Τετάρτη 4 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Διαβουλεύσεις...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Η πολιτική κρίση σοβεί στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα παρά το γεγονός, ότι οι κυβερνώντες επιθυμούν να παρουσιάζουν την πραγματικότητα ωραιοποιημένη. Εξάλλου όλα τα δείγματα που έχει δώσει μέχρι στιγμής το Βελιγράδι, είναι αυτά της υποταγής...

... και απόλυτης, μάλιστα, στα διευθυντήρια και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού Ωκεανού, τα οποία δεν επιτρέπουν παρεκκλίσεις, ούτε και «αταξίες». Τα δείγματα αυτής της πολιτικής «καταστολής» έγιναν αντιληπτά ακόμη και στην Αθήνα, αν επαληθευτεί το κυριακάτικο δημοσίευμα της εφημερίδας «Παρόν» που γράφει: «Ενοχλήθηκαν οι πρεσβείες των χωρών του ΝΑΤΟ και βέβαια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής από την υπερκομματική κίνηση βουλευτών, που υπέγραψαν διαμαρτυρία κατά της παραπομπής στο στημένο Δικαστήριο της Χάγης του Σέρβου ηγέτη Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ως εγκληματία πολέμου. Σύμφωνα με πληροφορίες πρεσβείες ζήτησαν επίμονα τα ονόματα βουλευτών που υπογράφουν το κείμενο υπέρ του Μιλόσεβιτς και στοιχεία ως προς τις πολιτικές τους επιλογές και την εν γένει δραστηριότητά τους...»!

Αν αυτό συμβαίνει σε μία χώρα που αυτοαποκαλείται «ισότιμος εταίρος στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», μπορεί κανείς να φανταστεί τι μπορεί να συμβαίνει στο ταλανισμένο και αποκλεισμένο μέχρι προσφάτως Βελιγράδι. Συνεπώς, δεν είναι παράλογη η προσπάθεια, να μεταφερθεί μία εικόνα - από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και το ΑΠΕ - «επικρατούσας αδιαφορίας» ως προς τη χτεσινή εμφάνιση του Σλ. Μιλόσεβιτς στο ΔΠΔ, μια εμφάνιση που όπως τονίζεται δεν προκάλεσε ιδιαίτερα σχόλια στο Βελιγράδι.

Πρώτος, όπως πάντα, ο «Γερμανός» πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς, που δήλωσε πως για τη Σερβία ο Μιλόσεβιτς αποτελεί μια τελειωμένη υπόθεση. «Τώρα βρίσκεται υπό τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ και είναι δική του υπόθεση πώς θα συμπεριφέρεται σε αυτό», σχολίασε ο πρωθυπουργός της Σερβίας τη σημερινή τοποθέτηση του Μιλόσεβιτς στο ΔΠΔ.

Την ίδια στιγμή και πάλι σιγήν ιχθύος κράτησε ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα, ο οποίος «στοχοπροσηλώθηκε» στις διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των κομμάτων από το Μαυροβούνιο για το σχηματισμό της νέας γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος(SNP), Πρέντραγκ Μπουλάτοβιτς, δήλωσε πως ο Κοστούνιτσα έδωσε και πάλι την εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης στο SNP, αλλά το κόμμα αυτό θα αποφασίσει αν θα την αποδεχτεί μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του. Για να αποδεχτούμε την εντολή θα πρέπει να αλλάξει προηγουμένως η εταιρική συμφωνία με τον DOS, δήλωσε ο Μπουλάτοβιτς για να μην εμφανιστούν τα ίδια προβλήματα όπως στην περίπτωση του νόμου για τη συνεργασία με το ΔΠΔ. Ο Μπουλάτοβιτς ανέφερε πως βλέπει εκτόνωση της κρίσης με νέες ομοσπονδιακές εκλογές, ενώ ο Πρόεδρος Κοστούνιτσα πιστεύει ότι η πολιτική κρίση μπορεί να ξεπεραστεί με την εκλογή νέας κυβέρνησης.

Χτες, αναμενόταν και η συνεδρίαση του προεδρείου του DOS για να εξετάσει την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά την έκδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, την κρίση που ξέσπασε σε επίπεδο ομοσπονδίας, καθώς και την πρωτοβουλία του «Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας»-(DSS) του Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα να ζητήσει ανασχηματισμό της κυβέρνησης του Σέρβου πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς. Ενας από τους ηγέτες του DOS και πρόεδρος της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης, ο Ζάρκο Κόρατς, εκτίμησε πως η απόφαση του DSS να αποχωρήσει από την κοινοβουλευτική ομάδα του DOS σε συνδυασμό με το αίτημα για ανασχηματισμό της κυβέρνησης αποτελούν κινήσεις που αποσκοπούν στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών σε επίπεδο Σερβίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ