Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Οι απαιτήσεις τους απ' την επόμενη κυβέρνηση

«Συνεργασία, ομοψυχία και αριστεία» στην επίλυση των ζητημάτων ζητά από την επόμενη κυβέρνηση και το αστικό πολιτικό προσωπικό ο ΣΕΒ, δείχνοντας στην κατεύθυνση της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης και στο επίπεδο της καθημερινής διαχείρισης των υποθέσεων του κεφαλαίου, με γνώμονα, βέβαια, την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων του τρίτου μνημονίου. Ξεκαθαρίζοντας το πεδίο, αξιώνουν εδώ και τώρα νέες φορολογικές ελαφρύνσεις και άλλες διευκολύνσεις, έτσι ώστε να ανακάμψουν οι κερδοφόρες επενδύσεις. Οι απαιτήσεις τους από την επόμενη κυβέρνηση δεν αφήνουν περιθώρια στο ερώτημα αν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη της κερδοφορίας τους που να πάει χέρι - χέρι με τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

«Το τρίτο μνημόνιο στηρίζεται σε εξαιρετικά φιλόδοξες υποθέσεις που δεν αφήνουν περιθώρια για καθυστερήσεις και αποκλίσεις», τονίζουν οι Ελληνες βιομήχανοι στο εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία και επισημαίνουν ότι οι προβλεπόμενοι ρυθμοί ανάκαμψης στα επόμενα χρόνια «ενσωματώνουν ρυθμούς αύξησης της παραγωγικότητας και της απασχόλησης, από τους υψηλότερους στην Ευρωζώνη». Η ενίσχυση της παραγωγικότητας, συνακόλουθα και η όποια αύξηση του παραγόμενου ΑΕΠ, προϋποθέτει σειρά από νέα αντιλαϊκά μέτρα, προκειμένου να βελτιωθούν το «επιχειρηματικό κλίμα» και οι νέες κερδοφόρες επενδύσεις με όρους ανταγωνιστικότητας.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ:

Οι ρυθμοί ανάκαμψης «προϋποθέτουν και συνάδουν με την αναζήτηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων». Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζουν: «Οσοι νομίζουν ότι χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, δηλαδή λιγότερες μεταρρυθμίσεις, φέρνουν υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, όχι μόνο πλανώνται οι ίδιοι, αλλά παραπλανούν και τους πολίτες με γιατροσόφια και μαντζούνια».

Απαιτείται «ποιοτικό άλμα στη διακυβέρνηση της χώρας», με πολιτική σταθερότητα και απελευθέρωση αγορών, επίσης με την «εξυγίανση του συνταξιοδοτικού συστήματος», αφού, όπως λένε, «δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν οι υποσχέσεις για υψηλές συντάξεις που δόθηκαν στο παρελθόν». Σε αυτό το πλαίσιο, καλούν την «πολιτική ηγεσία» να συνάψει ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» και επιπλέον να έχει την ικανότητα να εξηγεί στον πληθυσμό την ανάγκη για τις διαρθρωτικές αλλαγές. Σε αυτό το πλαίσιο, ζητούμενο για το κεφάλαιο είναι η μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή των μέτρων που τσακίζουν το λαό, προκειμένου να επέλθουν ρυθμοί καπιταλιστικής ανάπτυξης.

«Πρόγραμμα Επενδύσεων και Απασχόλησης». Απαιτούν να αναληφθεί άμεσα μια «εκστρατεία προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων». Σε αυτή εντάσσουν τα «γενναία φορολογικά κίνητρα», αναφέροντας ως «παράδειγμα» τις απαλλαγές από φόρους εισοδήματος και περιουσίας, ανάλογα με το ποσό και το ύψος της επένδυσης, καθώς και «διάφορες διευκολύνσεις», όπως χωροταξικές, αδειοδοτικές κ.ά., με στόχο να «δημιουργηθεί μια κρίσιμη μαγιά επενδύσεων για την ανόρθωση της οικονομίας». Να σημειωθεί ότι οι εν λόγω απαλλαγές αφορούν στην τρέχουσα περίοδο.

Μάλιστα, ο ΣΕΒ βλέπει δυνατότητες ανάπτυξης στους εξής κλάδους: Γεωργία, μεταποίηση, μεταφορές, υποδομές, ενέργεια, τουρισμός, κατασκευές και αγορά ακινήτων.

Παράλληλα, το νέο αναπτυξιακό μοντέλο σε όφελος των μονοπωλίων συνδυάζεται με την αποβολή των μικρότερων επιχειρήσεων και επαγγελματιών, που δεν καταφέρνουν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς της ανταγωνιστικότητας. Ο ΣΕΒ χαρακτηριστικά σημειώνει ότι «συντηρούμε έναν ιδιωτικό τομέα που βρίθει από επιχειρήσεις με χαμηλή προστιθέμενη αξία, με τεχνολογική καθυστέρηση, με ασθενή εξαγωγικό προσανατολισμό»...

Διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα

Τον Οκτώβρη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εκλογών, προγραμματίζεται να ξεκινήσει ο πρώτος κύκλος αξιολόγησης του μνημονίου από την πλευρά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Παράλληλα, θα κατατεθεί για ψήφιση από τη Βουλή η επόμενη δέσμη με τα ήδη προβλεπόμενα αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία, ανάμεσα σε άλλα, προβλέπουν:

Αύξηση του φορολογικού συντελεστή στους φτωχούς αγρότες από το 13% στο 20%, με εφαρμογή από το 2016, ενώ από το 2017 θα εφαρμόζεται συντελεστής 26%, πάντα από το πρώτο ευρώ εισοδήματος.

Πλήρη κατάργηση σε δύο φάσεις του «μειωμένου» ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, με αύξηση από 66 ευρώ στα 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο από την 1η Οκτώβρη 2015 και στα 330 ευρώ από την 1η Οκτώβρη 2016.

«Κούρεμα» κατά 50% των κρατικών κονδυλίων για το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών.

Κατάργηση και των τελευταίων φοροελαφρύνσεων που αφορούν στις στοιχειώδεις δαπάνες διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας.

Ενσωμάτωση και μονιμοποίηση της εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα.

Αύξηση στα τεκμήρια διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας.

Πλήρη ανάπτυξη και εφαρμογή του νέου περιουσιολογίου. Να σημειωθεί ότι στο λεγόμενο περιουσιολόγιο θα «φακελώνονται» και οι δαπάνες της λαϊκής οικογένειας, όπως για ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνο, ύδρευση, προκειμένου αυτές να αποτελέσουν τεκμήριο εισοδήματος.

Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήματα από ενοίκια (ο χαμηλός για εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από 11% στο 15% και ο υψηλός από 33% σε 35%).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ