντελ Μόντε», που δραστηριοποιούνται στη Λατινική Αμερική, είχαν διαμαρτυρηθεί για «πολιτική διακρίσεων» εναντίον τους από τη νέα πολιτική εισαγωγών μπανάνας που εφάρμοσαν οι ευρωπαϊκές χώρες, ένα προνομιακό καθεστώς εισαγωγών, βασιζόμενο στις ιδιαίτερες σχέσεις των ευρωπαϊκών χωρών με τις πρώην αποικίες τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ