Τετάρτη 4 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΟΗΕ - ΟΠΕΚ
Και «Πετρέλαιο έναντι Τροφίμων», εκτός απροόπτου

Την τελική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας αναμένει η σύνοδος του ΟΠΕΚ για να επικυρώσει την απόφαση διατήρησης της πετρελαϊκής παραγωγής σε αμετάβλητα επίπεδα

Νεαρός Ιρακινός, στη Βαγδάτη, μεταφέρει ένα σακί με τρόφιμα

Associated Press

Νεαρός Ιρακινός, στη Βαγδάτη, μεταφέρει ένα σακί με τρόφιμα
ΒΙΕΝΝΗ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Σε τεταμένη ατμόσφαιρα αναμενόταν να αρχίσει, αργά χτες το βράδυ, η σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα το καθεστώς των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ΗΠΑ-Βρετανία θα αποσύρουν την πρόταση για αλλαγή της μορφής των υπαρχουσών κυρώσεων και επιβολή ενός νέου καθεστώτος «έξυπνων κυρώσεων», μετά την απόρριψή της από τη Μόσχα, που απειλεί με την άσκηση βέτο. Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην προοπτική να παραταθεί κατά πέντε μήνες το υπάρχον καθεστώς μέσω του προγράμματος «Πετρέλαιο έναντι Τροφίμων».

Παρά την εξέλιξη αυτή, όμως, το θέμα παρέμενε ανοιχτό καθώς και το νέο κείμενο ψηφίσματος εμπεριέχει μία φράση που αναφέρεται στο ενδεχόμενο επαναφοράς του θέματος των «έξυπνων κυρώσεων». Η φράση προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις του Ρώσου πρεσβευτή, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος τόνισε ότι είχε συμφωνηθεί η κατάθεση ενός ψηφίσματος «με σαφώς ουδέτερο κείμενο, που δε θα αναφέρεται στις έξυπνες κυρώσεις». Ο Λαβρόφ απέφυγε να διευκρινίσει αν μπορεί η φράση αυτή να οδηγήσει στην άσκηση βέτο, αλλά τόνισε ότι θα καταβάλει προσπάθειες να απαλειφθεί από το κείμενο, πριν την έναρξη της συνεδρίασης.

«Αδικαιολόγητη και αρνητική», χαρακτήρισε τη στάση της Μόσχας ο Βρετανός πρεσβευτής, Τζέρεμι Γκρινστόουκ. Από την πλευρά της, η Μόσχα προτίθεται να επαναφέρει την πρότασή της για πλήρη άρση των κυρώσεων στα κοινωνικά αγαθά και στην εφαρμογή ενός προγράμματος μακροπρόθεσμου ελέγχου του ιρακινού οπλικού συστήματος. Με την προοπτική πλήρους άρσης των κυρώσεων συναινεί και η Βαγδάτη, η οποία δηλώνει ικανοποιημένη από την παράταση του προγράμματος «Πετρέλαιο έναντι Τροφίμων». Οπως σχολίαζαν διπλωματικοί κύκλοι, αν, τελικά, απαλειφθεί και η συγκεκριμένη επίμαχη φράση από το κείμενο της απόφασης, τότε οι ΗΠΑ-Βρετανία θα έχουν δεχτεί την τρίτη, κατά σειρά, διπλωματική ήττα τους, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών, αφού αρχικά απορρίφθηκε η πρότασή τους για άμεση ψήφιση των «έξυπνων κυρώσεων» και στη συνέχεια απορρίφθηκε, γενικά, η πρότασή τους μετά την απειλή άσκησης βέτο από τη Ρωσία.

Με το βλέμμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Τη διατήρηση της εξαγωγής πετρελαίου στα τωρινά επίπεδα αποφάσισαν οι υπουργοί Πετρελαίου των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνόδου τους, στη Βιέννη. Η ημερομηνία διεξαγωγής της συνόδου επιλέχθηκε για να συμπέσει με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράκ, καθώς η Βαγδάτη έχει δεσμευτεί να επαναλάβει τις εξαγωγές πετρελαίου σε περίπτωση παράτασης του υπάρχοντος καθεστώτος και απόρριψης των «έξυπνων κυρώσεων».

Οι υπουργοί του ΟΠΕΚ επρόκειτο να ξανασυνεδριάσουν για να επικυρώσουν την απόφασή τους λίγες, μόλις, ώρες, μετά την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, ούτως ώστε να έχουν εξασφαλίσει την επανεμφάνιση στην αγορά του ιρακινού πετρελαίου ανάλογα με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης, αποφασίστηκε να διατηρηθεί η παραγωγή στα 24,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μέχρι την επόμενη τακτική σύνοδο του Οργανισμού, στις 26 και 27 του Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ