Τετάρτη 4 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Εκθετο το ΝΑΤΟικό παραμάγαζο της Χάγης

Εμφάνιση ηθικού θριαμβευτή από τον Σλ. Μιλόσεβιτς

Associated Press

ΧΑΓΗ - ΠΑΡΙΣΙ.-

«Θεωρώ αυτό το δικαστήριο, παράνομο δικαστήριο και το κατηγορητήριο ψευδές»!

Με αυτά τα λόγια, ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας και χωρίς την παρουσία δικηγόρου, παρά το γεγονός ότι στη Χάγη ήδη από χτες βρίσκονται δύο εκ των νομικών που συνιστούν την ομάδα υπεράσπισης, έδωσε το σαφέστατο στίγμα της στάσης του που πιθανώς θα κρατήσει καθόλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας της δίκης, μιας δίκης, που την έχει χαρακτηρίσει «πολιτική». Οταν ο Βρετανός δικαστής Ρίτσαρντ Μέι επέμεινε να αποσπάσει τη δήλωσή του ως προς το κατηγορητήριο που του έχει απαγγελθεί και συνιστάται από τέσσερις κατηγορίες, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Κόσσοβο το 1999 και για παραβιάσεις της Σύμβασης της Γενεύης περί πολέμου, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ήταν και πάλι σαφής ως προς την άρνησή του να λάβει μέρος σε αυτή τη διαδικασία, την οποία δεν αναγνωρίζει: «Σκοπός αυτής της δίκης είναι να δημιουργήσει ψευδή νομιμοποίηση για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε το ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Για το λόγο αυτόν πρόκειται για ένα παράνομο δικαστήριο».

Ετσι, μόλις σε δώδεκα λεπτά, η πρώτη ακρόαση του ΔΠΔ έληξε και ο δικαστής Μέι ανακοίνωσε ότι η επόμενη ακρόαση θα διεξαχθεί τη βδομάδα που αρχίζει στις 27 Αυγούστου, ωστόσο κύκλοι του Διεθνούς «Δικαστηρίου» θεωρούν ότι είναι πιθανό να διεξαχθεί και νωρίτερα.

Ο Σλ. Μιλόσεβιτς έκανε εμφάνιση «ηθικού θριαμβευτή» στο ΔΠΔ και είναι σαφές ότι δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου, δήλωσε από το Βελιγράδι ένας από τους δικηγόρους του, ο Βεζελίν Τσέροβιτς. «Ολα όσα είπε κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης ακρόασης αποτελούν τη φιλοσοφία της υπεράσπισής του», πρόσθεσε.

«Πρόβλημα» η υπεράσπιση


Associated Press

Το ζήτημα της μη εκπροσώπησης από δικηγόρους του πρώην Προέδρου, εκτός από το ζήτημα της επικέντρωσης στην «πολιτική δίωξη» του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αφήνει και έκθετο το ίδιο το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ως προς νομιμότητά του. Ενός δικαστικού Σώματος που προσπαθούν να το παρουσιάσουν ως μια σύγχρονη «Νυρεμβέργη» παρά το γεγονός ότι δεν έχει επικυρωθεί από πλείστες χώρες, ανάμεσά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει ένα σχετικό πανικό στους κύκλους, κυρίως τους νομικούς περί της Χάγης. Ετσι, χτες ο αναπληρωτής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Γκράχαμ Μπλιούιτ, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους τόνισε: «Θέλουμε να επωφεληθεί από την καλύτερη υπεράσπιση του κόσμου, ώστε να μην μπορεί να πει ότι δεν είχε ποτέ υπεράσπιση, αφού επιθυμούμε να δούμε ότι τον υπερασπίζονται τέλεια από την αρχή ως το τέλος της δίκης, όποια κι αν είναι η ετυμηγορία. Η διεθνής κοινότητα έχει εμπιστοσύνη στη δίκη αυτή». Περίπου σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του προέδρου του ΔΠΔ, Κλοντ Ζορντά, που μάλιστα προεξόφλησε ότι ο Σλ. Μιλόσεβιτς θα έχει ανάγκη από συνηγόρους υπεράσπισης: «Οπως έχουν τα πράγματα θα οδηγηθεί στην απόφαση να προσλάβει δικηγόρους, εκτός αν θέλει να διατηρήσει μια παθητική και αντιπαραγωγική στάση. Κάποια στιγμή θα έχει ανάγκη από βοήθεια και υπεράσπιση», τόνισε ο δικαστής Ζορντά, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «France-Info».

Την ίδια στιγμή, η εισαγγελέας του ΔΠΔ Κάρλα Ντελ Πόντε σε συνέντευξή της που δημοσιεύτηκε χθες στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» εκτιμά ότι εναντίον του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θα απαγγελθεί και η κατηγορία για γενοκτονία για το ρόλο του στους πολέμους στην Κροατία και τη Βοσνία. Η Ντελ Πόντε δήλωσε πως ζήτησε από την ομάδα εισαγγελέων του δικαστηρίου να προετοιμάσει μέχρι την 1η Οκτώβρη νέες κατηγορίες σε σχέση με τους πολέμους στη Βοσνία και την Κροατία. Η γενική εισαγγελέας του ΔΠΔ επισήμανε πως οι έρευνες για την εμπλοκή του Μιλόσεβιτς στον πόλεμο του Κοσσόβου συνεχίζονται, όμως εξέφρασε την αμφιβολία αν θα ανακαλυφθούν αρκετές αποδείξεις που να δικαιολογούν και την κατηγορία της γενοκτονίας. Σε άλλη συνέντευξή της στην ισπανική εφημερίδα «El Pais», η ίδια είχε διευκρινίσει πως η δίκη του Μιλόσεβιτς θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο και στη χειρότερη περίπτωση θα φτάσει τα δύο χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ