Τετάρτη 4 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΛ. ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
Στόχος της δίκης η δικαίωση των ΝΑΤΟικών εγκλημάτων στη Γιουγκοσλαβία

Ο Σλ. Μιλόσεβιτς, ενώ απαντά στον δικαστή Ρ.Μέι

Associated Press

Ο Σλ. Μιλόσεβιτς, ενώ απαντά στον δικαστή Ρ.Μέι
Δώδεκα λεπτά κράτησε η πρώτη παρουσία του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης. Ο πρώην Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, παραμένοντας σταθερός στη διακήρυξή του ότι πρόκειται για μια «πολιτική δίκη» εμφανίστηκε μόνος, χωρίς τη νομική ομάδα υπεράσπισής του.

Μεταξύ του Σλ. Μιλόσεβιτς και του Δικαστή της έδρας, Βρετανού Ρίτσαρντ Μέι, διεμείφθη ο παρακάτω διάλογος:

Δικαστής Μέι: «Κύριε Μιλόσεβιτς, βλέπω ότι δεν εκπροσωπείστε από δικηγόρο, και αντιλαμβάνομαι ότι πρόκειται για δική σας επιλογή. Εχετε, βεβαίως, δικαίωμα να υπερασπιστείτε το εαυτό σας. Επίσης, έχετε το δικαίωμα δικηγόρου και θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπ' όψιν σας, εάν είναι προς όφελός σας να μην αντιπροσωπεύεστε. Οι διαδικασίες θα είναι μακροσκελείς και περίπλοκες και ίσως θα θέλατε να επανεξετάσετε τη θέση σας. Υπό αυτές τις συνθήκες, εάν επιθυμείτε να έχετε το χρόνο να επανεξετάσετε εάν θέλετε εκπροσώπευση ή όχι, είμαστε προετοιμασμένοι να σας τον δώσουμε. Τώρα, θέλετε χρόνο για να εξετάσετε πώς θα θέλετε να εκπροσωπηθείτε

Σλ. Μιλόσεβιτς: «Θεωρώ αυτό το Δικαστήριο ως ψευδές και τις κατηγορίες ως ψευδείς κατηγορίες. Είναι παράνομο, καθώς δεν έχει οριστεί από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, συνεπώς δε νιώθω την ανάγκη να εκπροσωπηθώ σε ένα παράνομο όργανο».


Associated Press

Δικαστής Μέι: «Κύριε Μιλόσεβιτς, κατά τη διάρκεια της πορεία εκδίκασης θα έχετε την ευκαιρία να αμφισβητήσετε τη δικαιοδοσία ή οποιαδήποτε άλλα προκαταρκτικά ζητήματα τα οποία επιθυμείτε, αλλά λαμβάνουμε ως δεδομένη τη θέλησή σας να συνεχίσετε σήμερα χωρίς νομική εκπροσώπηση παρότι είναι ένα θέμα το οποίο μπορείτε να επανεξετάσετε στην πορεία. Αυτή η αρχική σας εμφάνιση, απλώς είναι για να διαχειριστεί αυτά τα θέματα: πρώτα και κύρια το κατηγορητήριο αυτό καθ' εαυτό και δευτερευόντως για εσάς, εάν θέλετε να δηλώσετε ένοχος ή όχι ένοχος ως προς αυτό.

Το πρώτο ζήτημα είναι το κατηγορητήριο. Οπως ίσως γνωρίζετε έχετε το δικαίωμα να αναγνωσθεί το κατηγορητήριο, τώρα ενώπιον του Σώματος πριν κάνετε τη δήλωσή σας. Αυτό είναι ένα από τα δικαιώματα από τα οποία μπορείτε να παραιτηθείτε. Τώρα, θέλετε να σας αναγνωσθεί το κατηγορητήριο ή όχι;»

Σλ. Μιλόσεβιτς: «Αυτό είναι δικό σας πρόβλημά».

Δικαστής Μέι: « Κύριε Μιλόσεβιτς, βρίσκεστε ενώπιον αυτού του Δικαστηρίου και ανήκετε στη δικαιοδοσία του. Θα δικαστείτε από αυτό το δικαστήριο. Θα σας εξασφαλιστούν τα πλήρη δικαιώματα που παρέχονται στους κατηγορουμένους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και η πλήρης προστασία του διεθνούς δικαίου και των θεσμών.

Το Σώμα των Δικαστών λαμβάνει την απάντησή σας ως παραίτησή σας από το δικαίωμα της ανάγνωσης του κατηγορητηρίου. Το επόμενο στάδιο της διαδικασίας είναι να σας απαγγελθεί το κατηγορητήριο. Κύριε Μιλόσεβιτς, μπορείτε εάν το επιθυμείτε να έχετε το χρόνο να σκεφτείτε τη δήλωσή σας. Ο νόμος επιτρέπει να σας δοθεί χρόνος μέχρι και 30 ημερών εάν δεν κατανοείτε τα ζητήματα για τα οποία πρέπει να κάνετε τη δήλωσή σας ή εάν επιθυμείτε να συμβουλευτείτε δικηγόρο πριν κάνετε τη δήλωσή σας. Από την άλλη πλευρά μπορείτε να κάνετε τη δήλωσή σας σήμερα. Τώρα θα προχωρήσετε σε δήλωση ή να αναβάλλετε, προκειμένου να εξετάσετε το θέμα περαιτέρω;»

Σλ. Μιλόσεβιτς: «Στόχος της δίκης είναι να παράσχει άλλοθι και δικαίωση για τα εγκλήματα πολέμου που έπραξε το ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας»

Δικαστής Μέι: «Κύριε Μιλόσεβιτς, σας έκανα μια ερώτηση. Θέλετε να προχωρήσετε σε δήλωση σήμερα ή ζητάτε αναβολή μέχρι να εξετάσετε το ζήτημα περαιτέρω

(Σε αυτό το σημείο τα μικρόφωνα έκλεισαν)

Σλ. Μιλόσεβιτς: «Σας έχω δώσει την απάντησή μου. Περαιτέρω, αυτό είναι ένα κατ' επίφαση Δικαστήριο...».

Δικαστής Μέι: «Οι νόμοι ορίζουν ότι εάν ένας κατηγορούμενος δεν κάνει δήλωση, τότε το Σώμα προχωρά στην αποδοχή της δήλωσης "όχι ένοχος" εκ μέρους του. Κύριε Μιλόσεβιτς, λαμβάνουμε την απάντησή σας ως άρνηση να κάνετε δήλωση και θα προχωρήσουμε στο να δηλώσουμε "όχι ένοχος" για κάθε μέρος του κατηγορητηρίου, εκ μέρους σας».

Σλ. Μιλόσεβιτς: «Οπως ήδη είπα, στόχος αυτού του δικαστηρίου είναι να δικαιώσει τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Γιουγκοσλαβία. Αυτός είναι ο λόγος που είναι ένα ψευδές δικαστήριο, παράνομο».

Δικαστής Μέι (διακόπτοντας): Κύριε Μιλόσεβιτς... Κύριε Μιλόσεβιτς... Δεν είναι ώρα για να κάνετε ομιλίες. Οπως ήδη σας είπα θα έχετε την πλήρη ευκαιρία κατά τη διάρκεια της δίκης. Τώρα η διαδικασία διακόπτεται. Η επόμενη ακρόαση θα είναι η συνεδρίαση για το θεσμό, η οποία θα λάβει χώρα την εβδομάδα που ξεκινά στις 27 Αυγούστου εκτός εάν το Σώμα διατάξει μία ακρόαση νωρίτερα. Η συνεδρίαση τώρα διακόπτεται

Λίγο πριν απομακρυνθεί από την αίθουσα του δικαστηρίου, ο Σλ. Μιλόσεβιτς, κοίταξε το ρολόι του και είπε δυνατά: «Δέκα λεπτά»

Πηγές: Αμερικανικό Τηλεοπτικό δίκτυο CΝΝ και βρετανικό BBC.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ