Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-- Οι κυβερνήσεις Βρετανίας και Ιρλανδίας κάλεσαν χτες Ενωτικούς Προτεστάντες και Καθολικούς στη Βόρεια Ιρλανδία να διατηρήσουν την κυβέρνηση συνασπισμού, που βρίσκεται στο χείλος κατάρρευσης, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Πίτερ Ρόμπινσον στις 10 Σεπτέμβρη, με αφορμή δολοφονία που συνδέεται με πρώην μέλη του ΙRΑ.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Ενας άνθρωπος κάηκε ζωντανός, πάνω από 1.000 άλλοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, ενώ τουλάχιστον 400 σπίτια και περιουσίες έγιναν παρανάλωμα πυρός το τελευταίο 48ωρο στη βόρεια Καλιφόρνια, που κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Εκτιμάται ότι οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια από την αρχή του χρόνου έχουν αποτεφρώσει περισσότερα από 2.420.000 στρέμματα γης.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Οι εκπρόσωποι πέντε κομμάτων Αλβανών της νότιας Σερβίας συγκρότησαν, το Σάββατο, τη λεγόμενη Ενωση των Δήμων Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μέντβετζα, ως απάντηση στην Ενωση Σερβικών Δήμων στο Κόσσοβο, που προβλέπεται από τη συμφωνία των Βρυξελλών για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας. Το ίδιο διάστημα, τρία αντιπολιτευόμενα κόμματα των Κοσσοβάρων Αλβανών συγκρότησαν «μέτωπο» κατά της κυβέρνησης του Κοσσοβάρου πρωθυπουργού Ισα Μουστάφα, ενάντια στην εφαρμογή συμφωνίας Πρίστινας - Βελιγραδίου, που προβλέπει την ίδρυση Ενωσης Σερβικών Δήμων στο βόρειο Κόσσοβο.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Το θάνατο τουλάχιστον έξι μαθητών και τον τραυματισμό άλλων 24 προκάλεσε προχτές η κατάρρευση σχολείου σε ισλαμικό σχολείο της βόρειας Νιγηρίας.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Ο Τόνι Αμποτ θα παραχωρήσει τη θέση του πρωθυπουργού και αρχηγού του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Κόμματος (LP) στον Μάλκομ Τέρνμπουλ (πρώην τραπεζίτη), που παραιτήθηκε τελικά από τη θέση του υπουργού Επικοινωνίας, για να διεκδικήσει την ηγεσία του LP. Σε ψηφοφορία που έγινε χτες στην κοινοβουλευτική ομάδα, ο Τέρνμπουλ πήρε 54 ψήφους και ο Αμποτ 44 ψήφους.

ΡΙΑΝΤ.-- Τους 107 είχαν φτάσει χτες οι νεκροί (πάνω από 200 οι τραυματίες), από την κατάρρευση γερανού στο Μεγάλο Τέμενος της Μέκκα που έγινε την περασμένη Παρασκευή, λίγες μέρες πριν το μεγάλο ετήσιο προσκύνημα των μουσουλμάνων.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Τουλάχιστον 10 νεκροί και 40 τραυματίες είναι ο απολογισμός χτεσινής έκρηξης σε σταθμό λεωφορείων στην κεντρική πόλη Μουλτάν του Πακιστάν. ΜΜΕ έκαναν λόγο για σύγκρουση οχημάτων που ήταν παγιδευμένα με εκρηκτικά, αλλά οι έρευνες συνεχίζονταν.

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.-- Ο επικεφαλής της μαλαισιανής αστυνομίας δήλωσε ότι συνελήφθησαν τρεις ύποπτοι (δύο Μαλαισιανοί και ένας Πακιστανός) που συνδέονται με τη βομβιστική επίθεση που έγινε στις 17 Αυγούστου στο κέντρο της Μπανγκόκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 20 άνθρωποι, ανάμεσά τους 14 αλλοδαποί τουρίστες. Εδώ και καιρό εικάζεται ότι οι δράστες της επίθεσης διέσχισαν τα σύνορα της Ταϊλάνδης και μπήκαν στη Μαλαισία.

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ.-- Μία από τις μεγαλύτερες εκλογικές επιδόσεις είχε το κόμμα ΡΑΡ, που κυβερνά τη Σιγκαπούρη από το 1965. Στις εκλογές της 11ης Σεπτέμβρη εξέλεξε 83, από 80 που είχε εκλέξει το 2011. Το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης (Κόμμα Εργατών) εξέλεξε 6 (από 7 το 2011).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ