Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διεργασίες ενόψει της 1ης Νοέμβρη

ΑΓΚΥΡΑ.--

Πολύ μικρή ενίσχυση των ποσοστών του ΑΚΡ σε σχέση με τις εκλογές της 7ης Ιούνη δείχνει δημοσκόπηση που κυκλοφόρησε ενόψει των επαναληπτικών βουλευτικών εκλογών που θα γίνουν στην Τουρκία την 1η Νοέμβρη.

Ετσι, σύμφωνα με την εταιρεία «Μετροπόλ», το ισλαμιστικό συντηρητικό ΑΚΡ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου 41,4% (από 40,9% που πήρε τον Ιούνη), κάτι που δεν του δίνει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το κεμαλικό σοσιαλδημοκρατικό CHP συγκεντρώνει 27,3% (από 25%), το ακροδεξιό MHP 15,3% (από 16,3%) και το σοσιαλδημοκρατικό φιλοκουρδικό HDP 13% (από 13,1%).

Τα παραπάνω καταγράφονται, ενώ πληθαίνουν οι εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των προσπαθειών του ΑΚΡ (και του «περιβάλλοντος» Ερντογάν που πολλοί επιμένουν ότι διατηρεί το «πάνω χέρι» στο εσωκομματικό τοπίο) να εμφανιστεί ως ο μόνος αληθινός υπερασπιστής της Τουρκίας από την «τρομοκρατία» (βλέπε νέες επιχειρήσεις κατά ΡΚΚ).

Πάντως, καθημερινά αποκαλύπτονται μια σειρά πτυχές των ενδοαστικών διεργασιών που εντείνονται. Προχτές, ο μέχρι πρότινος βουλευτής του ΜΗΡ Τουγκρούλ Τουρκές (και γιος του ιδρυτή του ΜΗΡ Αλπαρσλάν Τουρκές) έστειλε γράμμα στην ηγεσία του κόμματος, διαμαρτυρόμενος έντονα για την αποπομπή του από αυτό, μετά την απόφασή του να συμμετάσχει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση. Ο Τουρκές ισχυρίζεται ότι έμαθε για την αποπομπή του από τα ΜΜΕ, ότι αυτή έγινε με τρόπο παράτυπο και ζητά προκήρυξη έκτακτου συνεδρίου του ΜΗΡ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, «Χουριέτ» και «Ζαμάν» έγραψαν ότι ο ηγέτης του ακροδεξιού «Πατριωτικού κόμματος» (VP) Ντογού Περιντσέκ πρότεινε στον ηγέτη του CHP Κεμάλ Κιλιντσάρογλου συνεργασία των δύο κομμάτων τους και περιμένει απάντηση.

Τέλος, ενδεικτική είναι και η ανακοίνωση στην οποία προχώρησαν εργοδοτικές ενώσεις (με πρώτες πρώτες τις πρωτοκλασάτες ΤΟΒΒ και TUSIAD), αλλά και εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις ότι διοργανώνουν κινητοποίηση καταδίκης της «τρομοκρατίας» όπου μάλιστα θα διανέμονται καπέλα με την τουρκική σημαία.

  • Σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπων στελεχών της «Γκάζπρομ», ο ρωσο-τουρκικός αγωγός αερίου που σχεδιαζόταν να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2016 θα καθυστερήσει σημαντικά καθώς ακόμα δεν έχουν πέσει οι τελικές υπογραφές στη διμερή συμφωνία. Την περασμένη βδομάδα, στελέχη του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας συνέδεσαν τις καθυστερήσεις με διαφωνίες ως προς την έκπτωση στην τιμή αερίου που η Αγκυρα ζητά από τη Μόσχα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ