Τρίτη 3 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ
Οργανο επιβολής του ΝΑΤΟ το θεωρεί ο Σλ. Μιλόσεβιτς

Από τη χτεσινή πορεία διαδηλωτών - υποστηρικτών του Μιλόσεβιτς, σε δρόμους του Βελιγραδίου

Associated Press

Από τη χτεσινή πορεία διαδηλωτών - υποστηρικτών του Μιλόσεβιτς, σε δρόμους του Βελιγραδίου
ΧΑΓΗ-ΜΠΟΡΝΤΟ-ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Εξι μέρες μετά την υφαρπαγή του από τη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα και την παράδοσή του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, ο πρώην Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θα παρουσιαστεί σήμερα για πρώτη φορά ενώπιον ενός Δικαστηρίου, του οποίου αρνείται όχι μόνο την αρμοδιότητα αλλά το καταγγέλλει ως όργανο επιβολής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Των δυνάμεων που ευθύνονται για το αιματοκύλισμα στα Βαλκάνια αλλά και το βομβαρδισμό κατά της Γιουγκοσλαβίας, που κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες και υποθήκευσε το μέλλον όλων των Γιουγκοσλάβων.

«Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με την κυρία Μάρκοβιτς, είπε ότι θέλει η υπεράσπισή του να γίνει με βάση την πολιτική που ακολουθείται, καθώς θεωρεί ότι όλες οι κατηγορίες που του απευθύνονται είναι πολιτικές», δήλωσαν χτες το πρωί στο Βελιγράδι μέλη της οικογένειας του πρώην Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς προς το πρακτορείο «Ρόιτερ».

Για το λόγο αυτό έφτασαν χτες στην έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, στη Χάγη, δύο μέλη της νομικής ομάδας - στην οποία συμμετέχει και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ράμσεϊ Κλαρκ, που ήδη βρίσκεται στο Βελιγράδι - που θα υπερασπίσει τον πρώην Πρόεδρο. Πρόκειται για τους δικηγόρους Ζντένκο Τομάνοβιτς και Ντράγκαν Κργκόβιτς, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, που αναφέρει επίσης ότι εκπρόσωποι της Γραμματείας του Δικαστηρίου μετέβησαν στη φυλακή Σεβένιγκεν, όπου κρατείται ο Σλ. Μιλόσεβιτς, για να τον ρωτήσουν εάν τους δίνει την άδεια να αναλάβουν την υπεράσπισή του. Λίγο αργότερα, οι δύο δικηγόροι συναντήθηκαν με τον πρώην Πρόεδρο και συζήτησαν τις λεπτομέρειες της υπεράσπισής του για τις καταγγελίες που του έχουν απαγγελθεί από το Μάη του 1999 «για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Κόσσοβο».

«Πολιτική δίκη»

Στη Ρώμη, ένας άλλος δικηγόρος του Μιλόσεβιτς, ο Ντράγκοσλαβ Ογκνάγιοβιτς, δήλωσε ότι «η δίκη είναι πολιτική» και συνεπώς η υπεράσπιση θα υιοθετήσει μια «ουσιαστικά πολιτική στρατηγική». Την άποψη αυτή διατυπώνει ο δικηγόρος του Μιλόσεβιτς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» και χαρακτηρίζει το δικαστήριο «παράνομο όργανο», που δημιουργήθηκε «παράνομα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Πάντως, από τους δύο νομικούς που κατέφθασαν στη Χάγη και είχαν πολύωρες συναντήσεις με τον Σλ. Μιλόσεβιτς, κανείς δεν έκανε δηλώσεις ως προς το θέμα της υπεράσπισης. Ομως, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και πάλι, και με το ΑΠΕ, που μεταφέρουν δηλώσεις του Κριστιάν Καρτιέ, εκπροσώπου του ΔΠΔ, ο Σλ. Μιλόσεβιτς «θα εκπροσωπήσει ο ίδιος τον εαυτό του» κατά την εμφάνισή του, που προβλέπεται στις 11.00 ώρα Ελλάδας, διευκρινίζοντας ότι η κατάσταση αυτή είναι «αναστρέψιμη» και ο Σλ. Μιλόσεβιτς θα μπορούσε να αλλάξει γνώμη. Για το θέμα αναμενόταν να κάνει δηλώσεις αργά τη νύχτα και ο Ζντένκο Τομάνοβιτς, ένας από τους δυο δικηγόρους που εκπροσωπεί τον Μιλόσεβιτς από την αρχή της σύλληψής του. «Συνομιλήσαμε επί δυο ώρες και δέκα λεπτά», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τομάνοβιτς και πρόσθεσε ότι ο Μιλόσεβιτς «είναι καλά». Είναι μία πρώτη δήλωση με βαρύνουσα σημασία, καθώς και πάλι στήνεται ένα ολόκληρο σκηνικό για μία ενδεχόμενη αυτοκτονία, καθώς «υπάρχει ιστορικό στην οικογένειά του, αφού και οι δύο γονείς του αυτοκτόνησαν».

«Γκανγκστερική απαγωγή»

Είναι μία ακόμη προσχεδιασμένη ρητορική «παντός καιρού», που έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν για να χρωματίσει με τα μελανότερα χρώματα την προσωπικότητα του Σλ. Μιλόσεβιτς.

Κάτι ανάλογο και με το σχέδιο που εκπονήθηκε για την αρπαγή του και παράδοσή του. Δεν το κρύβει εξάλλου και ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ανταποκρίτρια των «Τάιμς» στο Βελιγράδι, Καρλότα Γκαλ, όπου αποκαλύπτει το σχέδιο που χρησιμοποίησε για τη μεταφορά του Μιλόσεβιτς στη Χάγη, επειδή φοβόταν μήπως ο στρατός επιχειρήσει να εμποδίσει την έκδοσή του! Επίσης, η αστυνομία, που ανέλαβε την ευθύνη της μεταφοράς, ήταν έτοιμη να έρθει σε αντιπαράθεση με το στρατό, εάν επιχειρούσε να εμποδίσει την έκδοση του Μιλόσεβιτς. Ο πρωθυπουργός της Σερβίας αποκαλύπτει ακόμη ότι λίγες ώρες μετά την έκδοση του Μιλόσεβιτς, συνομίλησε με τον αρχηγό του στρατού, Νεμπόισα Πάβκοβιτς, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι ο στρατός δεν πρόκειται να επέμβει στο μέλλον. Σύμφωνα με τον Τζίντζιτς, ο Πρόεδρος Κοστούνιτσα είχε ενημερωθεί για την απόφαση της σερβικής κυβέρνησης να τηρήσει την υπόσχεση που είχε δώσει στη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, για την έκδοση του Μιλόσεβιτς, πριν από τη διάσκεψη των δωρητών για τη Γιουγκοσλαβία, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.

Οσφυοκάμπτες!

Για την ενημέρωση ή όχι του Κοστούνιτσα ήρθε η αποκάλυψη-σοκ της συνομιλίας Τζίντζιτς και Κοστούνιτσα αναφορικά με το τι θα έπρεπε να πουν στον Αμερικανό πρέσβη, Ουίλιαμ Μοντγκόμερι, που δημοσίευσε η σερβική «Τέλεγκραφ» και αναδημοσίευσαν χτες η βρετανική «Γκάρντιαν» και τα «Νέα».

Τζίντζιτς: «Εγώ τι θα πρέπει να πω στον Μοντγκόμερι

Σιωπή

Τζίντζιτς: «Εντάξει, λοιπόν, θα παραιτηθώ. Πάρε όλη την εξουσία και κυβέρνησε μόνος σου»

Κοστούνιτσα: «Μη μιλάς έτσι, ας μη δημιουργούμε εντάσεις»

Τζίντζιτς: «Τι να του πω; Ναι ή όχι;»

Κοστούνιτσα: «Ναι»

Εδώ, τα λόγια περισσεύουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ