Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Βρήκαν νέο τεράστιο κοίτασμα ουρανίου

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Αλλάζουν συνεχώς τα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Μία περίπου βδομάδα μετά την ανακάλυψη τεράστιου αιγυπτιακού κοιτάσματος πετρελαίου και φυσικού αερίου στο οικόπεδο «Σορούκ» στην ανατολική Μεσόγειο από την ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία ΕΝΙ, στις 13 του μήνα, ο επικεφαλής της ιρανικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Αλί Ακμπάρ Σαλέχι, επιβεβαίωσε τον εντοπισμό ενός απροσδόκητα μεγάλου κοιτάσματος ουρανίου.

Ο Σαλέχι απέφυγε να αναφερθεί στο ακριβές μέγεθος και στις ποσότητες του κοιτάσματος ουρανίου (ορυκτό απαραίτητο, μεταξύ άλλων, και για τη λειτουργία πυρηνικών σταθμών παραγωγής Ενέργειας), σημειώνοντας μόνο ότι «η εξόρυξη ουρανίου σε καινούριο ορυχείο στην κεντρική επαρχία Γιαζντ θα αρχίσει σύντομα». Ο ίδιος αξιωματούχος παρατήρησε ότι οι έρευνες για τη «χαρτογράφηση» των κοιτασμάτων ουρανίου στο Ιράν έχουν καλύψει τα 2/3 της ιρανικής επικράτειας και ότι το εναπομείναν τμήμα θα ερευνηθεί πλήρως έως το 2019.

Η εξέλιξη διαψεύδει αφενός κάποιους Δυτικούς αναλυτές σε θέματα Ενέργειας που πιθανολογούσαν ότι το Ιράν διαθέτει μικρές ποσότητες ουρανίου και ότι αργά ή γρήγορα θα υποχρεωνόταν σε εισαγωγές του συγκεκριμένου πολύτιμου ορυκτού. Αφετέρου, η νέα πληροφορία για το «απροσδόκητα μεγάλο» κοίτασμα ανακατεύει τα «χαρτιά» μεγαλώνοντας την όρεξη και τους ανταγωνισμούς μεταξύ των μονοπωλίων.

Στο μεταξύ, χτες, ο Σαλέχι ανακοίνωσε πως ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Γιουκίγια Αμάνο, θα επισκεφθεί το Ιράν για νέες συνομιλίες πάνω στο ζήτημα επιθεώρησης των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ